x

Zlatna godina Srpskog badmintona

Zlatna godina Srpskog badmintona

Protekla godina za srpski badminton bila je, po mnogo čemu, istorijska. Na takmičarskom i organizacionom polju granice su veoma značajno pomerene i ovaj sport je u 2014. doživeo pravu renesansu. Mali ali odabrani tim ljudi iz Badminton savez Srbije, na čelu sa predsednikom Upravnog odbora Radomirom Jovovićem, ispred sebe je postavio izuzetno visoke ciljeve koji se hrabro dosežu jedan za drugim. Dokazao je da predanim, stručnim i savesnim radom nijedan zadatak nije nerešev a postavljeni standardi u radu mogu da posluže kao odličan primer za uspešno funkcionisanje jednog saveza. O 2014. godini i planovima za 2015. govori prvi čovek srpskog badmintona Radomir Jovović.


Kako u rezultatskom smislu ocenjujete 2014. godinu?
Godinu u kojoj je Luka Milić postao kadetski vicešampion Evrope, Dragoslav Petrović osvojio zlatnu i četiri srebrne medalje na svetskim juniorskim kupovima, kvalifikovao se i veoma uspešno učestvovao na Olimpijskim igrama mladih u Nandžingu uz istorijske plasmane na Svetskoj i Evropskoj rang listi, Milica Simić, projektom Evropske badminton konfederacije, ponovo prepoznata kao buduća zvezda evropskog badmintona, reprezentativci Srbije osvojili čak 75 svetskih, evropskih i balkanskih medalja uz učešće na svetskim i evropskim šampionatima, sa izuzetno velikim zadovoljstvom možemo da proglasimo apsolutno najuspešnijom u istoriji srpskog badmintona. Naši mladi takmičari i njihovi treneri su čitav Badminton savez Srbije nebrojeno puta, u godini koja je za nama, učinili presrećnim, ispunjenim i ponosnim. Doživeli smo trenutke za pamćenje o kakvim smo, dugo godina, sanjali. Pored vrhunskih međunarodnih rezultata koji jesu potvrda izuzetnog napretka srpskih takmičara i Badminton saveza Srbije u celini, jednako su nam važni razvojni i administrativni rezultati koji se odnose na održavanje i unapređivanje nacionalnog sistema takmičenja, organizaciju međunarodnih takmičenja i kampova, neometano funkcionisanje nacionalnih trenažnih centara, formiranje novih klubova, stručno osposobljavanje i edukaciju, pružanje podrške radu članova saveza posebno u domenu razvoja stručnih kadrova i unapređivanja odnosa sa lokalnim samoupravama, primenu Zakona o sportu, Zakona o sprečavanju dopinga u sportu i ostalih podzakonskh akata, usaglašavanje i implementaciju Sportskih pravila saveza i dr.

Kalendar događaja Badminton saveza Srbije je izuzetno zahtevan i obiman. Da li je to jedan od recepata za uspehe na takmičarskom polju?
Badminton savez Srbije u zvaničnom godišnjem kalendaru događaja ime preko 100 različitih sadržaja – od međunarodnih i nacionalnih takmičenja, preko trenažnih kampova, međunarodnih razvojnih projekata, stručnih seminara i programa edukacije, sajmova i promocija do zvaničnih događaja Svetske badminton federacije i Evropske badminton konfederacije. Nastojeći da istovremeno radimo kako na razvoju vrhunskih takmičarskih rezultata tako i na popularizaciji badmintona u Srbiji i omasovljavanju populacije koja se bavi ovim divnim olimpijskim sportom, unapređenim sistemom nacionalnih takmičenja smo stvorili ambijent u kome svako može da se takmiči sa sebi ravnima kroz različite nivoe turnira – od međuškolskih takmičenja, juniorskih kupova, B turnira, A turnira do državnih pojedinačnih i ekipnih prvenstava. Na ovaj način smo dodatno motivisali klubove, školske sekcije i pojedince i omogućili im da se, u takmičarskom smislu, razvijaju kontinuirano i postepeno, u skladu sa ličnim odn. stepenom razvoja sportske sredine iz koje dolaze. 

