x

Zahvaljujući brizi MOS-a pripreme za Operaciju Rio teku bez problema

Zahvaljujući brizi MOS-a pripreme za Operaciju Rio teku bez problema
Na Olimpijskim igrama koje se u avgustu ove godine održavaju Rio de Žaneiru, Kajakaški savez Srbije od svih pojedinačnih sportova u Srbiji, trenutno ima najbrojniju ekipu.

Kajakaški tim Srbije, za sada, broji 10 članova koji će se nadmeti u 8 disciplina. Osim sportista koji su već obezbedili olimpijsku vizu, kajakaši će  u maju na kontinentalnim kvalifikacijama imati priliku da broj putnika za Rio uvećaju za još dva mesta.

Operacija „Rio“ počela je još u oktobru prošle godine.

“Ambiciozno smo ušli u 2016. godinu sa željom da se u avgustu na Olimpijskim igrama radujemo medaljama naših sportista”, kaže prvi čovek Saveza, Mirko Nišović, i dodaje: “Namerno ističem medaljama, jer se svi to očekujemo, da će ih biti više od jedne”, ubeđen je bivši olimpijski i višestruki šampion Sveta.

Finansijska konstrukcija za 2016. godinu je zatvorena još u decembru. Usledili su sastanci sa predstavnicima Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije, kako bi se do detalja predvideli finansijski troškovi.

“I pored teške finansijske situacije u državi Ministarstvo omladine i sporta ulaže maksimalne napore da svim sportistima obezbede najbolje moguće uslove za pripreme i takmičenja. Pred nama kajakašima je poseban zadatak, jer treba opravdati pre svega uloženo, a na kraju ispuniti i očekivanja sportske javnosti”, ne krije Nišović.

Posebnu zahvalnost ovom prilikom Nišović duguje ministru Vanji Udovičiću.

“U rekodnom vremenu su ispunili što su obećali. Nikada se nije desilo da ugovore za redovan program potpišemo 10. januara a uplata prve tranše sredstava bude 15. januara. Iako je bilo obećanje da će sredstva, koje su nam preko potrebna u ovom najvažnijem pripremnom periodu za naše sportiste, biti na raspolaganju do kraja januara, ministar Vanja Udovičić je ispunio dato obećanje pre roka. Najiskrenije mu zahvaljujem na tome, njemu i premijeru Aleksandru Vučiću.”

Najveći deo kajakaškog tima nalazi se na visinskim priprema u Austriji. Deo ekipe je u Mađarskoj, a deo u zemlji.

“U ovom trenutku radi se u tri grupe. Zajedinčki treninzi previđeni su u trajanju od 7 nedelja u Turskoj, u Beleku, gde je planiran polazak u prvoj nedelji februara, a poratak krajem marta. Radimo punom parom. Kruna rada bi trebala da bude u Riju. Hvala još jednom državi što ulaže u sport. To će dati rezultate”, optimista je prvi čovek Kajakaškog saveza Srbije.

Kajakaši na Olimpijsku medalju čekaju 32 godine. Poslednji uspeh na Olimpijskim igrama napravio je upravo sadašnji predsednik Saveza, Mirko Nišović, koji je u dvokleku na 500 metara osvojio zlatnu medalju na Igrama u Los Anđelesu 1984. godine.

Datum: 18.01.2016. Autor: Nebojša Radović

PROČITAJTE JOŠ...