x

Miliću trofej na Mediteranskom kupu

Miliću trofej na Mediteranskom kupu

Srbija je na najbolji način zaključila svoj nastup na međunarodnoj badminton sceni u 2015. Naši takmičari uzrasta do 17 godina briljirali su na svom poslednjem zvaničnom internacionalnom takmičenju u ovoj godini – Mediteranskom kupu koji je od 20. do 22. decembra 2015. u glavnom gradu Grčke Atini okupio predstavnike iz devet zemalja. 


Tim u sastavu Luka Milić, Nenad Milošević, Andrijana Stanković i Sofija Dmitrović prvo je u ekipnom delu osvojio srebrno odličje. U A grupi zabeležio je tri pobede protiv Alžira, Grčke2 i Kipra i jedan poraz od Turske, što mu je doneo drugo mesto i plasman u polufinale. Pobedom nad Grčkom1 Srbija je domogla finala. U okršaju za najsjajnije odličje naši badmintonci i badmintonke poraženi su od Turske.


Vicešampionska titula u ekipnom delu Mediteranskog kupa bila je odlična uvertira za okršaje u pojedinačnoj konkurenciji. Luka Milić, prošlogodišnji evropski viceprvak za igrače do 15 godina, bio je neprikosnoven u muškom singlu. U finalu očitao je lekciju domaćem igraču Mariosu Bouliosu. Prethodno je u srpskom polufinalu bio bolji od Nenada Mailoševića kojem je tako pripala bronza u ovoj konkrenciji. Milić je u prvom kolu bio slobodan, u drugom je savladao Grka Georgiosa Ktenasa, a u četvrtfinalu Alžirca Mohameda Abdelaziza Okefona. Milošević je svoj put ka polufinalu počeo pobedom nad Alžircem Seifedinom Larbaouijem. U osmini finala bio je bolji od Egipćanina Asera Akmala Ahmeda Elzakukija, a u četvrtfinalu od njegovog sunarodnika Mohameda Mostafe Kamela Ahmeda. Pored odličja u singlu Milić i Milošević su osvojili i bronzanu medalju u dublu. Njih dvojica su u polufinalu poraženi od potonjih osvajača zlata Turaka Mehmeta Capara i Turemrea Sonmeza.


U ženskom singlu Andrijana Stanković je prigrabila bronzano odličje izgubivši u meču za finale od Grkinje Polivije Tzike, koja je na startu turnira bila bolja od druge naše predstavnice u ovoj konkurenciji Sofije Dmitrović. Stankovićeva je do plasmana među četiri nejbolje stigla pobedivši Alžirku Halu Buksani i Libanku Dani Mortadu. U ženskom dublu srpska kombinacija je osvojila bronzu. Stankovićeva i Dmitrovićeva su u polufinalu poražene od Turkinja Bengise Erčetin i Nazlikan Inci koje su potom stigle do najsjajnijeg odličja.


“U Atini smo imali još jedan vrlo uspešan nastup na međunarodnoj sceni. U konkurenciji devet mediteranskih zemalja okitili smo se srebrom u ekipnoj konkurenciji, dok su u pojedinačnoj svi naši reprezentativci osvojili barem po jedno odličje. Iako svi naši igrači zaslužuju pohvale za nastup u Grčkoj najveću težinu sigurno ima najsjajnija medalja Luke Milića u muškom singlu koji je i na ovom turniru pokazao ogroman potencijal“, kazao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i Grad Novi Sad obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri su doprineli učešću srpskog tima na Mediteranskom kupu i trenažnom Kampu u Grčkoj koji će biti održan od 23. do 27. decembra.


Datum: 24.12.2015. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...