x

Arsovićeva šampionka Evrope

Arsovićeva šampionka Evrope

Andera Arsović, strelac Partizana, osvojila je šampionsku titulu vazdušnom puškom trećeg dana Prvenstva Evrope u Đeru u Mađarskoj sa 207,7 krugova pretekavši Malin Vesterhajm iz Norveške i Petru  Lustenberger iz Švajcarske!


Ovo je druga zlatna medalja Anedree Arsović na Šampionatima Evrope vazdušnom puškom posle 2010. Ima i srebro 2014. i bronzu 2012.


Ujedno, ovo je treća medalja za srpsko streljaštvo na ovom šampionatu i druga zlatna. Šampion Evrope drugog dana postala je ženska junirska reprezentacija vazdušnom puškom (Milica Babić, Sanja Vukašinović i Marija Kolerević), dok su ekipnu bronzu trećeg dana osvojili seniori pištoljem Damir Mikec, Duško Petrov i Dimitrije Grgić.

- Bilo je ovo teško finale, pa je bilo važno da dobro počnem što mi je i pomoglo da,  kako je plej of odmicao, postanem sve smirenija. Trening u poslednja tri meseca sa trenerom Draganom Donevićem i uz podršku članova sručnog tima, dao je rezultate. Cela ova godine je  važana  zbog olimijskih igara a ovo prvenstvo je za mene bilo jedna od najvažnijih stanica na olimpijskoj ruti i zbog toga mi je bilo važano da se dobro završi.  Uspela sam da pobedim samu sebe i to mi je posebno drago...


U celom finalu imala je samo dva hica ispod deset: 9,8 i 9,9 i stalno je bila među prve tri. Završila je meč maksimalanim hicem od 10,9, skinula štitnik sa glave  i bacila ga na zemlju a zatim podigla obe ruke!

-  Taj hitac neću ni da kometarišem, sve što se nakupilo u toku finala „ispraznila“ sam u njemu – dodala je Arsovićeva.- Imala sam samo 0,3 kruga prednosti pred tu 20. „zlatnu dijabolu“ i nisam smela da pogrešim.


Treneri finalista obično sede u prvom redu na posebnim mestima iza vatrene linije za  vreme finala, ali uzalud su tražili Dragana Donevića  trenera Andree Arsović. „Sakrio“ se bočni, drugi red i, kako je posle rekao, bio je to dogovor da joj, ako zatreba, nešto i „suflira“.

- Fantastično je završila meč, majstorski! Imala je ona u finalima 10,9 ali nikada u poslednjem hicu.  Bila je to nagrada i publici...


Rukovodilac sudijskog žirija u finalu bila je naša olimpijka, bronzana iz Barselone 1992. Aranka Binder.

- Šlag na današnju tortu došao je sa Andrijom zlatnom medaljom. Posle „stativa“ i četvrtih mesta, obradovala nas je  i natarala da zaboravimo njenu poslednju seriju u osnovnom delu, kada nam je dobro pokidala nerve i jedva, kao osma, ušla u finale. Dokazala je da je jedan od najvećih svetskih majstora kada je u pitanju finale, nema joj ravne. Taktički ga je vodila iz hica u hitac bez i jedne greške. Čestitam i seniorima na bronzi pištoljem, nastavljena je tradicija uspeha ovim oružjem na Šampionatima Evrope.


Od osam finalistkinja, četiri su se borile za tri olimpijske vize. Osvojile su Mađarica Miškolci, Hrvatica Perec  i Švajcarkinja Lustenberger. Bez vize je ostala je mlada Živa Dvoršak iz Slovenije.


Muška seniorska reprezentacija Srbije sa 1.724 krugova i 46 unutrašnjih centara (Mikec 578, Grgić 575, Petrov 571), osvojila je bronzanu medalju pištoljem.


Zlato je pripala Rusiji sa 1.735 krugova, srebro su osvojili Ukrajinci sa istim rezultatom kao Srbija 1.724 kruga, ali sa 55 unutrašnjih centara! Četvrti su, u konkurenciji 19 selekcija, Poljaci sa 1.723 kruga!


Ovo je peta evropska medalja seniorske reprezentcije pištoljem i druga bronzana: 2016. bronza, 2015. u Arnhemu srebro, 2011. u Breši bronza, 2009. u Pragu srebro! Do ove godine  osvajala su ih uvek „tri musketara“ Grgić, Mikec i Zlatić, ove godine je treći član bio debitant Duško Petrov.  Grgić i Mikec su, sa Kačavendom,  kao juniori 2004. na EŠ uupravo u Đeru počeli evropski pohod i to sa  - zlatom!


