x

Strast prema sportu

Strast prema sportu Foto: Marjan Apostolović

Od malena sam zaljubljena u sport, loptu i fizičke aktivnosti različitih vrsta. Dok su se devojčice igrale sa lastišem i lutkama ispred zgrade, ja sam uvek bila pre za fudbal, košarku i sve igre koje su zahtevale aktivnost.

Sa mojih 10 godina počela sam da treniram odbojku u Crvenoj Zvezdi I tu sam naučila kako se voli klub za koji igraš, šta znači timska igra, disciplina i odricanje zarad višeg cilja, šta je pobeda, a šta poraz.

Odbojka mi je pružila mnogo toga u životu: veliki broj prijatelja po celom svetu, studiranje u Americi i mogućnost da gde god da sam u svetu vrlo brzo i lako stupim u kontakt sa ljudima različite vere, nacionalnosti i kultura.

Danas, i pored različitih društvenih i radnih obaveza, zadržala sam strast prema odbojci, a vremenom su se stvorile i neke nove ljubavi. Uživam u trčanju, plivanju, jogi, boksu, skijanju, kajaku i vožnji bicikle. Što sam više u pokretu sve više energije imam i kroz sport negujem dete u sebi.

Mnogi se pitaju kako zapravo sve to stižem i gde pronalazim snagu za sve te aktivnosti. Odgovor je jednostavan, ja sam to za sebe izabrala. Kroz svoju karijeru  i rad u korporacijama od 8 do 12 sati shvatila sam da je zatvoren prostor i kancelarija za mene zatvor, a sedenje i odrađivanje već ustaljenih zaduženja ubica osećaja za kreativnost i maštu. Kako sam poslednjih 5 godina radila u marketingu u 2 velike korporacije (dm i Nelt) mogla sam da primetim koliko zapravo ljudi  pate zbog ne aktivnosti i nedostaka energije.

To me je dalje inspirisalo da probudim želju za fizičkom aktivnošću kod što je moguće većeg broja ljudi.  Došla sam na ideju da pokrenem svoj instagram profil sa ciljem da motivišem i dam ideju svojim primerom kako da zavolimo svoje telo i napravimo balans tela i uma. Većina aktivnosti koje upražnjavam su pristupačne i primenljive u gotovo svačijoj svakodnevnici. Kako onima koji rade u kancelariji tako i onima koji se slabo kreću ili vreme provode radeći od kuće.  U Beogradu koristim biciklu kao prevozno sredstvo i momenat kada sednem na istu je momenat kada osetim potpunu slobodu i sreću jer znam da ću zaobići sve veće gužve po gradu, a lako i brzo pronaći parking.

Idealan početak dana za mene jeste kada ustanem u 6 ujutru, i uputim se biciklom od Banjice do novobeogradskih blokova da  bih uradila jogu na X team Island splavu na Savi. Na taj način dan počinjem u miru sa uravnotezenim mislima. Nakon takvog starta 100% sam spremna za sve izazove koji mogu da se pojave u toku jednog radnog dana. Jutra smatram najbitnijim delom dana počevši od buđenje do onog što se dešava neposredno nakon njega. Verujem da energičnim i stabilnim početkom  postavljamo sebi dobar cilj, kao i da sa vedrim jutrima u sebi budimo osećaj pobednika, i pripremamo se na pravi nacin za jedan lep i uspešan dan.  

Vizija mi je da svojim primerom aktivnog života podignem svest što većem broj ljudi  koliko je bitna fizička aktivnost za očuvanje zdravlja i da ona doprinosi kvalitetu života. Srbija je zemlja koja je napravila veliki broj profesionalnih sportista, a statistika pokazuje da se čak 65% građana Srbije ne bavi ni jednom fizičkom aktivnošću. S toga sam odlučila da nastavim da širim ideje i šaljem jasnu sliku svima koji imaju potrebu za promenom u svom životu a ne znaju kako i odakle da počnu. Naše telo je jedino mesto u kome ćemo zauvek živeti, a naš um jedini koji će nas zauvek pratiti kroz život i učestvovati u svm našim odlukama. Svakodnevna nega je najmanje što možemo da im pružimo.

###

Iva Čepić  (Instagram: @ivacepic)

###

Datum: 31.03.2020. Autor: Iva Čepić

PROČITAJTE JOŠ...