x

EP 2016: Poljska - Srbija 29-28

EP 2016: Poljska - Srbija 29-28

Reprezentacija Srbije odigrala je odličan meč na otvaranju Evropskog prvenstva u Krakovu. Orlovi su poraženi od domaćina Poljske 28:29 (15:13) pred 15.000 domaćih navijača u Tauron Areni posle infarkt završnice u kojoj je junak bio poljski golman Slavomir Šmal, koji je odbranio sedmerac Ivanu Nikčeviću na 20 sekundi pre kraja.

POLJSKA – SRBIJA 29:28 (13:15)
Krakov
Tauron Arena
Gledalaca – 15.000
Sudije: Stark / Stefan (Rumunija)
POLJSKA: Šmal, Vizomirski, Lijevski 4, Krajevski 3,Bilecki 3, Višnjevski, Jurecki B 3, Jurecki M , Konic, Grabarčik, Glinski 2, Sipšak 2, Dašek 3, Lucak, Šiba 2, Hrapkovski
SRBIJA: Đukanović, Stanić 13 odbrana, Pušica, Šešum 4, Nikčević 7(5), Marjanović, Đukić 2, Nenadić 7, Bošković, Rnić 2, Beljanski 1, Zelenović 4, Abutović, Marsenić 1, Orbović, Elezović
SEMAFOR:  3:2 (7.) 6:8 (16.) 9:10 (20.) 13:12 (25.) 13:15 (28.) 21:18 (39.) 24:24 (46.) 26:27 (50.) 29:27 (55.)

Više od 15.000 navijača u najvećoj dvorani u Poljskoj, ali i čitava rukometna Evropa je imala priliku da se uveri sa kakvim vanserijskim rukometnim potencijalom raspolaže srpski srednji bek Petar Nenadić. Rukometni „Petar Pan“ radio je šta je hteo u uvodnih dvadesetak minuta, nadigravao odbranu domaćina, postizao golove (šest za 16 minuta), razigravao saigrače, što je selektor Poljaka, Mihael Bigler, pokušao da zaustavi tajm-autom pri rezultatu 8:6 (16.).

U narednih pet minuta do tajm-auta srpske klupe, Poljaci su uspeli da se vrate preko Krajevskog i Jureckog (8:8), da bi vođstvo Orlovima ponovo doneo Bojan Beljanski 10:9. Kapiten Ivan Nikčević povisio je na 12:10 u 23. minutu, kada je usledio najlošiji period u igri srpskog tima, okončan serijom domaćina 3:0.

Reagovao je Dejan Perić, Nenadiću u bekovskoj trojci dodao Momira Rnića, koji je to vratio sa dva vezana gola, što je uz treći pogodak Nemanje Zelenovića doneo Srbiji 15:13 na kraju 28. minuta, dovoljno da se na odmor ode sa prednošću.

Pritisak sa tribina, igra Poljaka na granici faula i problem sa isključenjima, doveo je domaći sastav do serije 5:0 koja je preokrenula stanje na terenu već do 39. minuta (21:18). Seriju lakih golova Poljaka pokušao je da zaustavi Dejan Perić tajm-autom i to mu je pošlo za rukom. Protagonista povratka Srbije u meč bio je Žarko Šešum (tri gola u pet minuta), koji je pametno koristio svaku, i najmanju šansu u napadu, dok je sigurnost srpskoj odbrani davao Darko Stanić.

Ivan Nikčević je sa linije sedam metara doneo izjednačenje 24:24, a ubrzo je i poljski selektor Mihael Bigler zatražio tajm-aut (25:25, 48.). To nije sprečilo Orlove da pređu u vođstvo golovima kapitena u seriji (27:26, 50.).

Zaigrali su Poljaci na sve ili ništa, došavši do prednosti 29:27 golom Karola Bileckog, koristeći brojčanu prednost nakon isključenja Mijaila Marsenića. Ivan Nikčević je smanjio sa sedmerca na minus jedan, a Darko Stanić doneo napad za izjednačenje maestranom odbranom dva minuta pre kraja.

