x

EP: Srbija - Makedonija (27:27)

EP: Srbija - Makedonija (27:27)

Reprezentacija Srbije remizirala je sa selekcijom Makedonije 27:27 (13:13) u trećem kolu grupe A na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i tako završila takmičenje kao poslednjeplasirana. Orlovi su bili blizu željene pobede, ali su Makedonci golom Dejana Manaskova u poslednjoj sekundi došli do potrebnog boda kako bi nastavili takmičenje u glavnoj fazi sa selekcijama Francuske i Poljske.

SRBIJA – MAKEDONIJA 27:27 (13:13)

Tauron arena
Gledalaca:  7.000

SRBIJA: Marjanac, Stanić 12 odbrana, Pušica, Šešum 7, Nikčević 5 , Marjanović , Đukić 1 , Nenadić 7 , Bošković , Rnić 2 , Beljanski, Zelenović 3, Abutović, Marsenić 2 , Orbović, Elezović.

MAKEDONIJA: Dupjačanec, Ristovski 12 odbrana, Manaskov 10, Stoilov 4, K. Lazarov 4, Mitkov, Jonovski, Mirkulovski 3, Markoski, Mojsovski 1, Pribak, Georgievski 5, Lazarov F., Ojleski, Kuzmanovski, Peševski

SEMAFOR:  3:3 (6.) 5:4 (10.) 7:5 (13.) 9:8 (21.) 10:12 (25.) 12:12 (29.) 19:18 (44.) 23:22 (48.) 26:25 (57.)

Prednost od čak dva igrača nakon isključenja Beljanskog i nepravilne izmene koja je koštala Šešuma dvominutnog odmora, Makedonci nisu iskoristili da se rezultatski odlepe, a Ivan Nikčević je golom u takvom rasporedu snaga na terenu izjednačio na 3:3. Meč koji je počeo odbranom sedmerca Kirilu Lazarovu od strane Darka Stanića, nastavio se serijom odbrana “ministra odbrane”, a vrhunac srpske dominacije viđen je u 13. minutu, kada je kapiten Nikčević, posle serije golova Žarka Šešuma i Momira Rnića, povisio na 10:7.

Drugim golom Nemanje Zelenovića, Srbija je poslednji put povela u prvom poluvremenu - 9:8 u 21. minutu. Par napada bez ideje, ali i konstantan problem sa isključenjima (osam minuta za 18 minuta), dali su krila Makedoncima, koji su serijom lakih golova preokrenuli na 10:12 (25.), kada su imali i napad za +3. Ulazak Petra Nenadića, doneo je novi kvalitet srpskom timu, pa se na odmor otišlo sa 13:13, nakon pogotka srpskog srednjeg beka iz sedmerca u poslednjoj sekundi.

Prvi deo drugog poluvremena protekao jeu rezultatskoj klackalici, a Srbiju su u egalu čuvale odbrane Darka Stanića i golovi Petra Nenadića.  U 44.minutu je srednji bek Srbije postigao gol za 19:18, a par minuta kasnije i za 21:20. Realizaciju je preuzeo u svoje ruke Žarko Šešum sa par vezanih golova, ali se Igra gol za gol nastavila do poslednjeg minuta, kada je Darko Đukić postigao gol za 27:26.

U situaciji sa igračem više, selektor Ivica Obrvan je iskoristio mogućnost da ulaskom “markera” umesto golmana sa dva igrača više napadne za remi, i to je na kraju dovelo do viška na levom krilu posle koga je Manaskov savladao Stanića za konačnih 27:27.

IZJAVE POSLE MEČA Dejan Perić, selektor reprezentacije Srbije:

- Čestitam reprezentaciji Makedonije na jednom napornom meču i plasmanu u drugi krug. Želim im da nastave da prikazuju dobre partije u nastupajućim mečevima u glavnoj fazi takmičenja. Hoću da čestitam i mojim igračima. Ne samo na današnjoj utakmici, već na svom ovom vremenu provedenom zajedno. Imali smo tešku grupu, ali ni jednom to nismo spomenuli u pripremnom periodu, jer bi to značio izgovor za sportistu koji treba da igra protiv najboljih i da pobedi. Odlučila je jedna odbrana ili jedna odbijena lopta. To je sport i meni je drago da su ekipe sa prostora bivše Jugoslavije vodile jedan mali sportski rat do poslednje sekunde – rekao je Perić i dodao:

