x

EP: Srbija - Francuska (26:36)

EP: Srbija - Francuska (26:36)

Reprezentacija Srbije poražena je od Francuske 26:36 (16:19) u drugom kolu grupe A na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Posle solidnog prvog poluvremena, apsolutni vladari svetskog rukometa (olimpijski, svetski i evropski šampioni) slomili su otpor našeg državnog tima do sredine drugog poluvremena, kada je prednost otišlo na više od pet golova.

Srbija igra odlučujući meč za prolaz u glavnu fazu takmičenja sa selekcijom Makedonije u utorak od 18.15 časova.

SRBIJA – FRANCUSKA 26:36 (16:19)

Tauron arena
Gledalaca:  7.000
Sudije: Johanson-Kliko (Švedska). Sedmerci: Srbija, Francuska. Isključenja: Srbija, Francuska minuta.

SRBIJA: Đukanović, Stanić, Pušica, Šešum 7, Nikčević 3, Marjanović 1, Đukić 3, Nenadić 4, Bošković 3, Rnić 2, Beljanski, Zelenović 1, Abutović, Marsenić 1, Orbović, Elezović.

FRANCUSKA: Žerar, Omeje, Remili, Njokas 8, Narsis, Onrubia 1, N. Karabatić 4, Mae 5, Abalo 6, Sorindo 3, Gigu 3, L. Karabatić 1, Fabregas, Dero 2, Port 3, Kunku.

SEMAFOR: 2:4 (6.) 4:7 (10.) 7:8 (15.) 12:12 (22.) 16:17 (28.) 19:24 (36.) 21:26 (43.) 21:29 (48.) 23:29 (50.) 24:32 (54.)

Igrač utakmice: Žarko Šešum (Srbija)

Francuzi su bolje otvorili meč, koristeći prednost igrača više nakon isključenja Mijaila Marsenića u drugom minutu. Preko raspucanog Valentina Porta na desnom beku, olimpijski šampioni su došli do prednosti 4:2. Petar Nenadić je približio Srbiju na 5:4, ali su Francuzi svaku grešku srpskog napada kažnjavali,  dovoljno da Gigu odvede svoj tim na 7:4 posle deset minuta igre.

Tečan napad Srbije koji je predvodio dvojac Nenadić – Šešum davao je rezultata (8:7), ali je odbrana bila slabiji deo tima, što je Dejan Perič pokušao da promeni tajm-autom pri rezultatu 10:7 u 17. minutu.

Par dobrih odbrana Slaviše Đukanovića, koji je na golu zamenio Darka Stanića, uz dobru egzekuciju krila, Nikčevića i Đukića, doveli su Srbiju na gol zaostatka – 11:10 u 20. minutu. Na izjednačenje se čekalo još par napada, kada je kapiten Ivan Nikčević svojim 500. golom u državnom dresu doneo 12:12.

Tada je na scenu stupio legendarni francuski golman Tijeri Omejer, koji je sa tri odbrane zicera, od toga dve kontre, zaustavio poniranje svog tima. Pomoć je imao u raspucanom Oliveru Njokasu, koji je sa šest golova bio vodeća figura i najzaslužniji za vođstvo na poluvremenu. Darko Đukić je smanjio na 17:16, ali je poslednji mintu doneo golove Maea i Njokasa – 19:16.

Novi problem sa isključenjima, dao je krila Francuzima, koji su već posle šest minuta nastavka na kontu imali pet golova viška – 24:19. U par navrata Darko Stanić je odbranama dizao samopouzdanje srpskom timu, ali je sa druge strane još uspešniji bio Vinsent Žerard.

Golovi Nenadića i Šešuma su donkele davali nadu u čudo, ali je serija 3:0 između 43. i 49. minuta i definitivno prelomila meč na stranu olimpijski šampiona (29:21).

Dao je Perić šansu debitantima, Orboviću, Elezoviću, Boškoviću i Marjanoviću u poslednjih petnaestak minuta, ali to nije donelo rezultatski boljitak.

Izjave posle meča:

Uroš Elezović, levi bek reprezentacije Srbije:

- Dobro smo se držali u prvom poluvremenu, pokušavali koliko smo mogli da ostanemo u igri. Kvalitet Francuza je došao do izražaja u nastavku meča, tako da smo na kraju uradili sve da sačuvamo neke igrače koji su podneli veći teret u ova dva meča. Sledi borba sa Makedoncima za prolaz u drugu fazu.

Žarko Šešum, levi bek reprezentacije Srbije:

- Presudio je veći kvalitet Francuza. Možda je malo previše tih 10 razlike na kraju, ali smo rotirali, šansu su dobili i neki igrači koji su po prvi put u karijeri igrali protiv ovakvih veličina sa druge strane. Iskustvo se stiče sa godinama igranja na ovakvom nivou. Nema šta, moramo pokazati karakter koji mislim da posedujemo. Moramo dobro da se oporavimo i odigramo najbolje meč koji nam znači plasman u drugu rundu.

Klod Onesta, selektor reprezentacije Francuske:

- Bila je ovo najvažnija utakmica u ovoj grupi, jer smo sa pobedom osigurali bodove koje prenosimo u glavnu fazu. Bio je naporan meč, čestitam Srbima, koji su igrali dobro u prvom poluvremenu. Odigrali smo dobro drugo poluvreme i pobedili. Najvažnije je da se niko nije povredio.

Dejan Perić, selektor reprezentacije Srbije:

- Čestitam Francuzima na izvanrednoj igri i zasluženoj pobedi. Privilegija je za svaku reprezentaciju da igra sa Francuskom, ali nismo ušli u ovu utakmicu sa razmišljanjem da je ona unapred izgubljena. Ova utakmica je za nas bila vrlo bitna, kao za tim, koji ima za cilj plasman u drugu fazu. Bili smo konkurentni u prvom poluvremenu, za razliku od drugog, u kome smo nadigrani. Igrali smo onoliko dobro, koliko nam je protivnik dozvolio. Odbrana, koja bi trebala da krasi ovaj tim, večeras nije bila na nivou. Pred nama je treća utakmica. Imamo veliki motiv i cilj da se plasiramo u glavnu fazu pobedom nad Makedonijom. Ako smo pametni, večeras smo dosta naučili i bićemo spremni za tako nešto.

Tijeri Omeje, golman reprezentacije Francuske:

- Bilo je važno da pobedimo kako bi preneli bodove u drugu fazu. Bilo je problema u prvom poluvremenu, ali smo u nastavku uspeli da podignemo ritam i savladamo rivala.


Datum: 18.01.2016. Autor: Stana Vuković

PROČITAJTE JOŠ...