Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2019

37. Evropsko prvenstvo u košarci za žene održaće se u periodu od 27.  juna do 07. jula 2019. godine, u Letoniji i Srbiji, u organizaciji Košarkaškog saveza Letonije, Košarkaškog savez Srbije i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Evropsko prvenstvo u košarci za žene poznato i kao EuroBasket za žene predstavlja međunarodno košarkaško takmičenje ženskih seniorskih nacionalnih reprezentacija, članica Međunarodne košarkaške federacije (FIBA Europe). Evropsko prvenstvo u košarci za žene održava se na svake dve godine od 1938. kada je odigrano prvo prvenstvo evrope koje je održano u Rimu (Italija).


Nikodijević: Beograd ponovo evropska prestonica sporta


Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u košarci za žene održaće se u 4 arene u 4 grada (Beograd, NIš i Zrenjanin u Srbiji, odnosno Riga u Letoniji), u skladu sa pravilima Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


KO? 37. Evropsko prvenstvo u košarci za žene

ŠTA? košarka, takmičenje, žene

KAD? 27.  jun - 07. jul 2019.

GDE? Letonija / Srbija


Programom Evropskog prvenstva u košarci za žene predviđeno je učešće 16 reprezentacija koje će biti raspoređene u 4 grupe, sa po 4 ekipe i to:

 • Grupa A: Ukrajna; Velika Britanija; Letonija; Španija.
 • Grupa B: Švedska; Francuska; Češka Republika; Crna Gora.
 • Grupa C: Mađarska; Tuska; Italija; Slovenija.
 • Grupa D: Belorusija; Rusija; Belgija; Srbija.

Takođe, programom Evropskog prvenstva u košarci za žene predviđeno je takmičenje po grupama po sistemu svako sa svakim. Prvoplasirane ekipe iz svake grupe proći će dalje direktno u četvrtfinale, dok će drugoplasirane i trećeplasirane ekipe iz svake grupe igrati doigravanje za plasman u ćetvrtfinale. Od četvrtfinala, odnosno doigravanja za četvrtfinale, igra se po nokaut sistemu na ispadanje sve do finala.Finalna utakmica Evropskog prvenstva u košarci za žene 2019 predviđeno je da se održi 07. jula 2019. godine, u Štark Areni u Beogradu.


Počela prodaja ulaznica za Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2019


Zanimljivosti Evropskog prvenstva u košarci za žene 2019

 • Žreb za Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2019 održan je 12. decembra 2018. godine, u Beogradu.

 • Zvanična maskota 37. Evropskog prvenstva u košarci za žene “Pik end Rol” (engl. “Pick and Roll”) predstavljena je 12.12.2018. godine, na ceremoniji u Beogradu. Maskota “Pik end Rol” (engl. “Pick and Roll”) osmišljena je od strane Slovenačke agencije “Zadrga” i predstavlja dve mačke u bojama zemalja domaćina. Svaka mačka predstavlja jednu zemlju domaćina, pa je tako “Pik” (engl. “Pick”) predstavljen u bojama Letonske zastave, dok je “Rol” (engl. “Roll”) predstavljen u bojama Srpske zastave.

 • Titulu sa prethodnog Evropskog prvenstva u košarci za žene koje je održano 2017. godine u Češkoj Republici, brani reprezentacija Španije, koja je u finalu pobedila Francusku sa 71:55.

 • Najuspešnije reprezentacije u istoriji Evropskog prvenstva u košarci za žene su: Sovjetska Unija sa 22 medalje (21 zlatna, 1 srebrna); Rusija sa 8 medalja (3 zlatne, 3 srebrne, 2 bronzane); Španija sa 9 medalja (3 zlatne, 1 srebrna, 5 bronzanih); Francuska sa 9 medalja (2 zlatne, 6 srebrnih, 1 bronzana)...

 • Ženska košarkaška reprezentacija Srbije ima jednu medalju sa Evropskih prvenstava u košarci za žene i to zlatnu, koju je osvojila 2015. godine.Program takmičenja Evropskog prvenstva u košarci za žene 2019:

 • 27. - 30.06.2019. - Takmičenja po grupama

 • 01. - 02.07.2019. - Doigravanje za četvrtfinale

 • 04.07.2019. - Četvrtfinale

 • 06.07.2019. - Polufinale

 • 07.07.2019. - Utakmica za treće mesto

 • 07.07.2019. - Finale

 
Autor: Marko Skorić Održavanje: od 27.06.2019. do 07.07.2019.

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora:
Košarkaški savez Letonije; Košarkaški savez Srbije; Međunarodna košarkaška federacija (FIBA
Mesto:
Letonija / Srbija
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2019
Facebook: nije dostupno
Twitter: nije dostupno

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...