x

Adidas predstavio oficijalnu loptu za UEFA EURO 2012

Adidas predstavio oficijalnu loptu za UEFA EURO 2012
adidas i UEFA predstavili su danas adidas Tango 12, oficijelnu loptu za takmičenje UEFA EURO 2012. Loptu je na pozornici tokom finalnog izvlačenja parova za UEFA EURO 2012 otkrio bivši bacač koplja iz Ukrajine, Sergej Bubka.

Kao inspiracija za Tango 12 poslužila je iskonska Tango fudbalska lopta, najpoznatija lopta u istoriji korišćena tokom Šampionata Evrope 1984, 1988, 1992, 1996, i 2000. godine. adidas Tango 12 ima modernu interpretaciju ovog dizajna uključujući i linije u boji inspirisane zastavama dve države domaćina - Poljske i Ukrajine. U Tango dizajn ubačene su i tri jedinstvene grafike koje proslavljaju dekorativnu umetnost sečenja papira, tradiciju svojstvenu seoskim oblastima u obe zemlje i vezu sa glavnim odlikama fudbala - jedinstvom, rivalstvom i strašću.

adidas Tango 12 zasniva se na ikonskom dizajnu koji je poznat i igračima i ljubiteljima fudbala širom sveta, i lepo je videti ovaj dizajn obnovljen na tako kreativan način za turnir UEFA EURO 2012 ," prokomentarisao je Dejvid Tejlor, Glavni izvršni direkor UEFA Events SA.

Kao dopuna dizajnu, adidas Tango 12 sastoji se od serije trouglastih pločica koje su termalno spojene i koje obezbeđuju ispravnu i stabilnu putanju lopte. Svaka od ovih površina ima specijalnu teksturu koja podržava kontakt patike i lopte i povećava kontrolu nad loptom. Nova mat površina lopte je uvedena kako bi se poboljšalo prijanjanje lopte sa stopalima igrača i rukama golmana.

Ispod spoljašnjeg sloja krije se tkani kostur i nova guma koji dodatno zadržavaju vazduh i smanjuju upijanje vode. adidas Tango 12 je potpuno vodootporna i ne menja težinu ni kretanje bez obzira na to koliko je mokra.

adidas Tango 12 koji se razvijao tokom dve godine prošao je dva rigorozna tipa testiranja - kvalitativno testiranje od strane igrača, koje je sprovođeno u osam različitih zemalja uz pomoć igrača, federacija i klubova, kako sa elitnog, tako i sa osnovnog nivoa fudbala, i kvantitativno laboratorijsko testiranje koje je zaključilo da adidas Tango 12 zadovoljava i prevazilazi sve neophodne standarde FIFA za oficijalnu fudbalsku loptu. Sve ovo čini adidas Tango 12 najviše testiranom loptom u istoriji adidasa.

Glavni izvršni direktor adidas Grupe Herbert Hainer ovako je prokomentarisao: "adidas Tango 12 je kombinacija višegodišnje fudbalske tradicije spojene sa detaljnim testiranjem od strane igrača i u laboratoriji, a u cilju stvaranja lopte koja je najviše testirana od svih lopti koje je  adidas do sada kreirao."

adidas Tango 12 je jedanaesta Oficijalna lopta napravljena za  UEFA EURO turnir kao rezultat bogate istorije adidasa u razvoju fudbala počev od 1963. godine. Tokom ovog perioda tri različita dizajna inspirisana Tangom napravljena su za turnire UEFA EURO - Tango River Plate 1980. godine, Tango Mundial 1984. godine i  Tango Europa 1988. godine -  što adidas Tango 12 čini četvrtom u ovom nizu.

adidas Tango 12 će se koristiti na terenu tokom takmičenja UEFA EURO 2012 koje počinje 8. juna, igrom tima domaćina Poljske na Nacionalnom stadionu Varšava. Sve fudbalske federacije država učesnica dobiće po trideset oficijalnih lopti za trening i takmičenje naredne nedelje, što je šest meseci pre početka turnira.
Datum: 03.12.2011. Autor: Dušica Radojković

PROČITAJTE JOŠ...