x

Olimpijski karneval u centru Beograda

Olimpijski karneval u centru Beograda

Još 100 dana ostalo je do početka Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru (5 – 21. avgust). Olimpijski komitet Srbije je, u saradnji sa Vojvođanskom bankom, kraj „trocifrenog odbrojavanja“ do najveće svetske smotre sportista obeležio svojevrsnim sportskim karnevalom u centru Beograda.

Mnogoborjni srpski olimpijci, među kojima je najviše bilo strelaca, su se okupili ispred hotela „Moskva“, kod sata koji odbrojava dane, časove, minute i sekunde do početka OI, i potom krenuli u šetnju do Kalemegdana, družeći se sa Beograđanima.


Kolonu su predvodili gosti iz Brazila – igrači tradicionalne veštine kapoera, koja je spoj plesa i borbene tehnike, i atraktivne samba plesačice. Sve je proticalo u znaku sporta, muzike, zabave, osetila se atmosfera Rio de Žaneira. 


U karnevalu su učestvovali strelci Zorana Arunović, Jasna Šekarić, Andrea Arsović, Damir Mikec, Dimitrije Grgić,  Stevan Pletikosić i Milutin Stefanović, rvači Davor Štefanek, Kristijan Fris i  Viktor Nemeš, biciklista Ivan Stević i džudista Aleksandar Kukolj.


U šetnji kroz Knez Mihajlovu ulicu karneval se zaustavljao na tri stanice. Na prvoj, nazvanoj „Peking 2008. Trči sa Juseinom Boltom“,  učesnici karnevala i svi Beograđani imali su priliku da pretrče stazu od 20 metara i uporede svoje vreme sa rezultatom svetskog rekordera na 100 metara.


Strelci su bili u glavnoj ulozi na drugoj olimpijskoj stanici „London 2012. Precizno u metu“. Ova stanica je posvećena streljaštvu zbog dve medalje na prethodnim OI – srebra Ivane Anđušić Maksimović i bronze Andrije Zlatića. Ispred galerije Srpske akademije nauka i umetnosti, postavljena je laserska meta, a naši reprezentativci su  demonstrirali veštine streljačkog sporta. U metu su prvo gađali Damir Mikec, osvajač srebrne, i Stevan Pletikosić, koji je stigao do bronzane medalje na nedavno završenom Svetskom kupu, predolimpijskom turniru, u Rio de Žaneiru.


Oprobali su se potom i drugi sportisti. Pušku je uzela Milica Mandić, olimpijska šampionka u tekvondou. Posle kraćih instrukcija Stevana Pletikosića, Mandićeva je pogodila „desetku“, pobrala aplauze, ali potom i otkrila da nije baš početnik.

–Andrea Arsović me je dva meseca uvodila u veštine streljačkog sporta – kazala je Mandićeva.


Zorana Arunović se podsetila Olimpijskih igara u Londonu i četvrtog mesta, a na pitanje voditelja programa Dejana Pantelića objasnila koliko je bila blizu medalje.


–Razlika koja me je delila od odličja bi mogla da se ilustruje kao  snop vlasi kose – kazala je Zorana.


Mnogobrojnim Beograđanima, koji su želeli da se oprobaju u gađanju puškom i pištoljem, pomagali su članovi SK Novi Beograd Ušće. 


Na poslednjoj stanici „Rio 2016. Zaveslaj zlata vredna“ učesnici karnevala i svi prolaznici su se oprobali u veslanju na ergometru, a manifestacija je završena na Kalemegdanskoj terasi, na kojoj je otvorena izložba sportskih fotografija Nenada Negovanovića.


Razgovori sa strelcima su i za novinare, a i za druge sportiste bili posebno intersantni, jer su su se naši reprezentativci u streljaštvu pre nekoliko dana vratili sa predolimpijskog turnira u Riju i prenosili su prve utiske iz grada domaćina OI 2016.


–Jedva čekamo novi odlazak u Rio, preostalo nam je još 100 dana, dovoljno vremena da se dobro pripremimo, a ono što možemo da obećamo je velika borba – kazao je Damir Mikec.


Datum: 28.04.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...