- Izgubili smo šansu za plasman u drugu fazu, ali u sportu postojie različiti načini da se izgubi. Čestitam mojim igračima na vrhunskoj sportskoj atmosferi, kvalitetu igre i moralu. Od srca sam ponosan na jednu grupu igrača, mladih i starih, koji su teret velikog takmičenja i izazov koji je bio pred nama, izneli na najvišem mogućem nivou. Hvala i poljskoj naciji na izuzetno organizovanom takmičenju.

O završnici…

- Postigli smo gol, ostalo je 10 sekundi. Najveći problem je što kod vođstva gol razlike nismo uhvatili loptu nakon odbrane Stanića, a zatiim napravili bespotrebno isključenje. Kada bi se sve ovo ponovilo, isto bih to uradio. Ono što hoću posebno da naglasim, da smo kod poslednjeg tajm-auta Makedonije, imali smo pet igrača na terenu. Tražio sam da stanu na liniju od šest metara sva petorica i da trče oko pivotmena, da ni jedan ne izlazi na protivničke igrače. Višak koji je napravljen na Manaskova je posledica toga što je jedan od mojih igrača izašao na 11 metara na Kirila Lazarova koji je bio sa loptom na 15.

Darko Stanić, golman reprezentacije Srbije:

- Čestitam treneru Obrvanu i makedonskom timu na odličnoj utakmici. Želim im svu sreću u nastavku takmičenja. U određenim ključnim trenucima je presudilo iskustvo makedonskih igrača, odnosno, neiskustvo naših igrača. Dejan Manaskov je bio ključni igrač koji je preuzeo odgovornost.

Žarko Šešum, reprezentativac Srbije:

- Teško je bilo šta reći. Ne mogu nikome ništa da zamerim u ovom trenutku. Borili smo se, igrali najbolje što možemo u ovom trenutku. Igrali smo dobro, bilo je grešaka, ali niko ne greši, niti pomašuje namerno. Igrali smo i lepo, i dobro, ali ovo je za jedan gol u poslednjoj sekundi. Tu nema šta mnogo da se kaže. Ne pamtim kada mi je ovoliko bilo teško – rekao je Šešum i prokomentarisao poslednji napad Makedonaca, u koji su ušli sa sedam igrača na pet srpskih:

- Hteli smo da napravimo faul, ali sa dva igrača manje, bilo je teško. Lopta je brža od čoveka plus brojčana prednost. Oni su iskusna ekipa, napravili su višak i dali gol. Svaka čast – zaključio je Šešum.

Petar Nenadić, srednji bek reprezentacije Srbije:

- Ono što mogu da kažem je da smo se borili i igrali dobar rukomet. Očigledno je da nam fali još iskustva, pogotovo sa klupe, ali apelujem da treba sačuvati ovu ekipu. Ako ovaj sastav bude nastavio u ovakvom ritmu može daleko da dogura za par godina.

Ivica Obrvan, selektor reprezentacije Makedonije:

- Čestitke za obe reprezentacije. Oba tima su zaslužila da odu u sledeći krug. Čestitam svojim igračima na jednoj teškoj i iscrpljujućoj utakmici.  Od prvog minuta se videlo da je veliki ulog u igri i da su igrači obe selekcije u grču. Tako se odvijala utakmica. Ovim rezultatom smo osigurali još najmanje tri utakmice. Srećan sam zbog cele reprezentacije. Ponosan sam na igrače na sve tri utakmice koje su odigrali na EP. Moram reći Dejanu Periču da su ostavili jak utisak i poručujem ljudima koji vode ovu reprezentaciju da nastave ovim putem. Tu se vidi jedan veliki kvalitet.

Dejan Manaskov, levo krilo reprezentacije Makedonije:

- Oba tima su znala da će biti veoma teška utakmica. Borili smo se 60 minuta pod velikim pritiskom. Imali smo više sreće na kraju, postigli gol pet sekundi pre kraja i sa ovim remijem izborili plasman u glavnu fazu.
Datum: 20.01.2016. Autor: Stana Vuković

PROČITAJTE JOŠ...