x

Koji deo tela sportisti najčešće povređuju tokom treninga i utakmica?

Koji deo tela sportisti najčešće povređuju tokom treninga i utakmica?

Koleno. Povreda kolena je jedna od najčešćih povreda u sportu. Brojčano oko 55% povreda u sportu su povrede vezane za koleno.

Tipovi povreda su prelom patele, koji se dešava kod pada direktno na koleno ili u sportu kod udarca npr. hokejaškim štapom u duelu. Dislokacija kolena koja može biti bezazlena, ali i ostaviti ozbiljan trag. Burzitis kolena, kao posledica oštećenja burze (vrećice ispunjene tečnošću koje sprečavaju da tetive, ligamenti i mišići ne oštećuju kosti). Patelarni tendonitis ili skakačko koleno je najčešće posledice preopterećenja kolena ili učestalog treninga na betonskoj podlozi. Povreda nekog od ligamenata kolena, posebno prednjeg ukrštenog, koji predstavlja jednu od najtežih sportskih povreda u smislu oporavka. Iliotibijalna traka, koja se proteže spoljnim delom butine do vrha potkolenice i povreda meniskusa, koji predstavlja polukružni jastučić hrskavice i deluje kao amortizer za koleno.

Aktivan način života bi trebalo da stvori i svest o mogućnosti povrede, ali je izuzetno bitan i značaj prepoznavanja simptoma koji signaliziraju povredu. Bol u kolenu se obično leči kombinacijom fizikalne terapije i nekim od proizvoda za zaštitu kolena. Svaki ozbiljniji steznik za koleno je posebno dizajniran za određeni problem sa kolenom, dakle svaku navedenu povredu iz prethodnog pasusa bi trebalo lečiti uz pomoć odgovarajućeg steznika.

Laganiji (mekaniji) steznici mogu pomoći u značajnoj meri kod bolova u kolenu i povećati pokretljivost korisnika. Opšta svrha steznika za koleno je da podrži i stabilizuje koleno sa ciljem da smanji prekomerno pomeranje zgloba i spreči pogoršanje povrede kolena.

Kod izbora modela bitno je pronaći onaj koji pruža adekvatnu podršku a nije previše glomazan. Definitivno nekome sa blagim bolom u kolenu nije potreban veliki steznik koji će ograničiti kretanje, veća korist bi bila od kompresionih štitnika ili mekanog steznika koji ne bi ni malo uticao na mobilnost. Ipak, ako je problem (povreda) ozbiljnije prirode potreban je viši nivo zaštite i model koji ima u sebi ušivene ili vidljivo metalno ojačanje.

Za oporavak su značajne i opcije lečenja poput vežbanja, istezanja, treninga ravnoteže, različiti modaliteti fizikalne terapije (toplotna i krioterapija), antiinflamatorni lekovi...

Prilikom povrede steznik nije potrebno navlačiti tokom dugog sedenja ili hodanje na kratkim relacijama ili po kući. Kada dođe do degenerativnog stanja, poput osteoartritisa kolena, ortoza je preporuka kada god je povećana aktivnost, svakako prilikom treninga ili kada dugo stojite na nogama.

Destabilizaciju kolena mogu da načine i jednostavne aktivnosti poput savijanja, odnosno čučnja.

Kod sportista postoji strah da steznik može oslabiti koleno. Ipak, takve stvari se dešavaju samo ako se koristi steznik koji drastično ograničava kretanje i pruža krutu podršku. U ostalim slučajevima mišići oko kolena neće oslabiti. Nošenje steznika olakšava da se sportista (profesionalni ili rekreativni) brže vrati na teren, pa se samim tim i snaga, odnosno mišići brže vraćaju u normalu.

Kod odabira steznika najbitnije je za početak znati tačnu dijagnozu, a savet za izbor potražiti od fizioterapeuta. Što se brenda tiče za sportiste je McDavid prva opcija. McDavid se specijalizovao za sportiste što se celokupnog asortimana tiče, a poseban deo su baš steznici za koleno, lakat, skočni zglob i druge zglobove.

Datum: 22.12.2022. Autor: Aleksandar Zlatarov

PROČITAJTE JOŠ...