Nakon tajm-auta srpske klupe (58:30), Slavomir Šmal zaustavio je sedmerac Ivanu Nikčeviću za poravnanje rezultata, a domaći sastav je uspeo da zadrži loptu u posedu do poslednjeg sudijskog zvižduka...

IZJAVE POSLE MEČA:

Petar Nenadić nakon poraza od Poljske 29:28:

- Uvek je teško izgubiti meč u poslednjem minutu. Mogu slobodno da kažem nezaslužena pobeda Poljaka. Nisu je zaslužili, ali to je tako, na kraju su uzeli bodove. Dugo vremena nismo odigrali ovako dobar meč, borbeno i pametno, ali je na kraju falilo i sreće. Ponosan sam na igrače i stručni štab. Pokazali smo dobru partiju i nismo zaslužili da izgubimo.

Podigli ste samopouzdanje, ali i veru nacije u vaše mogućnosti...

- Koliko god je poraz težak, ovo je naša pobeda. Moramo sad brzo da izbrišemo ovu utakmicu iz glave.  Nemamo za čim da žalimo. Sada se okrećemo Francuzima. Da pokušamo da uradimo nešto, ako ne, idemo na Makedonce.

Dejan Perić, selektor reprezentacije Srbije:

- Čestitam reprezentaciji Poljske na pobedi sa kojom je otvorila ovo prvenstvo. Iako smo danas igrali protiv domaćina i iako je za mnoge iznenađenje srpski tim, igrali smo danas na pobedu. Imali smo svoje šanse. Imali smo kvalitetan napad, ali nismo došli u situaciju da materijalizujemo dobar napad zbog odbrane koja nije bila na očekivanom nivou. Razlog tome je i individualni kvalitet poljskih igrača. Zadovoljan sam mentalnim sklopom i karakterom moje ekipe. Želeli smo i borili se do samog kraja za pozitivan rezultat. Verujem da su svi prisutni u hali do poslednjeg trenutka strepeli za rezultat. Igraćemo iz utakmice u utakmicu, verujem, bolje.

O završnici...

- Ne znam kako je izgledalo sa tribina. Imali smo sedmerac za nerešeno na 20 sekundi pre kraja. Na kraju smo se dogovorili da pustimo desno krilo da šutne. Kockali smo se, to sam i rekao na tajm-autu. Cil je bio da ako se odbranimo uđemo sa markerom 7 na 6, dva pivotmena, ali nije bilo prilike.

Nemanja Zelenović, desni bek reprezentacije Srbije:

- Pokazali smo srce, borbenost, timsku igru i kolektiv. Nedostajalo je sreće na kraju. Prikazali smo odličnu partju. Imamo veliki potencijal, to smo večeras pokazali. Šta je, tu je, idemo napred. Ne smemo da budemo samokritični. Bilo je dosta dobrih stvari. Idemo dignute glave dalje.

Momir Rnić, levi bek reprezentacije Srbije:

- Teško je reći nešto pametno. Odigrali smo sjajnu utakmicu pred 15.000 domaćih navijača. Na dobrom smo putu ako ovako nastavimo. Moramo da osvojimo dva boda, da se plasiramo u drugi krug i izborimo kvalifikacije za Rio.

Mihael Bigler, selektor reprezentacije Poljske:

- Očekivali smo ovako težak meč protiv jakog protivnika. Hvala navijačima na podršci. Teško je započeti turnir, igrali smo loše u odbrani u prvom poluvremenu. Trebalo je da igramo lakše i čvršće.  Meč je ušao u neizvesnu završnicu, a na kraju mogu reći da sam zadovoljan našim napadom od prvog do 60 minuta.

Mihal Jurecki, igrač utakmice, reprezentativac Poljske:

- Veoma sam srećan pobedom na startu. Nismo igrali kako je selektor očekivao, ali najvažija stvar je pobeda. Igraćemo bolje u nastavku prvenstva, pre svega u odbrani.

Datum: 16.01.2016. Autor: Stana Vuković

PROČITAJTE JOŠ...