x

EP: Srbija - Francuska (Nedelja, 18:15h)

EP: Srbija - Francuska (Nedelja, 18:15h)
Ilija Abutović: Idemo dalje, nema predaje

Svoj debi na velikim takmičenjima u duelu sa Poljskom (28:29), imao je defanzivac Ilija Abutović, neko u koga selektor Dejan Perić ima najviše poverenja kada su odbrambeni zadaci u pitanju. Igrač skopskog Vardara, osvrnuo se na prvi meč u Krakovu i tesan poraz od domaćina:

- Svi žalimo što smo ostali bez tog jednog boda u duelu sa Poljacima. Sabrali smo utiske, očekujem da bude bolje u narednim mečevima. Napad nam je bio dobar, a da smo bolje odigrali odbranu, došli bismo do boljeg rezultata. Imali smo dosta problema sa levim bekom Jureckim i pivotmenom Šipšakom. Nismo našli idealnu rešenje za njih dvojicu.

Kakav je bio debi na najvećoj međunarodnoj sceni?

- Nisam odigrao kako znam. Možda je bio neki grč, ali s obzirom da je reč o prvoj utakmici, znam da mogu i očekujem da bude bolje u nastavku.  Puno mi znači što selektor i saigrači imaju poverenja u mene. Trudim se da im to vratim.

Sledeći protivnik, najteži mogući, olimpijski, svetski i evropski šampiona - Francuska.

- Fizički su neverovatno jaki, dominiraju u tom segmentu. Naša borbenost će nam biti glavni adut. Trudićemo se da odigramo najbolje što možemo. Nema predaje, želimo da ostanemo u igri za bodove do poslednjeg minuta, kao sa Poljacima.

U sredini odbrane vodiće rat sa najubojitijim francuskim dvojcem, Nikolom Karabatićem na beku i pivotmenom Sedrikom Soraindom..

- Obojica su mnogo fizički jaki, neverovatno spremni. Tu će biti mnogo jakih i iscrpljujućih duela. O Karabatiću nema šta da se priča. On je šuter, razigrava, sve radi, sve polazi od njega. On zaslužuje posebno pažnju. Soraindo je silan na crti.

I pored poraza, javnost mora biti pozitivna nakon onoga što je videla...

- Nisu nas ispratili sa velikim očekivanjima, ali smo pokazali da smo dobra ekipa i grupa igrača. Nadam se da ćemo napraviti neki rezultat.


Ivan Nikčević: Bez pritiska na Francuze

Na kraju prošlog olimpijskog ciklusa, gol Ivana Nikčevića u poslednjoj sekundi duela sa Poljacima na kvalifikacionom turniru u Alikanteu, razbio je snove domaćina EURO 2016 o Olimpijskim Igrama u Londonu. Lopta, međutim, nije htela u gol sa linije sedam metara na startu EURO 2016 u Krakovu. „Kosmička pravda“ ili nešto drugo...

- Ne znam da li je to neki veći plan ili ne. Nadam se da će nam se vratiti u narednom delu turnira. Nekada je teži način na koji izgubiš od samog poraza. Nije prijatno, ne mogu opisati kako se osećam. Mnogo je teško, ali ostale su još dve utakmice u grupi i , nadam se, još tri posle toga. Moramo sakupiti snage da odigramo turnir do kraja kako treba...

Da li se vrteo film o promašenom sedmercu prethodne noći?

- Da kažem da nije, slagao bih. Teško je, neprospavana noć, puno razmišljanja, ali sa današnjim danom se ta priča završava. Čeka nas Francuska, druga utakmica, drugi golmani. To je sport. Da ponovo dobijem šansu da šutiram, možda bih uradio drugačije, možda i ne. Nekada nije dobro menjati...

Poljaci su te specijalno pozdravili. Imaju veliki respekt za tvoje igre u Visli iz Plocka...

- Poljska publika je divna. Poljaci znaju da ispoštuju svakog igrača, svog ili protivničkog. Na bilo kom terenu u Poljskoj uvek smo dobro primljeni, osim Kilcea (najveći rival), naravno. To su ljudi koji uživaju u sportu, koji prate svoju reprezentaciju, kojima nije teško da putuju po 15 sati da bi gledali neki meč. Četiri godine živim rukometni san u Poljskoj. Uvek je zadovoljstvo igrati ovde, bilo kao domaćin ili gost.

Francuska je slomila otpor Makedonaca u poslednjih sedam-osam minuta (30:23), reklo bi se, u svom stilu, serjom 8:1.

- To liči na njih. Treba uzeti u obzir i koliko je Makedonija htela da uđe u trku za njima, jer znaju da ih čekaju dve odlućujuće utakmice. Ne mogu dublje da analiziram jer još nisam gledao utakmicu.

