x

Dejan Perić pred meč odluke: Čeka nas bespoštedna borba

Dejan Perić pred meč odluke: Čeka nas bespoštedna borba

Selektor reprezentacije Dejan Perić govorio je o očekivanjima od odlučujućeg meča nacionalnog tima protiv selekcije Makedonije u utorak od 18.15 časova u „Tauron areni“ u Krakovu:

- Moji igrači i ja kao selektor moramo da nađemo modus da izađemo iz grupe, a sve u skladu sa ciljem – plasmanom na Olimpijske Igre, koji smo sebi zacrtali. Znamo šta bi značio neodlazak na Olimpijske Igre, i mnogo toga je bačeno na jednu utakmicu. Od nje puno zavisi. Ono o čemu mnogo razgovaram sa igraćima jeste da sve zavisi od nas. Pokazali smo da, i individualno i kolektivno, imamo kvalitet. Postoji velika želja da se ciljevi dostignu – rekao je Perić i dodao:

- Niko nije uspeo kada je nešto zavisilo od njega, a on sam u to nije verovao. Ne znam šampiona bez pritiska. Ne znam uspešne ekipe koje nisu znale da se nosi sa stresom i imperativom pobede. Ako je situacija takva kakva jeste, ima li šta lepše nego da sam od sebe zavisiš? Nije sramota izgubiti od Francuske. Oni nisu reper za neke stvari. Naša reprezentacija će protiv Makedonije izaći na teren sa velikom željom i motivom da ostane na velikom takmičenju. Verujem u svoje igrače.

Da li je prednost Makedonije iskustvo zbog dugogodišnjeg igranja zajedno?

- Igraju brz rukomet i kvalitetnu odbranu, ali u kojoj menjaju dva igrača. Imaju iskusan napad u kome dominiraju Pribak i Lazarov. Uigrani su i imaju sistem koji sprovode. Koliko god da su uigrani, i da igraju na velikim takmičenjima, ova utakmica je posebna, jer nosi draž regionalnog derbija, dve selekcije iz bivše države. Ona nosi specifičnu težinu. Makedonci bi u takvoj utakmici voleli da imaju bilo kog drugog protivnika. Žalosno je da dve reprezentacije iz Ex-Yu odlučuju o opstanku, jer obe zaslužuju plasman u drugu fazu.

Mnogo se potenciraju i golmani, naš Darko Stanić, i njihov, Borko Ristovski...

- Darko Stanić je neupitan,jedinstven i poseban, a kao takav biće zabeležen u analima svetskog rukometa. Odbrana će pokušati da mu olakša posao. Respekt koji ima kod većina igrača makedonske selekcije prema njemu je zaslužen.  Metalurg i Makedonija su klub i zemlja koji Darka pamte. On je izuzetno pozitivan prema saigračima. Darko i od sebe samog puno očekuje. Jako dobro zna koliki impuls daje ekipi svojim učinkom. Ova utakmica, po mnogo čemu, može obeležiti naše karijere. Od igrača tražim da izgaraju jedni za druge. Samo disciplinovan tim može daleko. Na dobrom smo putu.

Šta može da presudi?

- Reprezentacije se dobro poznaju. Nijanse će odlučivati. Lazarov je pravi vođa tog tima, od njega sve počinje, on je pravi egzekutor. Imaju kvalitetne pivote na koje računaju,  tu su i Mojsovski i Mirkulovski. Mogu da odluče detalji, pojedinac. Biće to borba na svakom delu terena, za svaki gol. Na agresivnu igru Makedonaca bićemo spremni da uzvratimo. Pobedu moramo da gradimo iz odbrane.



Mijailo Marsenić: Igra iz prvog meča ruši Makedonce

Pivotmen srpskog nacionalnog tima, Mijailo Marsenić, kratko se osvrnuo na poraz Francuske 29:39 u drugom kolu EURO 2016 u Poljskoj.

- Odigrali smo jako loše drugo poluvreme. U odbrani smo bili loši svih 60 minuta. Francuzi su preozbiljna ekipa za nas u ovom trenutku.

Posle crvenog kartona u meču sa Poljskom, sa dva isključenja u duelu sa Francuskom, Marsenić je na listi „grubijana“ na samom čelu...

- Prestrog je kriterijum. Razumem sve, nekada i jesu preoštri startovi, ali ako dobijem isključenje u 20-toj sekundi, šta je to? Valjda bi prvo trebalo da dobijem opomenu, žuti karton.

Sledi meč odluke sa Makedonijom...

- Znamo šta znači pobeda u tom meču i šta donosi. Očekivalo se da taj meč bude odlućujući. Dobro ih poznajem. Ako ponovimo igru iz prvog meča sa Poljacima, imamo veliku šansu da izborimo drugi krug. U njihovom timu ne zavisi sve samo od Kirila Lazarova. Tu je i Dejan Manaskov, koji igra u sjajnoj formi u Vardaru. Tu su i Mirkulovski, Stoilov, pa Georgievski. Moramo ih sve zaustaviti, ne samo Kireta. Što se mene tiče, neka Lazarov postigne svojih 15 golova, a mi da izađemo kao pobednici i izborimo drugu fazu.

