x

Milić i Pavlovićeva balkanski vicešampioni

Milić i Pavlovićeva balkanski vicešampioni

Luka Milić i Nataša Pavlović su vicešampioni Balkana! Srpski mešoviti dubl osvojio je srebrnu medalju na manifestaciji od značaja za Republiku Srbiju i Grad Novi Sad - Balkanskom prvenstvu za igrače do 17 godina koje je od 28. do 30. avgusta 2015. u Novom Sadu okupilo preko 150 učesnika iz sedam zemalja - Turske, Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Srbije. U neizvesnom i uzbudljivom finalu evropski viceprvak za igrače do 15 godina iz Švajcarske 2014. i njegova partnerka izgubili su od turske kombinacije Jazgan Kalisir, Kader Inal. Na putu do finala ovog takmičenja, koje je na visokom nivou u Sportskom centru “Slana Bara“ organizovao Badminton savez Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, Grada Novog Sada, Muzeja i Turističke organizacije Grada Novog Sada i uz institucionalnu podršku Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije, Balkanske badminton asocijacije, Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Antidoping agencije Srbije i Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, pred našim reprezentativcima padali su redom Stefan Konstandače i Andrea Dimitriu iz Rumunije, Emre Sonmez i Ilajda Ozelgul iz Turske i njihovi sunarodnici Kubilaj Sadi i Jaren Dolču.


“Nekoliko dana pred početak Balkanskog prvenstva bio sam bolestan i bilo je pitanje da li ću uopšte učestvovati. Međutim, stisnuo sam zube jer nisam hteo da propustim ovako važan događaj. Zbog toga nisam igrao neke mečeve u ekipnom delu šampionata, a stručni štab je odlučio da ne nastupim u muškom singlu, mojoj najjačoj kategoriji. Kada se sve to ima u vidu presrećan sam postignutim u Novom Sadu. Pored ekipne bronze, u paru sa Natašom Pavlović stigao sam do srebra u mešovitim parovima. Bilo je izuzetno teško. Osim meča sa Rumunima u drugom kolu, svi ostali okršaji bili su izuzeto zahtevni. Ipak, pobedom u četvrtfinalu posle tri seta nad prvim nosiocima, kojom smo sve iznenadili, došli smo do medalje. Nakon toga smo i u polufinalu imali jedan iscrpljujući meč koji smo rešili u svoju korist i došli do velikog finala. U okršaju za zlato ponestalo je snage i na kraju smo morali da se zadovoljimo srebrom koje je ogroman uspeh”, kazao je posle nezaboravnog finala Luka Milić.


I njegova partnerka u mešovitom dublu bila je prezadovoljna bilansom u Novom Sadu.


“Bilo je jako zanimljivo tokom čitavog turnira. Iako smo i Milić i ja imali zdravstvenih problema pred takmičenje nismo gubili samopouzdanje. Pružili smo partije iznad svojih mogućnosti i na kraju stigli do srebra što je, uz bronzu u ekipnoj konkurenciji, učinilo ovaj šampionat nezaboravnim. I u finalu smo dali svoj maksimum, ali je odlučila u to trenutku bolja fizička sprema protivnika. I u ženskom dublu sa Marijom Sudimac bila sam na korak od plasmana u polufinale, ali ne mogu da žalim za medaljom jer je Marija bila neuporedivo mlađa od svih takmičarki u Novom Sadu”, istakala je Nataša Pavlović.


Pored srebrnog odličja u mešovitim parovima Srbija se u Novom Sadu okitila i sa bronzom u ekipnom delu šampionata koji je prethodio okršajima u pojedinačnoj konkurenciji. Tim naše zemlje u sastavu Luka Milić, Andrija Doder, Nenad Milošević, Mateja Manić, Aleksa Lutovac, Anja Velemir, Marija Sudimac, Nataša Pavlović, Anja Simić i Sofija Dmitrović osvojio je drugo mesto u A grupi koje mu je donelo plasman među četiri najbolje selekcije. U okršaju za finale srpska ekipa poražena je od Bugarske, tako da je došla do bronzanog odličja koje je pripalo i drugom polufinalisti Rumuniji. Zlato je osvojila Turska, a srebro Bugarska. Da je bilo samo malo više sreće skor Srbije, koja je u Novom Sadu imala najmlađi sastav, bio bi bogatiji za još medalja, iako su i dva odličja na svojevrsnom mini evropskom prvenstvu izuzetan uspeh. Na korak od odličja u “Slanoj Bari” stali su Milošević u muškom singlu, Sudimac u ženskom singlu, Milošević i Velemir u mešovitom dublu, Doder i Milić u muškom dublu, te Pavlović i Sudimac u ženskom dublu.


“Balkanski šampionat u Novom Sadu je u potpunosti opravdao status manifestacije od značaja za Grad Novi Sad i Republiku Srbiju. Predstavnici nacionalnih i međunarodnih institucija odali su Badminton savezu Srbije priznaje za izuzetno uspešnu organizaciju. Sa pravom smo ovu Balkanijadu nazvali mini evropskim prvenstvom s obzirom da su među učesnicama bili i brojni najbolji evropski igrači u ovom uzrastu. Fantastični uslovi za takmičenje, izuzetno prijatna atmosfera, prezadovoljni učesnici iz sedam država, brojni visoki zvanični najviših međunarodnih badminton institucija, između ostalih, Murat Ozmekik, potpredsednik Evropske badminton konfederacije i prvi čovek Badminton saveza Turske, Puzant Kazabjan, predsednik Balkanske badminton asocijacije, Ratko Galjer predsednik Badminton saveza Hrvatske, profesorka Aneta Janeva koja vodi katedru za badminton na Nacionalnoj sportskoj akademiji u Sofiji, uz osvajanje vicešampionske titule u mešovitim parovima i bronze u ekipnoj konkurenciji naših sjajnih reprezentativaca učinili su da, kao domaćini, budemo veoma zadovoljni i ponosni. Upućujem ogromnu zahvalnost Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije i Gradskoj upravi Novog Sada koje su pružile punu podršku organizaciji najjačeg i najmasovnijeg regionalnog takmičenja”, rekao je predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović koji je uz Milana Barbira, glavnog trenera badminton reprezentacija Srbije, Dragana Antića, pomoćnog trenera badminton reprezentacija Srbije, trenera Nikole Mijačića i Mladena Janića i fizioterapeuta Miloša Kneževića činio stručni deo srpske badminton reprezentacije u Novom Sadu.


Inače, Balkanskom prvenstvu za igrače do 17 godina, čiju su organizaciju pored pomenutih institucija pomogli i “Yonex”, “Tin šped”, “Lasta”, “Zlatiborac”, “Coca-Cola” i “Naša Koka plus”, prethodio je Međunarodni kamp perspektivnih sportista u Novom Sadu, koji je, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, održan po 18. put u našoj zemlji i na kojem su učestvovali mladi takmičari i takmičarke svih uzrasta, treneri razvojnih badminton centara u Srbiji, kao i brojni gosti.


Datum: 31.08.2015. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...