Gde su naše šanse?

- Ne treba mnogo razmišljati o njima. Fokus je na nama, da smanjimo broj grešaka u odbrani i napadu. Tako ćemo otežati protivniku da nas nadigra. Ne znam šta bih mogao da kažem novo o Francuzima. Znamo ko su, kakav je to tim, koliko su moćni. Došli su u nešto izmenjenom sastavu bez par nekih bitnih igrača, ali poznajući njih, njihove juniore koji su osvojili sve što se moglo osvojiti, sigurno je da imaju sastav za medalju.

Protiv Poljaka nije postojao pritisak moranja, s obzirom da je domaćin bio opterećeniji pred 15.000 navijača. Da li ćete biti oslobođeni imperativa da se nešto mora, i protiv Francuza?

- Nema pritiska. Došli smo u podmlađenom sastavu. Imamo dosta debitanata, koji su već pokazali karakter i veliku želju da se nadmeću. Nadam se da ćemo nastaviti istom putanjom kojom smo išli.


DEJAN PERIĆ: BIĆEMO BOLJI IZ MEČA U MEČ

Selektor Dejan Perić, zadržao je optimizam i pored poraza od domaćina 29:28 na startu EURO 2016 u Poljskoj, gde su Orlove delile sekunde od remija...

- Svi znate da, čast izuzecima, nismo sa nekim velikim šansama ispraćeni na ovo prvenstvo. Da li je realnost grupa ili sva dešavanja, ali nikako u glavi nismo imali da smo se pošteno i časno kvalifikovali za ovaj turnir. Ekipa smo koja posle otvaranja prvenstva može da žali za jednim, ali i dva boda. Kroz ovu utakmicu i one pripremne, još jednom smo potvrdili da ova ekipa ima kvalitet i da je krasi jedan veliki motiv i želja za dokazivanjem. Isto tako, moji igrači imaju jedan osećaj da su obezvređeni, da malo čuju nečega što uliva poverenje i prepoznaje dobar rad. Niko ne voli da je potcenjen. Postoji jedan veliki inat i motiv da zauzmu mesto pod suncem.

Osvrt na meč sa Poljskom...

-Parirali smo u mnogo čemu, bili dominantni u mnogim rukometnim stvarima. Dosta grešaka je bilo u odbrani jedan na jedan. Nismo udvajali i nije bilo pomaganja na čemu insistiram. Vraćali smo se u utakmicu, nismo se uplašili pobede i pozitivnog rezultata. Do kraja smo verovali u to uprkos svim pritiscima, atmosferi i imenima Poljaka. Na moje igrače sam izuzetno ponosan. Ne lažem njih, ni sebe. Sve može da se ispravi. Ovo je ekipa koja moralno ne pada, i kada gubi, veruje da će se vratiti. Ja takvu ekipu poštujem. Znam da će biti iz utakmice u utakmicu sve bolje...

Nemate puno vremena za popravke, ide novi meč sa Francuzima...

- Dobra odbrana čini napad još boljim, ali nikada dobar napad, kakav god da je, nije uspeo da anulira sve probleme u odbrani. U određenim fazama smo i dobro igrali. Igramo odbranu po principu da ne smemo da padamo u jaču stranu. Da, iako padnemo, to bude u slabiju stranu, da nabijamo protivnike ka sredini. Ako jedan igrač padne, to ne znači da je pala odbrana. Mora da bude pomaganja. Poslednja opcija je blok. Mi iz naše odbrane, u stvari, napadamo.  Ne čekamo da budemo napadnuti. Malo dajem mogućnosti da igrači imaju alibi kroz igru. Svako zna kada izlazi u duel, zašto izlazi i šta brani. Od svakog pojedinca zavisi koliko će odbrana biti uspešna. Tačno se zna ko je odgovoran. Ko padne dva puta, ide napolje. Odgovornost je podeljena. To je ispravan put. Tako se diže samopouzdanje. Smeta mi što smo padali u igri u jaču stranu, na pozicijama 3 i 4 vezivali se do pivotmena do zadnjeg trenutka, što se nisu opredeljivali i usmeravali njihove bekove da idu na sredinu, u prostor u koji mi hoćemo. Odbrana mora da usmeri napad da napada na način koji će biti lakše braniti. Moramo napadu da suzimo prostor, da ga nateramo da igra gde mi hoćemo. S tim nisam zadovoljan, ali i pored grešaka, moji igrači nisu bežali od onoga što su uradili. Bilecki i Jurecki nisu bili udvajani u punom zaletu.  U tim momentima nije bilo rešenja.

Kako sprečiti fizički i tehnički potkovane francuske bekove...

