x

Iz Đera nišane Rio

Iz Đera nišane Rio

Srećko Pejović sportski direktor streljačkog saveza Srbije odredio je konačne sastave reprezentacija za Šampionat Evrope vazdušnim oružjem u Đeru u Mađarskoj od 22. do 27. februara. Srbija će imati sve ekipe u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji puškom i pištoljem sa ukupno 24 strelca.


Za evropske trofeje boriće se – puška, seniori: Milutin Stefanović i Stevan Pletikosić (“Čika Mata”, Kragujevac) i Milenko Sebić (Crvena zvezda).
Seniorke: Ivana Anđušić Maksimović (“Akademija Maksimović”), Andrea Arsović (Partizan) i Dragana Todorović (Novi Beograd Ušće).
Juniori: Stevan Jovanović (“Čika Mata”), Lazar Kovačević (Jagodina) i Andrija Milovanović (Niš).
Juniorke: Milica Babić (Palilula), Sanja Vukašinović (Novi Sad) i Marija Kolarević (Jedinstvo, Stara Pazova).
Pištolj, seniori: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov (“Aleksa Dejović”, Užice).
Seniorke: Zorana Arunović (C. zvezda), Bobana Veličković (Bor 030), Brankica Zarić (Valter pistols, Kikinda).
Juniori: Branko Mašanović (Policajac), Stefan Todorović (Kolubara, Lazarevac), Petar Adamović (Smederevo).
Juniorke: Marija Šunjevarić (“Aleksa Dejović”), Natalija Anastasijević (Partizan), Katarina Maricki (“Zuc”,. Sremska Mitrovica).


Ove godine i zvanično (prošle godine su deljene medalje, ali nije bilo u zvaničnom programu) gađaće se za trofeje u miks timovima (“R 50”). Pejović je odredio ove ekipe:
Puška – seniorski tim: Andrea Arsović i Milutin Stefanović.
Pištolj - seniorski tim: Zorana Arunović i Damir Mikec.
Puška – juniorski tim: Milica Babić i Stevan Jovanović.
Pištolj – juniorski tim: Marija Šunjevarić i Branko Mašanović.


Vođa delegacije biće Siniša Mašović predsednik Streljačkog saveza Srbije, a u stručnom štabu su, uz Pejovića, i treneri Dragan Donević, Goran Maksimović, Jelena Arunović, Alina Sebić, Boban Marković, Goran Mikec i Mitja Grgić. O juniorskim selekcijama brinuće Saša Iker i Miomir Spasojević (treneri za pušku), odnosno Ivan Manojlović i  Sreten Nešković (treneri za pištolj). Lekar reprezentacije je Slaviša Jovanović. Juniorske kategorije putuju 22. februara i vraćaju se 25. februara, seniorske dolaze 24. fabruara a vraćaju se 27. februara.

-Đer je jedna od najvažnijih etapa na put ka olimpijskom turniru u Riju – kaže Pejović.-  Imamo šansu da osvojimo samo još jednu olimpijsku vizu i to pištoljem za muškarce, nema opterećenja tako da su u prvom planu borbe za medalje. Odlične su nam seniorske selekcije puškom i poštoljem, juniori i juniorke puškom spadaju u evropski vrh, a što se tiče podmlatka pištoljem,  Đer im je prilika da steknu iskustvo i vide koliko i šta mogu u najjačoj konkurenciji.


Poslednja proba pred polazak u Đer za seniorske selekcije biće takmičenje “Panonija trofej” u mestu Nojzidl am Ze u Austriji od 10. do 13. februara:
- Učestvovaće samo seniorske ekipe puškom i pištoljem, dok će se  podmladak u nedelju 14. februara takmičiti u drugom kupu SS Srbije - “B” program u Kragujevcu – objasnio je Pejović.- U Austriju će reprezentacije voditi Dragan Donević, Jelena Arunović i Goran Maksimović. To je dobro takmičenje, sa solidnom konkurencijom i sigurno će nam koristiti. Troškove, osim za troje strelaca, za ovaj turnir na kome smo lane osvojili 11 medalja, od toga šest zlatnih, dve srebrne i tri bronzane, snosiće OKS kao deo programa priprema za Rio na čemu im još jednom od srca zahvaljujem.


Na Šampionatu Evrope u Đeru učestvovaće 655 strelaca iz 47 zemalja. Najbrojnije su seniorke puškom sa 93 učesnice, dok su pištoljem preliminarno prijavljene 74 takmičarke. Pištoljem za medalje će se boriti 83 seniora, a puškom 71.
U juniorskoj konkurenciji puškom prijavljene  su 63 juniorke kao i 49 juniora, pištoljem 51 juniorka i 43 juniora.


Na vatrenu liniju prvo izlaze 24. februara juniorke poištoljem i juniori puškom, potom 25. februara juniorke puškom i juniori pištoljem. Istog dana od 16, 45 je takmičenje omladinskih miks timova  puškom, a od 18,45 miks timova pištoljem.
Seniorske kategorije počeće na EŠ takmičenje 26. februara pištoljem za žene i puškom za muškarce, 27. februara je nadmetanje žena puškom i muškaraca pištoljem i, potom, od 14 časova gađaju miks timovi pištoljem, a od 15,30 časova miks timovi puškom.


Prošle godine, na EŠ u Arhnemu osvojene su četiri medalje - zlato (miks puškom  Andrea Arsović i Milutin Stefanović), srebro Damir Mikec (seniori vazdušni pištolj) i dve bronze: muška seniorska reprezentacija pištoljem  (Mikec, Grgić, Zlatić) i ženska juniorska reprezentacija puškom (Vukašinović, Radulović, Babić) sa državni ekipnim omladinskim rekordom 1.235,5 krugova.


Datum: 10.02.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...