Motiva će biti na pretek...

- Makedonci igraju sa velikom pasijom za svoju zemlju, ali isto tako i mi.

Defanzivni par iz Vardara (Abutović – Marsenić) bi trebalo da odnese prevagu u odlučujućem meču...

- U prve dve utakmice nismo pokazali to što možemo i što znamo. Popričaćemo, spremićemo se, i nadam se, obradovati sve kojima je rukomet u Srbiji u srcu.

ILIJA ABUTOVIĆ: NAJVEĆA OPASNOST OD LAZAROVA I STOILOVA

Još jedan igrač iz skopskog Vardara, prvi srpski defanzivac, Ilija Abutović, vodiće borbu sa Makedoncima za plasman u drugu fazu:

- Nadao sam se da neće doći do situacije da se sve rešava sa Makedonijom. Moraćemo da odigramo mnogo jače u odbrani. Nismo igrali dobro do sada. Prijaće dan pauze, da se spremimo psihički i fizički, i odigramo utakmicu 120%.

Igrajući u Makedoniji, znaš da je tamo sport broj 1 i koliko je nacija uz svoj tim...

- To je bitna stvar za njihovo samopouzdanje. Poznajemo se. Biće teško, svih 60 minuta neizvesno. Neće se niko odlepiti na početku, nego će biti to teška borba. Najveća opasnost preti od Lazarova i Stoilova. Njihova prednost je da su dugo zajedno, igrali su mnoga prvenstva. Stisnućemo zube...

Od koga se pribojavaju?

- Možda se najviše plaše Darka (Darko Stanić). Videćemo...


ŽARKO ŠEŠUM: IDEMO NA SVE ILI NIŠTA

I Žarko Šešum zna da će biti izuzetno teško sa Makedoncima. Pre toga se iskusni bek osvrnuo na Francuze...

- I da smo igrali mnogo bolje, a izgubili sa manjom razlikom, jasno nam je bilo da meč sa Makedoncima odlučuje o sudbini na ovom prvenstvu. Oporavićemo se i bićemo spremni da igramo na sve ili ništa. Tu nema štednje, ni pardona.

Šta presuđuje...

- Odbrana. Moramo je poboljšati, jer bilo je problema sa Francuzima. Imali smo strašnog rivala, pa je to donekle otežavajuća okolnost. Biće potrebna i hladna glava protiv Makedonaca. Biće to jedna vruća utakmica dva slična mentaliteta. Neka pobedi bolji.

Makedonci su tim za respekt...

- Uigrana ekipa, imaju sistem, uvek su nezgodni. Prednost im je iskustvo u igranju zajedno. Naravno da je Kire Lazarov najveća zvezda, ne samo u Makedoniji, već i u Evropi. Ima tu još dosta dobrih igrača. Biće tvrdo.

DARKO STANIĆ: Čeka nas borba do poslednje sekunde

Čovek od koga se puno očekuje u meču odluke sa Makedonijom (utorak 18.15) posle godine igranja u skopskom Metalurgu i sticanja statusa rukometnog božanstva...

- Biće to pravi duel, derbi dve ekipe koje imaju podjednaki kvalitet. Očekujem, bez dileme, jednu tešku i neizvesnu utakmicu do samog kraja, mislim da se pobednik neće znati do poslednje sekunde. Svakako će biti ovo zanimljiv duel.

Poznajete Makedoniju bolje od svih?

- Koliko je meni lako ili teško, tako je i na drugoj strani. Znam ja njih, znaju i oni mene, pa ćemo videti ko će koga da nadmudri. Odbrana je ta koja odlučuje! Ona donosi prevagu i pobedu. Ko je bude bolje skockao i ko bude imao raspoloženijeg golmana, taj će se na kraju i radovati. Čini mi se da su ranije odbrane na prvenstvima bile daleko bolje i jače, a sad kao da se više pažnje poklanja napadu. Karakteristika Makedonije je dobra odbrana i sigurno će tome posvetiti najveću pažnju.

Odakle vam preti najveća opasnost?

- Sa svih strana, moglo bi se reći. Naravno sve kreće od Kirila Lazarova, on je pokretač i udarna igla, ali i ostali momci su sjajni. Kao što sam rekao odbrana je najjače oružje Makedonije, jer oni odatle vuku polukontru i kontru sa Manaskovim.

Kako treba igrati sa njima?

- Jaka odbrana, da se igraju postavljeni i mirni napadi, i obavezno igrati na mali rezultat. Treba sprečiti njihove napade i kontre, zaustaviti Lazarova i posao bi trebalo da bude znatno lakši.


Datum: 19.01.2016. Autor: Stana Vuković

PROČITAJTE JOŠ...