Badminton savez Srbije mnogo polaže na organizacione, marketinške i PR aktivnosti. Koliko to doprinosi popularizaciji i širenju badmintona u Srbiji?
Sjajni rezultati srpskog badmintona jesu posledica dobrog sistema rada koji se neprestano unapređuje dok je tim koji vodi Badminton savez Srbije spreman da uči i da se razvija. U 2014. godini oformili smo novu kancelariju saveza na Adi Ciganliji čime smo unapredili okruženje za veoma obiman i složen posao koji danas podrazumeva savremeno vođenje nacionalnog granskog saveza. Smatramo da je kontinuiran naporan i veoma posvećen rad jedini recept za uspeh kako na terenu tako i izvan njega. Preko dve decenije se ulaže ogromna energija i znanje. Naša badminton porodica raste. Ljubav prema sportu, entuzijazam i posvećenost su glavne vrline predvodnika klubova i saveza. Danas, zaista, imamo čime da se pohvalimo ali to smatramo još jednom stepenicom koja vodi ka sportskom vrhu. Badminton je, kao olimpijski sport, zastupljen u Beogradu, Novom Sadu, Kruševcu, Kragujevcu, Vršcu, Zrenjaninu, Pančevu, Čačku, Latkoviću, Petrovcu na Mlavi itd. Ovo smatramo velikim uspehom kao i činjenicu da kroz permanentnu edukaciju, obrazovanje i stručno osposobljavanje, koje kao savez podržavamo, nastojimo da formiramo kvalitetne kadrove od kojih, u najvećoj meri, zavisi opstanak i dalji razvoj klubova pa i čitavog saveza. Aktivnosti Badminton saveza Srbije se, na izuzetno savremen način, predstavljaju svim javnostima. Medijsku promociju čine stotine najavnih i odjavnih saopštenja, hiljade aktivnosti na društvenim mrežama i portalu saveza, izrada i emitovanje specijalizovanih TV emisija i dr. Posebno smo ponosni na Badminton reviju, zvanični informator saveza, koji se, već pune dve godine, izdaje na dvomesečnom nivou i distribuira u elektronskom i štampanom obliku. Medijska zastupljenost srpskog badmintona je izrazito povećana u godini za nama. Direktne promocije i prezentacije badmintona imaju posebno mesto među brojnim marketinškim i PR akitvnostima. Najbolji primer za to je bio upravo ‘’Sajam sporta 2014’’, veličanstvena manifestacija na kojoj se Badminton savez Srbije, uz najvažnije sportske institucije i druge granske saveze, predstavio Beogradu i Srbiji u najlepšem svetlu. Veoma je važno napomenuti da je ‘’Sajam sporta 2014’’, koji je održan u organizaciji Sportskog saveza Srbije a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, za jedan od ključnih ciljeva imao i direktno povezivanje lokalnih samouprava, teritorijalnih i opštinskih saveza sa granskim sportskim savezima. Upravo zahvaljujući tome će u toku 2015. godine započeti razvoj badmintona u novim gradovima i mestima širom Srbije počevši od Niša gde će biti formiran i novi badminton klub.

