x

Košarka se vraća u Alkatraz

Košarka se vraća u Alkatraz
U dvorištu Alkatraza, istorija se ponovila u subotu uveče, nakon što je Hju "Bejbi Šek" Džouns još jednom odneo Red Bull King of the Rock krunu. Ovaj 1na1 košarkaški turnir doveo je 64 gladna igrača iz 23 zemlje na jednu od najozloglašenijih lokacija na svetu. Među oronulim zidinama i napuštenim zatvorskim ćelijama, igrači su se borili u ledenim uslovima kako bi dokazali da su zaslužili da odnesu titulu Kralja Stene. Na kraju, Hju "Bejbi Šek" Džouns iz Vašingtona bio je poslednji igrač na nogama, kao nepobeđeni šampion.
"Ja sam najbolji jedan na jedan igrač na svetu," rekao je Hju "Bejbi Šek" Džouns.

"Ovogodišnji Red Bull King of the Rock je bio najbolji do sada," rekao je Ražon Rondo, koji je domaćin jedan na jedan turnira od njegovog početka 2010. godine. "Takmičenje je bolje svake godine. Čestitam dvostrukom šampionu Bejbi Šeku."

Za razliku od prošlogodišnjeg takmičenja, gde su međunarodni igrači uglavnom bili eliminisani u prvoj rundi, ovogodišnji prošireni sastav je pokazao i bolje veštine i volju. Devet međunarodnih igrača uspešno je završilo prvu rundu, a tri igrača su ušli u najboljih 16. Najzapaženiji na takmičenju je na kraju bio Lukas Kraus iz Češke. Na početku takmičenja, Kraus nikome nije posebno upadao u oči, ali trebalo je. Predstavljajući snažnu igru na terenu i lak šut, Kraus je napredovao iz runde u rundu zapanjujućim šut rezultatom. Kako je napredovao iz igre u igru, ljudi su počeli da obraćaju pažnju, a gromoglasan aplauz za češkog igrača je odzvanjao Dvorištem.

Entuzijazam publike ga je odveo sve do finala, ali tamo se susreo sa vladajućim šampionom Hju "Bejbi Šek" Džounsom. Džouns, čiji je nadimak "Bejbi Šek" zbog svoje dominacije na terenu, je legenda uličnog basketa i bivši član  AND 1 Mix Tape Turneje. Njegova jačina na terenu činila ga je favoritom za ponovno osvajanje titule. Pre finalne igre, Kraus je viknuo: "Gde je Bejbi Šek? Hajde da igramo!" Džouns je dokazao da je dorastao izazovu. Publika je bila na nogama u uzbudljivoj igri u kojoj su dvojica igrača smenjivala prednost do poslednje sekunde. Pri jednom poenu razlike, Kraus je u poslednjoj sekundi pokušao da da koš za pobedu, ali nije uspeo, čime je Džouns zapečatio pobedu sa 13-12.

Nebojša Bošković, predstavnik Srbije, našao se među 32 najbolja igrača na planeti. U drugom kolu Nebojša se sastao sa prošlogodišnjim, a kako se kasnije ispostavilo, i ovogodišnjim šampionom Red Bull King of the Rock turnira - Bejbi Šekom. Utakmica od koje se mnogo očekivalo i koju je Nebojša priželjkivao pre odlaska u Ameriku, na žalost je završena ubrzo pošto je počela. Nakon par šuteva na koš sa obe strane, pri rezultatu 0:0 Bošković je doživeo tešku povredu kolena nakon jednog duela i bio je primoran da napusti turnir.

U 2010, Red Bull King of the Rock je ušao u istoriju kao prvo zvanično sportsko dešavanje koje je ikada održano u Alkatrazu. Ovim je košarka prvi put igrana na Steni od kad su zatvorenici napustili ostrvo pre 50 godina. Sada, treću godinu za redom, turnir je proširio kvalifikacije na 25 zemalja, uključujući 31 kvalifikaciju u SAD. Međunarodne kvalifikacije su odigrane u: Dominikanskoj republici, Gruziji, Hong Kongu, Tajvanu, Egiptu, Jordanu, Kuvajtu, Libanu, UAE, Češkoj, Nemačkoj, Litvaniji, Slovačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Jamajci, Italiji, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Španiji, Turskoj, Brazilu, Kanadi i Ukrajni.

Kvalifikacije i finale u Alkatrazu su vođene jednostavnim konceptom. Igrači igraju jedan na jedan u petominutnoj igri gde se šutevi ocenjuju sa dva i tri poena. Igrači moraju da budu jaki da bi stigli do Stene, ali moraju da igraju i pametno, jer pet faulova znači automatsku diskvalifikaciju. Nakon svake igre, gubitnik odlazi, a pobednik se suočava sa sledećim suparnikom.
Datum: 25.09.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...