x

Sjaj srpskog badminton podmlatka u Hrvatskoj

Sjaj srpskog badminton podmlatka u Hrvatskoj

Srpski badminton podmladak zasijao je punim sjajem u Hrvatskoj. Na jakim međunarodnim turnirima Adria Youth International 2015 i Valamar Junior Open 2015, koji su od 2. do 4. oktobra 2015, održani u Opatiji, odnosno Dubrovniku osvojeno je šest odličja, po dva zlatna, srebrna i bronzana. Malo je nedostajalo da već odličan skor bude još bolji, budući da su mnogi naši takmičari i takmičarke stigli su do samih završnica turnira, izgubivši poslednje bitke na putu ka postolju. U Opatiji boje naše zemlje branilo je šest takmičara. U uzrasnoj kategoriji do 15 godina naš mešoviti dubl Sergej Lukić, Marija Sudimac okitio se srebrnim odličjem. U neizvesnom finalu, u tri seta, izgubili su od mađarske kombinacije Balint Papai, Vivijen Sandorhazi. Odličan nastup u Opatiji Lukić je zaokružio i bronzom u singlu. On je u poslednoj prepreci ka finalu poražen od Italijana Enrika Baronija, potonjeg osvajača zlata.


U dve godine mlađem uzrastu naša reprezentacija je, takođe, stigla do dve medalje, obe u režiji Mihajla Tomića. On je prvo stigao do srebra u singlu, izgubivši u finalu od Slovenca Jana Babnika, a potom i do zlata u mešovitom dublu u kojem mu je partnerka bila Sara Lončar. Njih dvoje su u finalu bili ubedljivi protiv Čeha Davida Slive i Marije Ružičkove. U konkurenciji igrača do 11 godina Viktor Petrović je stigao do šampionske titule, sa maksimalnim učinkom od pet pobeda, dok je Nina Bogdanović stigla do bronze drugim mestom u svojoj grupi. Na korak od medalje stali su Marija Sudimac u singlu konkurencije igračica do 15 godina, pošto je u četvrtfinalu poražena od Mađarice Vivijen Šandorhazi koja je kasnije stigla do zlata. Sara Lončar je u singlu dve godine mlađeg uzrasta završila na drugom mestu takmičenje u grupi iz koje je samo prvoplasirana išla među četiri najboljih.


“Izuzetno sam zadovoljan nastupom naših igrača na Adria Youth Internatonal turniru u Opatiji, tim prešto su svi naši reprezentativci osvojili medalje i tako još jednom potvrdili kvalitet srpskog juniorskog badmintona. Mihajlo Tomić i Sara Lončar su izvanrednom igrom nadmašili sve svoje protivnike i osvojili zlatnu medalju. Tomić je odlično odigrao i u pojedinačnoj konkurenciji, ali je pad koncentracije uticao da se ne okiti još jednom zlatnom medaljom. Viktor Petrović je u izuzetno jakoj konkurenciji pokazao da je veliki potencijal, a u svim, veoma neizvesnim mečevima, uspeo je da izađe kao pobednik. Isto važi i za Ninu Bogdanović koja je osvajanjem bronze pokazala da bi na nju trebalo veoma ozbiljno računati u budućnosti. Najveći žal ostaje za propuštenom šansom u finalu mešovitog dubla konkurencije igrača do 15 godina, gde su Sergej Lukić i Marija Sudimac posle sigurno dobijenog prvog seta i vođstva u drugom 20:12 dozvolili preokret protiv mađarskog para i ostali bez zlatne medalje. Sergej Lukić je u veoma jakoj konkurenciji igrača do 15 godina pokazao odličnu igru gde je zaustavljen u polufinalu od pobednika turnira. Marija Sudimac je u četvrtfinalu naišla na raspoloženu Mađaricu, koja je kasnije i osvojila turnir. Za Mariju Sudimac i Sergeja Lukića ovo je bio pripremni turnir za Evropsko prvenstvo do 15 godina koje će se odigrati naredne godine. Videli smo u Opatiji šta još moraju da unaprede u svojoj igri. Pored toga osvojeni su vredni bodovi u trci za što bolji žreb na pomenutom takmičenju”, kazao je Dragan Antić, pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije.


Na izuzetno dobro organizovanom Valamar Junior Open 2015, koji je okupio igrače do 19 godina, Srbiju je predstavljalo pet igrača uz Milana Barbira, glavnog trenera reprezentacija i Radomira Jovovića, predsednika UO BASS. Naši najbolji juniori, koji su bili i do dve godine mlađi od konkurencije, prikazali su odlične partije i u dve konkurencije su stigli na meč od odličja. Muški dubl Luka Milić, Nenad Milošević u krajnje neizvesnom meču za polufinale izgubio je od Poljaka Aleksandera Jablonskog i Pavela Smilovskog koji su kasnije stigli do trona. U ženskom dublu Anja Janić i Amerikanka Maja Čen stigle su do četvrtfinala, ali zbog povrede naše reprezentativke nisu nastupile u meču za polufinale. U muškom singlu Milić je sa dve velike pobede stigao do osmine finala u kojem je, posle velike borbe u tri seta, koja je trajala gotovo sat vremena, izgubio od Turčina Oktaja Ajdina, mnogostrukog osvajača medalja na turnirima juniorskog Svetskog i Evropskog kupa. Drugi naš muški dubl Andrija Doder / Mateja Manić u osmini finala poražen je od sjajnih Čeha Petera Berana i Jana Somerlika, potonjih finalista. U prvom kolu muškog singla Nenad Milošević je izgubio od Slovenca Mihe Ivančića, Mateja Manić od Slovaka Ričarda Smatlaka, a Andrija Doder od Slovenca Roka Jerčinovića. Anja Janić je u drugom kolu ženskog singla predala meč Slovakinji Zuzani Palkovoj zbog povrede.


Svetski odn. Evropski juniorski kup u Dubrovniku jedan je od bodovnih turnira za Evropsko prvenstvo za igrače do 17 godina koje naše reprezentativce očekuje na proleće 2016. godine.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskih takmičara i takmičarki na turnirima u Hrvatskoj.


Datum: 06.10.2015. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...