Kako uspevate da održite visok nivo razvoja ovog sporta?
Rad Badminton saveza Srbije je u potpunosti podržan od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Koristimo i ovu priliku da se srdačno zahvalimo g. Vanji Udovičiću, ministru omladine i sporta koji predvodi naše resorno ministarstvo, državnom sekretaru g. Peruničiću, pomoćniku ministra g. Zekoviću kao i kolegama sa kojima imamo izuzetno dobru saradnju. Država stoji iza našeg sporta i mi nastojimo da svaki budžetski dinar maksimalno racionalno utrošimo kao i da, stručnim i predanim radom i, naravno, rezultatima, u potpunosti opravdamo poverenje koje nam je ukazano. Pored osnovnog programa saveza, Ministarstvo podržava i ostale, za nas, izuzetno važne programe kao što je održavanje kampova perspektivnih sportista u okviru kojih se srpski najtalentovaniji takmičari i stručni kadrovi okupljaju punih 16 godina na Karatašu, održavanje međunarodnih takmičenja gde je Badminton savez Srbije ostvario kontinuitet u organizaciji balkanskih šampionata i stipendiranje najperspektivnijih sportista – državnih prvaka. Takođe, mladi srpski takmičari učestvuju u razvojnim programima Olimpijskog komiteta Srbije što već treću godinu zaredom daje izuzetne takmičarske rezultate i vodi nas krupnim koracima ka ostvarivanju naših olimpijskih ciljeva. Pored zahvalnosti koju upućujem i Olimpijskom komitetu Srbije, istakao bih i veoma dobru saradnju koju naš savez ima sa Sportskim savezom Srbije, Univerzitetskim sportskim savezom Srbije, Antidoping agencijom Republike Srbije, Zavodom za sport i medicinu sporta Republike Srbije i Paraolimpijskim komitetom Srbije. Takođe, Badminton savez Srbije radi i na okupljanju kompanija – prijatelja saveza, među kojima se nalaze: Yonex, Tin šped, Lasta, JP Ada Ciganlija i dr.

Koji su ciljevi i planovi Badminton saveza Srbije za 2015. godinu?
Nakon briljantne 2014. godine, pred menadžmentom i članovima Badminton saveza Srbije su novi veliki izazovi i iskušenja. Glavne ciljeve bih podelio u više celina. Na takmičarskom planu prioritet nam predstavlja dalje kvalitativno podizanje takmičarskog nivoa reprezentativaca Srbije uz, očekivano, ostvarivanje kontinuiteta u postizanju vrhunskih međunarodnih rezultata. Dragoslav Petrović će nastupati na Evropskom juniorskom prvenstvu. Podsećam da u 2015. godinu Petrović ulazi kao šestoplasirani na Evropskoj juniorskoj rang listi, uz očekivani dalji napredak što će mu, uz beleženje novih istorijskih plasmana, svakako omogućiti povoljniji žreb na kontinentalnom šampionatu. Milica Simić će, uz muške kolege, nastaviti svojim olimpijskim putem sa ciljem kvalifikacija za učešće na Evropskim igrama koje će biti održane u Bakuu. Predvodnik mlade generacije i aktuelni vicešampion Evrope Luka Milić će, sa ostalim reprezentativcima, pokušati da donese najsjajnije odličje sa Balkanskog šampionata za igrače uzrasta do 17 godine koje će, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, biti održano u Srbiji. Bez prevelike opterećenosti rezultatima, svakako će osvajanje brojnih medalja i u novoj godini biti pravi pokazatelj dobrog kursa na kome se nalazi srpski seniorski, juniorski badminton kao i podmladak. U razvojnom smislu, akcenat saveza će biti na realizaciji projekata koji se odnose na školski sport. Naš savez će nastojati da, kroz započetu saradnju sa Svetskom badminton federacijom, sprovede u delo ‘’Shuttle Time’’ program koji ima za cilj uvođenje badmintona u masovnu redovnu školsku aktivnost i značajnu popularizaciju širom Srbije. Naravno, Badminton savez Srbije će, pored održavanja izuzetno obimnog nacionalnog takmičarskog programa, nastaviti sa pružanjem podrške radu klubova, stručnom unapređivanju, edukaciji kadrova i formiranju novih centara razvoja. Uz pomenutu Balkanijadu, posebno mesto će i u 2015. godini pripasti tradicionalnom međunarodnom takmičenju za mlađe uzrasne kategorije ‘’Serbian Youth International Novi Sad 2015’’ kao i ‘’Međunarodnom badminton kampu – Karataš 2015’’. U marketinškom smislu, radićemo na daljem podizanju imidža srpskog badmintona kao i na, što je moguće, boljoj medijskoj prezentaciji i direktnoj promociji. Uz poštovanje krucijalne podrške Ministarstva omladine i sporta i učešće u razvojnim programima Olimpijskog komiteta Srbije, učinićemo maksimalne napore da se broj kompanija – prijatelja saveza poveća a pozicija badmintona u Srbiji osnaži.

Datum: 04.01.2015. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...