- Bronzana medalja pokazuje da smo, sa  mojim cimerom, Duškom Peterovim dobili opet jak tim – rekao je Damir Mikec.-  Rezultati su u celini bili nešto slabiji, ovo nije ni blizu čak ni našim „srednjim“ rezultatima,  pa na narednim takmičenjima obećavam da ćemo jurišati na zlato. Malo sam se opteretio, ove sezone najslabiji rezultat bio mi je 581 krug, pa sam to očekivao i u Đeru, ali na žalost,  nisam bio ni blizu. Imao sam i dve osmice u meču što je za mene  nedopustivo. Sa jednom manje, bili bismo „srebrni“ a ja u finalu.  Zbog toga sam i malo ljut na sebe.  Ova ekipna medalja je podstrek za sutra, kada sa Zoranom Arunović gađam  u miks timu, imamo iskustva,  i prvo ću zdušno navijati za naše ekipe seniora puškom i seniorki pištoljem.


Mikec je meč završio sa četri centra i praktično doveo ekipu do medalje! U uspehu veliki doprinos dao  je i Dimitrije Grgić, koji je istakao:

- Ceo meč  sam veoma teško gađao, nije to bilo ono što sam očekivao. Mučio sam se, dao sam sve od sebe, i bilo bi mi veoma žao da nismo osvojili ekipnu medalju. Ona je nagrada za sve nas.


Duško Petrov je debitovao u seniorskoj reprezentaciji i na najbolji način zamenio druga iz kluba „Aleksa Dejović“ u Užicu Andriju Zlatića:

- Malo mi je smatalo svetlo, mi u Srbiji nemamo ovakva strelišta i uslove i bilo je važno i privići se. Lepo je što i nije prekinuta lepa tradicija da užički strelci učestvuju u osvajanju ekipnih odličja.


Ženska reprezentacija Srbije vazdušnom puškom zauzela je četvrto mesto i do bronzane medalje nedostajale su dve desetinke kruga. Pretekle su ih Nemice!

Posle prve partije u kojoj su gađale po dve takmičarke iz ekipe, Srbija je bila druga iza Mađarske i na dobrom putu ka ekipnoj medalji. Arsovićeva ( 416,3) i Anđušić Maksimović (415,2) bile su u top deset, ali je redosled istumban  posle druge partije u kojoj je gađale „treće puške“. Todorovićeva se dobro borila (410,9 krugova) i četiri metka pre kraja srpski trio je, na trećem mestu, imao skoro dva kruga više od Nemica. Međutim treća takmičarka Nemačke Štraub u poslednja četiri hica imala dva puta po 10,6 i dva puta po 10,7 (maksimum je 10,9) i Nemice su se popele na postolje sa dve desetinke kruga boljim rezultatom. Do srebra, Srbiji su nedostajala dva i po kruga.


Maksimovićeva, Todorovićeva i Arsovićeva su osvojile zlato u Moskvi 2014. dok su prošle godine U Arnhemu, takođe, bile četvrte, ali je tada razlika do bronze bila mnogo veća, skoro sedam krugova.


Poslednjeg dana, u subotu  gađaće seniori  puškom (Stefanović, Pletikosić, Sebić) i seniorke pištoljem (Arunović, Veličković i Zarić).

TV Vojvodina će  na prvom programu prenositi finala u 11,30 - žene pištolj i od 13,45 - muškarci puška. Komentator je Rade Macet.


Rezultati, treći dan Šampionata Evrope  - vazdušna puška, žene: 1. Mađarska 1.247,6 , 2. Rusija 1.244,9, 3. Nemačka 1.242,6, 4. Srbija 1242,4 kruga itd. Ukupno 26 reprezentacija.

Pojedinačno - finale: 1. Andrea Arsović (Srbija) 207,7, 2. Malin Vasterman (Norveška) 206,6, 3. Petra Lustenberger (Švajcarska) 185,5 krugova itd.

Pre finala:  1. Miškolci (Mađarska) 418,2, 2. Englader (Nemačka)417,5, 3. Mekintoš (V. Britanija) 416,7...8. Arsović (Srbija) 416,3...12. Ivana Anđušić Maksimović 415,2...44. Dragana Todorović (obe Srbija) 410,9 krugova itd. Finale vredelo 416,3 kruga. Ukupno 96 učesnica.

Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Rusija 1.735,  Ukrajina 1,724 (55), 3. Srbija 1.724 (46) itd. Ukupno 19 reprezentcaija.

Pojedinačno - finale: 1. Dikec (Turska) 198,5, 2. Karera (Španija) 197,6, 3. Korostilov (Ukrajina) 178,4 kruga itd.

Pre finala: 1. Karera 587, 2. Korostilov 583, 3. Tužinski (Slovačka) 580...11. Damir Mikec 578 ...18. Dimitrije Grgić 575, 40. Duško Petrov (svi Srbija) 571 krug itd. Finale vredelo 579 krugova. Ukupno 84 učesnika.


Datum: 29.02.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...