SPORTSKI REČNIK - SLOVO S
Stranica 2 od 6
Sportska igra
Sportska igra je uvežbana kretna aktivnost određena: pravilima, prostorom, opremom, rekvizitima, suđenjem i trajanjem. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Prof. dr. Sava Ivanićsve definicije (1)

Sportska kondicija
Sportska kondicija je funkcionalno stanje sportiste pri čemu su njegove osnovne psihofizičke osobine dovedene na nivo neophodan za racionalno obavljanje postavljenih zadataka i ostvarivanje utvrđenog cilja. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Prof. dr. Sava Ivanićsve definicije (1)

Sportska oprema
Pod sportskom opremom podrazumevaju se sprave, uređaji, instrumenti, trenažeri, rekviziti, odeća, obuća i različita aparatura, koja mora biti izrađena i atestirana u skladu sa sigurnosnim, higijenskim, trenažnim, takmičarskim i ekološkim standardima, koje propisuje nadležni organ. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Sportska organizacija
Sportska organizacija kao udruženje predstavlja oblik slobodnog udruživanja građana radi ostvarivanja i usklađivanja njihovih interesa i razvijanja različitih sportskih aktivnosti. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (2)

Sportska pravila
Sportska pravila jesu pravila utvrđena opštim aktima nadležnih nacionalnih sportskih saveza, kojima se uređuje obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti i ostvarivanje utvrđenih sportskih ciljeva. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Zakon o sportu RS, 2011sve definicije (1)

Sportska priprema
Priprema sportiste je jedinstven proces u  kome se sportista biološki, psihološki i socijalno usavršava sa ciljem da postigne svoj rezultatski maksimum i da se formira kao pozitivna ličnost. 

Datum: 02.01.2015. Autor: Vladimir J. Koprivicasve definicije (1)

Sportska priredba
Sportska priredba jeste određeni, planski pripremljen i sproveden, vremenski ograničen sportski događaj, za koji postoji javni interes i na kojem učestvuje više sportista. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Zakon o sportu RS, 2011sve definicije (1)

Sportska rekreacija
Sportska rekreacija kao specifično područje fizičke kulture usmerena je na zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba i interesa kroz bogatstvo raznovrsnih sportsko - rekreativnih aktivnosti, koje su svima dostupne i usaglašene sa nivoom sposobnosti, zdravstvenim stanjem, polnim i uzrasnim karakteristikama svakog pojedinca.

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (3)

Sportska taktika
Sportska taktika je plansko rešavanje sportskih aktivnosti naročito u takmičenjima, na osnovu procene sopstvenih i suparničkih mogućnosti. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Prof. dr. Sava Ivanićsve definicije (1)

Sportska tehnika
Sportska tehnika se definiše kao racionalno i efikasno izvodjenje kretanja radi rešavanja motoričkih zadataka u procesu treninga ili takmičenja. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Vladimir J. Koprivicasve definicije (2)

Sportska usluga
Sportska usluga je bilo koje delovanje, dejstvo, aktivnost, akcija ili korist u kojoj davalac usluga, na prime sportskih vežbi, obuke, psihofizičkih zadovoljstava, zabave ili aktivnog odmora zadovoljava potrebe korisnika. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Dr. Zoran Mašićsve definicije (1)

Sportska veština
Sportska veština je savršena sposobnost izvođenja osnovnih i složenih elemenata tehnike, specifičnih za određeni sport. U tehničkom smislu, ona je krajnji domet trenažnih postupaka. U izvođačkom smislu, krajnje individualna sposobnost, uslovljena genetskim, kreativnim, morfološkim, fizičkim, motoričkim imfunkcionalnim potencijalom i sposobnostima svakog učesnika u trenažnom procesu. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Prof. dr. Sava Ivanićsve definicije (1)

Sportske aktivnosti
Sportske aktivnosti jesu svi oblici fizičke i umne aktivnosti koji, kroz neorganizovano ili organizovano učešće, imaju za cilj izražavanje ili poboljšanje fizičke spremnosti i duhovnog blagostanja, stvaranje društvenih odnosa ili postizanje rezultata na takmičenjima svih nivoa. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Zakon o sportu RS, 2011sve definicije (1)

Sportske delatnosti
Sportske delatnosti jesu delatnosti kojima se obezbeđuju uslovi za obavljanje sportskih aktivnosti, odnosno omogućava njihovo obavljanje, a naročito: organizovanje učešća i vođenje sportskih takmičenja, uključujući i međunarodna takmičenja, obučavanje za bavljenje sportskim aktivnostima i planiranje i vođenje sportskih aktivnosti; sportsko suđenje; organizovanje sportskih priprema i sportskih priredaba; obezbeđenje i upravljanje, osposobljavanje, usavršavanje informisanje u oblasti sporta; naučnoistraživački i istraživačko-razvojni rad u sporu; propaganda i marketing u sportu; savetodavne i stručne usluge u sportu; sportsko posredovanje i sl. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Zakon o sportu RS, 2011sve definicije (1)

Sportski imidž
Sportski imidž je ubeđenje, impresija i predstava o sportskoj organizaciji, sportistima i njihovim sportskim rezultatima, sposobnostima i mogućnostima određenja sopstvene pozicije u okruženju. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Dr. Zoran Mašićsve definicije (1)

Sportski klub
Sportski klubovi predstavljaju samostalne organizacione, konzistentne, koherentne i autonomne celine, nezavisne u postavljanju ciljeva i odabiranju strategija i akcionih planova za ostvarivanje ciljeva. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (2)

Sportski marketing
Marketing u sportu se najčešće shvata kao strategijsko opredeljenje sportskih organizacija u domenu stvaranja materijalnih i finansijskih sredstava, neophodnih za normalno funkcionisanje sportskih aktivnosti i realizaciju planiranih ciljeva.

Datum: 01.01.2015. Autor: Dr. Dragan Životićsve definicije (5)

Sportski menadžment
Menadžment u sportu (sportski menadžment) možemo da definišemo i kao skup aktivnosti članova sportske organizacije koji svojim znanjem, umećem i veštinama doprinose ostvarivanju unapred postavljenih ciljeva i realizaciji zadataka koji iz njih proizilaze. 

Datum: 01.01.2015. Autor: E.Kastratović, 2000sve definicije (6)

Sportski objekat
Sportski objekat predstavlja uređenu i opremljenu površinu koja udovoljava uslovima za obavljanje osnovnih delatnosti u sportskoj organizaciji. U skladu sa tim u sportske objekte spadaju: stadioni, hale, sale, igrališta, borilišta, bazeni, klizališta, dr. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (2)

Sportski proizvod
Imajući u vidu specifičnost sporta, za njegov proizvod se može reći da je sigurno sportski rezultat i druge nematerijalne vrednosti, proistekle iz bavljenja sportom, koje posebnim marketing procesima u vidu ponude na tržištu, zadovoljavaju potrebe pojedinaca i organizacija. Takođe sportski proizvod može imati sledeće osobine: 1) fizički objekti, proistekli iz sekundarnih proizvoda na sportskom tržištu; 2) usluge; 3) ličnosti; 4) mesta; 5) organizacije; 6) ideje. Iz svih pobrojanih karakteristika, sportski proizvod dobija specifičnu formu, kao neposredni izraz ponude i potražnje na sportskom tržištu. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...