x

Marija Šudimac stala na korak od odličja na prestižnom tunriru u Karltonu

Marija Šudimac stala na korak od odličja na prestižnom tunriru u Karltonu

Holandski grad Karlton je do 28. do 30. decembra 2015. bio domaćin jednog od najjačih svetskih turnira za mlađe kategorije – Carlton International Youth Tournament 2015 na kojem se za odličja borilo gotovo 700 učesnika iz 60-tak zemalja. 


Srbiju su na ovom događaju predstavljali Marija Sudimac i Sergej Lukić koji su se, iako 13-godišnjaci, ogledali u uzrasnoj kategoriji do 15 godina. Oba naša takmičara su u Karltonu pokazala da spadaju u red najtalentovanijih evropskih igrača, bez obzira na to što nisu uspeli da se domognu postolja. 


Na korak od medalje stala je Marija Sudimac koja je u meču za polufinale ženskog singla, posle velike borbe u tri seta i 49 minuta igra, poražena od potonje osvajačice zlata – Belgijanke Klare Lasauks. Prethodno, supertalentovana srpska igračica vezala je pet pobeda. Prvo je u svojoj, četvrtoj grupi, osvojila prvo mesto pobedama nad Engleskinjom Džasmin Lidster i Holanđankom Kim Fleuren. U prvom eliminacionom meču savladala je Italijanku Martinu Korsini, u šesnaestini finala bila je bolja od Portugalke Mena Selvarajah, dok je u osmini finala savladala Grkinju Gramatolu Sotiriou.


Sergej Lukić nije uspeo da se plasira u osminu finala muškog singla. Lukić je osvojio prvo mesto u 21. grupi pobedivši Španca Žuana Monroa i Nemca Martina Valija. U meču za plasman među 32 najbolja naš reprezentativac savladao je Španca Adrijana Turmoa Hodara, ali je u narednom kolu poražen od drugog nosioca – Švajcarca Jana Orteua, posle čak 41 minuta igre. Lukić i Sudimac su stali na korak od plasmana u četvrtfinale mešovitih dublova. Njih dvoje su u prvom kolu savladali englesku kombinaciju Nihil Kalapala, Džasmin Lidster, a u drugom Britance Džejmasa Penvera i Eni Lado. U borbi za plasman među osam najboljih izgubili su posle tri seta od Holanđana Vesela van de Ara i Keri Samuels. Sudimac je i u ženskom dublu ispala u osmini finala. U paru sa Hrvaticom Indom Sadajić pobedila je u prvom kolu Nemice Karoline Hang i Kiare Marino, dok je u drugom poražena od domaćih takmičarki Keri Samuels i Meike Versteg.


U ekipnom delu turnira naši reprezentativci su nastupili u timu International 2 u kojem su pored njih igrali i hrvatski igrači Luka Ban, Josip Meglić i Inga Sadajić i Izraelci Maksim Grinblat i Ori Šapira. U osmini finala srpsko-hrvatska-izraelska ekipa poražena je s 3:2 od Nemačke, a u mečevima za plasman bila je bolja od Švajcarske2 i od Allstar Badminton 1 (predao meč), tako da je u ukupnom plasmanu zauzela deveto mesto. Inače, o jačini i popularnosti ovog turnira najbolje svedoči podatak da je preko 200 takmičara bilo na rezervnoj listi u nadi da će neko odustati i da će tako na “mala vrata“ dođi do učešća na ovom događaju. Samo u konkurenciji igrača i igračica do 15 godina nadmetalo se 240 takmičara.


“Zadovoljan sam prikazanom igrom, ali nisam zadovoljan rezultatom, jer smo u pojedinačnim konkurencijama i to u muškom i ženskom singlu i u mešovitim parovima mogli do medalje. Međutim, u trenucima kada su se rešavali mečevi naši igrači nisu imali dovoljno koncentracije i strpljenja. Doduše ni žreb nam nije išao na ruku budući da je Lukić u šesnaestini finala izgubio od potonjeg osvajača srebrnog odličja, a Sudimac u četvrtfinalu od kasnije pobednice turnira. Njih dvoje su u mešovitim parovima zaustavljeni u osmini finala od potonjih osvajača bronzane medalje. Sve u svemu zalaganje i borbenost su bili na visokom nivou, ali svakako da ima još prostora za napredak na psihološkom planu. U momentima kada se igraju odlučujući poeni mora i može da se pruži bolja i odlučnija igra. Pored toga postoji još elemenata u kojima možemo da napredujemo čime bismo kvalitet igre podigli na još veći nivo i ravnopravno se nosili sa najboljim Evropljanima. U ekipnom delu smo nastupili sa još tri igrača iz Hrvatske i dva igrača iz Izraela. Na startu turnira smo protiv Nemačke izgubili skoro dobijeni meč, jer smo pri rezultatu 2:2 u meču ženskih dublova sve vreme imali prednost, i to i od desetak poena, da bi na kraju Nemice preokrenule i dobile sa 30:29 i pored tri meč lopte za naš tim. Kasnije smo zauzeli deveto mesto“, kazao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turniru u Holandiji.

Datum: 02.01.2016. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...