x

Srbija bolja i od Rusije na EP

Srbija bolja i od Rusije na EP

Sjajna partija naše ženske reprezentacije i pobeda protiv jake Rusije u drugom kolu grupe D Evropskog prvenstva u Zrenjaninu! Naše devojke su pokazale pravo pobedničko lice kada je bilo najpotrebnije i uspele da prelome meč i izuzetno snažnog protivnika u punoj „Kristalnoj dvorani“ – 77:63. 


Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2019 održaće se u periodu od 27.  juna do 07. jula 2019. godine, u Letoniji i Srbiji, u organizaciji Košarkaškog saveza Letonije, Košarkaškog savez Srbije i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Sutra je dan odmora, a naš tim meč poslednjeg 3. kola igra u nedelju 30. jula od 20.30 protiv Belgije za prvo mesto u grupi i direktan plasman u četvrtfinale. U svakom slučaju, naš tim je već obezbedio plasman u eliminacionu rundu.


Rusija je bolje otvorila utakmicu i povela 5:0 posle samo minuta igre, ali su naše devojke odmah uzvratile mini serijom 6:0. Igralo se čvrsto, koš za koš, a Srbija je posle četiri poena sa linije penala odlične Dabović i polaganja Milić u 8. minutu povela 16:10, a posle trojke Butulije i 19:13. Naš tim je na prvu pauzu otišao sa „plus sedam“ – 23:16.


Izabranice Marine Maljković odlično su otvorile drugu deonicu, a posle samo minut i poigre i trojke sjajne Butulije bilo je 28:18. Za tri je pogodila i Milovanović minut kasnije za „plus 11“ – 31:20. Ipak, Ruskinje su držale priključak poenima iz reketa, a posle poena Logunove prišle na 30:35 u 17. minutu. Usledio je odgovor Milovanovićeve i Petrovićeve – 39:30, a na poluvremenu je bilo 41:32.


Treća četvrtina počela je poenima Jovanovićeve (43:32), ali je uzvratila Vadeva (43:34). Ruskinje su ponovo zapretile u 26. minutu – 42:46, našim devojkama ništa nije išlo od ruke, da bi rivalke u 28. minutu izjednačile – 49:49, a onda prvi put i povele – 51:49, posle serije 14:3. Na poslednju pauzu otišlo se pri nerešenom rezultatu – 53:53.


Za samo 30 sekundi poslednjeg perioda igre sjajno su poentirale Milić i Butulija (57:53), pa je klupa Rusije odmah morala da zatraži tajm-aut. Fenomenalna Butulija je zatim pogodila trojku (60:53), a onda još jednom raspoložena Milić za seriju 9:0 i 62:53. Ipak, Ruskinje ponovo hvataju priključak serijom 7:0 i u 35. minutu prilaze na 60:62. Dabović je tada pogodila slobodno bacanje, a posle dva ofanzivna skoka Milić i šut za dva, pa je četiri minuta pre kraja bilo 65:60. Usledilo je nekoliko promašaja našeg tima, ali su i protivnice grešile, pa je 1:40 pre kraja posle atraktivne asistencije Butulije, Petrovićeva poentirala za 67:62. Maiga je pogodila jedan penal (67:63), da bi na drugoj strani Dabović pogodila trojku sa osam metara za 70:63 na 1:09 pre kraja. Ruskinje su promašile još jedan šut, a kapiten Bruks im je trojkom 40 sekundi pre poslednje sirene zapečatila sudbinu – 73:63.


SRBIJA – RUSIJA 77:63 (23:16, 18:16, 12:21, 24:10)


Kompletnu statistiku sa meča možete videti ovde


http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2019/game/2806/Serbia-Russia#tab=boxscore


Tabelu D grupe možete videti ovde


http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2019/groups


# Utakmici između Srbije i Rusije prisustvovali su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, njegov pomoćnik Darko Udovičić i ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović. Oni su pratili meč u društvu predsednika KSS Predraga Danilovića, generalnog sekretara Dejana Tomaševića i gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića. Naše devojke bodrili su i potpredsednici KSS Ana Joković i Igor Rakočević.


#Meč Srbije i Rusije počeo je minutom ćutanja za nedavno preminule legende naše košarke Vukicu Mitić i Žarka Varajića.


Izjave nakon utakmice:


Dajana Butulija, reprezentativka Srbije


-Mislim da smo ovo danas bili više mi, nego što smo to bili juče… Juče nismo pokazali naše pravo lice, igrali smo pod pritiskom nastupa na domaćem terenu. Razgovarali smo o tome i danas došli bolje pripremljeni za utakmicu.


Marina Maljković, selektor Srbije


-Rekla sam mojoj ekipi da je nemoguće da smo znali da igramo košarku pre pet godina, a da smo sada zaboravili, da smo sada gori nego što smo bili pre nekoliko godina. Kao što sam rekla i juče nakon meča protiv Belorusije, nedostajalo je da igramo našu igru, kako u odbrani tako i u napadu, našu igru koju vežbamo svaki dan. Pobeda Belorusije nad Belgijom je uticala na nas, njihova dobra igra je pokazala da nisu tim za potcenjivanje, kao što sve utakmice na Evropskom prvenstvu pokazuju koliko je šampionat ove godine kvalitetan. Želela bih i da spomenem minut ćutanja koji smo danas imali za dva ogromna imena naše košarke Žarka Varajića i Vukicu Mitić.


Datum: 28.06.2019. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...