x

Streljačka reprezentacija OSI Srbije na Svetskom kupu u Antaliji

Streljačka reprezentacija OSI Srbije je, u sklopu realizacije programa rada i priprema za nastup na Evropskom prvenstvu, nastupila na Svetskom kupu u Antaliji od 13. - 18.05.2013. godine sa osnovnim ciljevima ispunjavanja predviđenih normi IPC za nastup na EP, usklađivanja streljačke opreme prema novim IPC pravilima i naravno nastaviti kontinuitet osvajanja medalja na najjačim Međunarodnim takmičenjima.

Na ovom SK je nastupilo 10 naših strelaca (6 strelaca puškom i 4 strelca pištoljem) i to je za nas bio prvi nastup na Međunarodnom takmičenju po novim IPC i ISSF pravilima. Na put smo krenuli avionom 13.05. a vratili se 18.5.2013.god. uveče oko 20,00 časova. Na kupu su nastupili strelci iz 19 zemalja, obzirom na nova pravila gađanja puškom, na Kupu je postavljeno 7 Svetskih rekorda i Finalnih svetskih rekorda vazdušnom puškom. Medalje na ovom takmičenju su osvajali strelci iz 14 zemalja.

Naša reprezentacija je sa ukupno osvojenih 6 medalja (3 zlatne, 2 srebrene i 1 bronzanom) i sa jednim Finalnim Svetskim rekordom najuspešnija nacija na ovom Kupu (isti broj medalja je osvojila i reprezentacija Nemačke, ali su oni osvojili uz 3 zlata 1 srebro i 2 bronze). Pored osvojenih 6 medalja ostvarili smo još i 11 plasmana u prvih 8 takmičara (u finalima) i to dva 4. mesta, tri 5. mesta, tri 6.mesta i tri 8. mesta i po prvi put otkad nastupamo na međunarodnim takmičenjima svi strelci su imali nastupe u finalu i svi strelci su ispunili predviđene IPC norme za nastup na EP u Španiji oktobra ove godine.!

Sam broj osvojenih medalja je mogao biti i veći, ali se nismo baš najbolje snašli u novim pravilima finala (gađa se od nule i na ispadanje), što nam je zadatak za naredni period. Naš najuspešniji strelac na ovom takmičenju je Dragan Ristić iz Kragujevca koji je osvojio 2 zlatne medalje (u disciplinama R5 i FTR II), postavio novi Finalni Svetski rekord u disciplini R5 (vazdušna puška - ležeći) rezultatom od 213 krugova i nastupio u finalu discipline R4 i zauzeo 5. mesto. Zlatnu medanju je osovjila i reprezentacija Srbije u disciplini vazdušni pištolj u sastavu  Živko Papaz, Rastko Jokić i Sredo Radović (odbranili su zlato od prošle godine), opet ispred reprezentacije Turske. Laslo Šuranji je osovjio jednu srebrenu medalju (u disciplini R1, vazdušna puška stojeći) i jednu bronzanu medalju (FTR I), kao i 5. mesto u disciplini R3. Srebrenu medalju je još osovjio i Siniša Vidić u disciplini R4 zauzevši na kraju 2. mesto! (u finale ušao kao osmi nakon osnovnog programa).

Svi ostali strelci su imali nastup u Finalu i ostvarili zapažene plasmane i to: Zdravko Savanović je zauzeo 4. mesto u R5 (isti rezultat kao i trećeplasirani, ali je u dodatnom raspucavanju za treće mesto izgubio), Rastko Jokić je u disiplini P1 zauzeo 6. mesto kao i Jelena Pantović u disciplini R2, Živko Papaz je zauzeo 8. mesto u disciplini P1 (ušao u Finale sa 2. mesta), 8. mesto je zauzela i Mirjana Ilić Đuričin u disciplini P2 i Zoran Banjac u disciplini R4. Sredo Radović je zauzeo 4. mesto u disciplini FTP, Zoran Banjac je 5. a Siniša Vidić 6. u disciplini FTR II.

Sve u svemu, i pored činjenice da ovaj Svetski kup nije okupio sve najjače reprezentacije i strelca (iako smo to očekivali), naša reprezentacija je uspešno realizovala sve postavljene ciljeve!

Svi rezultati strelaca na ovom SK se nalaze na zvaničnom sajtu IPC-a.

 


Datum: 20.05.2013. Autor: Nenad Pajić

PROČITAJTE JOŠ...