x

Deveti mandat Ranji, Lisin potpredsednik ISSF

Deveti mandat Ranji, Lisin potpredsednik ISSF
Olegario Vaskez Ranja, meksički sportski zvaničnik reizabran je za predsednika Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) na kongresu u Minhenu. Ovo će mu biti deveti mandat na čelu ISSF i po tome je rekorder u svetskom sportskom pokretu.

Ranja je dobio 165 glasova, a drugi kandidat, kuvajtski šeik Salman Al Sabah 128 glasova. Šeik Al Sabah je od 2010. bio potpredsednik ISSF ali se povukao sa ove pozicije kada je ušao u trku za predsednički mandat. Na kongresu je bilo 295 delegata.

Italijan Luciano Bosi sa 222 glasa i Amerikanac Geri Anderson sa 184 glasa reizabrani su na funkciji potpredsednika ISSF. Dva nova potpredsednika su dvostruki olimppijski šampion u streljaštvu Kinez Vang Jifu koji je dobio 209 glasova i predsednik Evropske streljačke konfederacije (ESC) Rus Vladimir Lisin koji je dobio 182 glasa.

Jednoglasno za generalnog sekretara izabran je Franc Šrajber (Nemačka).
- Tesan odnos glasova u reizboru Ranje pokazuje da je šeik Salaman Al Sabah bio ozbiljan protivkandidat, ali i da su ljudi koji su podržavali Ranju, između ostalih i predsednik ESC Lisin, studiozno pristupili poslu i imali dobro lobiranje - kaže predsednika SS Srbije Siniša Mašović koji je sa Srećkom Pejovićem, sportskim direktorom SS Srbije bio delegat na kongresu.- Tomas Bah predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta je za delegate priredio večeru u minhenskoj gradskoj kući na kojoj je, na fini, diplomatski, način podržao dosadašnjeg predsednika. U kuloarima se pričalo da postoji rezervni plan, ukoliko propadne rizbor Ranje, jer je navodno kuvajtski olimpijski komitet suspendovao kuvajtsku streljačku federaciju čiji je predsednik šeik Al Sabah što bi ga diskvalifikovalo za zelenim stolom. Glasanje je bilo tajno, na listićima i opšti utisak je da je dobro što je postojao i protivkandidat jer se streljački svet ustalasao posle dosta godina.

Kina je prvi put dobila potpredsednika, a Lisin je izabran za drugog:
- Evropa sada ima dva potpredsednika i to je veoma dobro. Lisin je, inače, snažno podržao Ranju, organizovao je u vreme kada je trebalo da počne promotivna večera šeika Al Sabaha, svoju večeru na kojoj je, između ostalog bila i prezentacija Bakua kao domaćina letnjih Olimpijskih igara Evrope 2015. - dodao je Mašović.- Imali smo i dosta korisnih bilatelarnih razgovora sa delegacijama zemalja iz regiona.

Za predsednika Sportskog komiteta izabran je Adhinav Bindra (Indija). U ovom komitetu član je Zorana Arunović.
Srbija nije predložila kandidate za ostale komitete u kojima, na primer, Hrvatska ima čak četiri predstavnika: Tomislav Šepec (predsednik komiteta za pušku), Jadranka Štrukić (tehnički), Dragutin Vrbek (za pištolj) i Biserka Vrbek (statutarno pravni). Slovenija ima Elviru Balant u komitetu za trčećeg vepra.

Moskava je dobila organizaciju Šampionata sveta u gađanju glinenih golubova 2017. pobedivši u završnom glasanju Maribor. Oraganizatori SP u gađanju glinenih golubova u Lonatu 2015, Olimpijskih igara u Riju 2016. i Šampionata sveta (sve discipline) u Čangvonu u Koreji 2018. su podneli izveštaje o pripremama.

"Plavim krstom", najvećim odlikovanjem ISSF, odlikovani su član MOK od 1971. Vitali Smirnov (Rusija) i Alehandro Blanko predsednik Olimpijskog komiteta Španije.
 
Datum: 04.12.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...