x

Humani maratonci na 24. Beogradskom maratonu

Humani maratonci na 24. Beogradskom maratonu

Kao i većina svetskih maratona i Beogradski maraton dugi niz godina neguje i ohrabruje humanitarne programe, a ove godine na 24. Beogradskom maratonu, koji će se održati 17. aprila, biće ih više nego ikad.

Slogan ovogodišnje Trke zadovoljstva na 5 km je "Danas trčimo. Možeš i Ti", a to je i slogan humanitarne akcije koja se organizuje sa Fondom "Ana i Vlade Divac" (HOD). Minimalna donacija za građane je 5.000 dinara po učesniku, a za kompanije 10.000 dinara po učesniku  i sva sredstva biće utrošena za pomoć izbeglim i raseljenim licima koja i danas žive u kolektivnim centrima. Po završetku akcije na sajtu Fonda biće objavljeno koliko je sredstava prikupljeno i kome su pomogla sredstva humanih trkača.

Već sedam godina magazin "CorD" organizuje "CorD Čeriti Masters trku" u kojoj je važnije biti human nego pobediti. Do sada prikupljeno je više od 100.000 evra, a ove godine više od 200 trkača, uglavnom članovi stranih ambasada i  predstavništava stranih firmi i kompanija trčaće "za Japan" i prikupljeni novac biće uplaćen na račun ambasade Japana kao pomoć za saniranje teških posledica zemljotresa i cunamija.

Princ Filip Karađorđevia svoju polumaratonsku trku (prošle godine pretrčao je 42.195 m na Atinskom maratonu) posvetio je prikupljanju sredstava za Fondaciju Princeze Katarine, a ona će biti utrošena za pomoć deci sa invaliditetom u Srbiji  bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost.

Osobe sa invaliditetom, zahvaljujući saradnji Saveza za sport i rekreaciju invalida Beograda (SSRIB) i Beogradskog maratona, svake godine u sve većem broju učestvuju u Trci zadovoljstva na 5 km. Budući da stazu prelaze u običnim invalidskim kolicima ne mogu da se okušaju na dužim deonicama, ali Boban Stanković je odlučio da učini nemoguće i da ove godine startuje u polumaratonu. SSRIB poziva ljude dobre volje da donacijama pomognu Stankoviću i njegovim kolegama da bi došli do takmičarskih kakve viđamo na maratonima u svetu i koja koštaju više od 2.500 evra

Na inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) humani maratonci, institucije i socijalno odgovorne kompanije uključiće se u akciju rekonstrukcije i opremanja "Doktorove kule", namenjene boravku dece koja se leče na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i Univerzitetskoj dčejoj klinici u Tiršovoj kojom. Grad Beograd, Republički zavod za zdravstveno osiguranje i Opština Savski venac, uz pomoć donatora, finansiraju ovaj humani projekat, a svaka donacija je dobrodošla.

Još jedna aktivnost na ovogodišnjem 24. Beogradskom maratonu sprovodi se kao podrška i pomoć nastradalom narodu Japana. Crveni krst Srbije i Beogradski maraton pozivaju učesnike svih trka ali i i druge koji žele da pomognu da se pridruže akciji "Uz Japan solidarno".

Svi koji žele da se uključe u neki od ovih programa mogu da detaljne informacije dobiju preko linkova na adresi www.bgdmarathon.org

Datum: 30.04.2014. Autor: Nikola Marinković

PROČITAJTE JOŠ...