x

Još jedno zlato i srebro srpskim kajakašima u Bakuu

Posle zlatne medalje koju su u prepodnevnom programu osvojile Milica Starović i Dalma Ružičić-Benedek u dvosedu na 500 metara, srpski  kajakaši osvojili su još dve medalje.

Nebojša Grujić i Marko Novaković, trijumfovali su u finalu kajaka dvoseda na 200 metara osvojivši zlatnu medalju u vremenu 31.910. Tom pobedom Grujić i Novaković su tituli prvaka sveta dodali i naslov prvih pobednika na Evropskim igrama. Srebrnu medalju osvojili su Nemci Ronald Rauge i Tom Libšer (31.983). U veoma uzbudljivoj trci sa samo 5 hiljaditih delova sekunde prednosti, bronzanu medalju osvojili su Šandor Totka i Peter Molnar iz Mađarske, dok su dve posade podelile četvrto 
mesto: Španci Karlos Arevalo i Kristijan Toro i Britanci Lijam Hit i Džon Skofild. Olimpijski šampioni iz Londona, Rusi Juri Postrigaj i Aleksandar Djačenko trku su završili na 6. mestu.

Treću medalju na prvim Evropskim igrama za kajakaški tim Srbije osvojile su Nikolina i Olivera Moldovan, koje su u dvosedu na 200 metara osvojile srebro. Sestre Moldovan su trku završile u vremenu 37.699, što je bilo samo tri desetinke lošije od pobednica, Marharite Makneve i Marine Litničuk iz Belorusije. Bronzana medalja pripala je Mariji Povk i Anastasiji Todorovoj iz Ukrajine.

U jednosedu na 200 metara, Nikolina Moldovan je zauzela 5. mesto u vremenu 42.007. Zlato je pripalo Marti Valčkijevič iz Poljske (40.795), srebro je osvojila Natalija Podolskaja iz Rusije (41.165), a bronzu Mađarica Danuta Kozak (41.378).

U istoj disciplini u muškoj konkurenciji, Marko Dragosavljević je u vremenu 35.842, podelio 4. mesto sa Letoncem Aleksejsom Rumjančevsom. Zlato je pripalo Miklošu Dudašu iz Mađarske (35.132), srebro Šveđaninu Peteru Meningu (35.576), a bronza Edu Mekkiveru iz Velike Britanije (35.774).

Sa tri osvojene medalje, dva zlata i jednim srebrom, kajakaški tim Srbije u ovom trenutku zauzima treće mesto na listi osvajača medalja na Evropskim igrama.

Do kraja kajakaškog takmičenja, srpski predstavnici učestvovaće u još dva finala, oba u trkama na 5000 metara. U konkurenciji dama, takmičiće se Nikolina Moldovan, dok će u maraton u muškoj konkurenciji veslati Milenko Zorić.

Datum: 17.06.2015. Autor: Nebojša Radović

PROČITAJTE JOŠ...