- Francuzi ne napadaju isto. Protiv Makedonije su igrali 45 minuta sa dva pivotmena u postavci. Francuska zasniva igru na igri dva na dva. Odatle ide nastavak svega toga. Sigurno ima rešenja, jedan je sa odsecanjem beka od strane krajnjeg. Nema te ekipe koja napada sa jednim bekom i dva pivotmena.  Postoji varijanta da Gigu i Abalo u toj situaciji sa krila dođu u poziciju da igraju dva na dva, što je za za branjenje mnogo lakše. Postoji i opcija da igramo i neku 4-2, gde će pivotmeni teže praviti bekovima blokade u pokretu. To su dve varijante, koje ćemo u zavisnosti od situacije, ponuditi njihovom napadu.

Slomili su otpor Makedonaca u svom stilu. Od 22:22 u 51. minutu do 30:23 na kraju...

- Velike ekipe koje su toliko godina dominantne, koje imaju pobednički mentalitet i pobeđuju gde god da su, imaju samopouzdanje koje ne može da se opiše i tek tako stekne. Francuzi se ne umaraju da pobeđuju. Ništa ne prepuštaju slučaju, niti biraju utakmice. To je za veliko poštovanje. Puno puta je sam faktor imena Francuske, već u startu jedan plus veliki koji parališe protivničke igrače.

Kako rešiti u glavi tih pet minuta...

- Kada neko dođe do tog 55. minuta, onda je ta ekipa u većoj psihološkoj prednosti,nego oni koji su mnogo ranije navikli da reše meč. Svi mi kroz karijeru smo čekali jednu pobedu, nešto za šta smo vezani kao grupa i pojedinci. To se desi kod sportista koji imaju zdrave snove.  Nekada je strah od pobede veći od straha od poraza. Francuzi nemaju strah od pobede. Nema odustajanja. Ova ekipa ima i glavu i rep.

Kako rešiti francusku odbranu?

- Francuzi igraju 6-0 odbranu, kao i jednu vrstu 4-2 prema srednjem i levom beku. To je modifikacija te 6-0. Kretnje bez lopte i sa loptom, dupli pas sa pivotmenima, odvlačenje odbrane u jednu stranu koje će otvoriti prostor jednom beku da pronalazi rešenja. Ta Francuska odbrana navlači na polovične šuteve sa širokih pozicija i preko dvojnog bloka. Moramo biti disciplinovani, propuštati polušanse, imati dobar zalet.


NIKOLA KARABATIĆ: ČEKA NAS TEŽAK MEČ SA SRBIJOM

Najbolji igrač planete u izborima IHF-a i Handball-Planet.com u 2014. i 2015. godini, Nikola Karabatić, uspešno predvodi francusku reprezentaciju koja u Krakovu ide po četvrto evropsko zlato. Rođeni Nišlija ovako je video start turnira, pobedu nad Makedonijom 30:23 i naredni meč sa Srbijom:

- Očekivali smo težak meč sa Makedoncima. Prva utakmica je uvek teška na velikim takmičenjima, a Makedonija igra dobar rukomet, u šta smo se uverili u kvalifikacijama za EURO 2016. Imali smo problema u prvom poluvremenu, ali nismo izgubili glavu. Igrali smo pametno, na kraju se odlepili i pobedili sedam razlike, što ne prikazuje realan odnos snaga na terenu. Važna je pobeda.

Šta očekuješ od duela sa Srbijom?

- Teška utakmica. Srbija ima mladu ekipu sa puno novih igrača. Nema Momira (Ilić) i Marka (Vujin), tako da je verovatno druga dinamika u ekipi.

Ko najviše plaši?

- Srbija igra dobru odbranu. Momir Rnić dobro igra, tu je i Petar Nenadić koji ima sjajnu sezonu u Berlinu. Po običaju imaju dobra krila, kao i golmane. Može biti veoma teško. Nemaju šta da izgube protiv nas. Znaju da smo favoriti, tako da će biti rasterećeni.


LUK ABALO:  NEMA LAKIH PROTIVNIKA

Jedno od najboljih desnih krila planete, Luk Abalo, ovako vidi narednog rivala na EURO 2016, selekciju Srbije:

- Znam da je bilo nekih promena u sastavu, tako da je jako teško oceniti snagu ovog srpskog tima. Biće to težak meč. Nema lakih protivnika, ovo je Evropsko prvenstvo. Svaka ekipa može napraviti nešto veliko. Moramo da ostanemo fokusirani. Ne razmišljamo o osvajanju zlata. Idemo utakmicu po utakmicu.

Datum: 17.01.2016. Autor: Stana Vuković

PROČITAJTE JOŠ...