x

Srbija u borbi za treće mesto na EP

Srbija u borbi za treće mesto na EP

Naše najbolje košarkašice nisu uspele da savladaju Španiju u polufinalu Evropskog prvenstva u Beogradu. Izabranicama Marine Maljković nedostajalo je sreće i koncentracije u samom finišu, pa će u nedelju 7. jula od 17.30 igrati za bronzanu medalju protiv Velike Britanije.


Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2019 održava se u periodu od 27.  juna do 07. jula 2019. godine, u Letoniji i Srbiji, u organizaciji Košarkaškog saveza Letonije, Košarkaškog savez Srbije i Međunarodne košarkaške federacije


Od prvog minuta je bilo jasno da će polufinale biti izuzetno tvrdo. Jedna od naših najboljih igračica Ana Dabović stegla je zube i počela meč u petorci, iako je u četvrtfinalu protiv Švedske slomila kost leve šake. Uz dosta promašaja na obe strane igralo se u egalu, a Španija je u 7. minutu, posle druge trojke odlične Hargaj, povela 11:6, a dva minuta kasnije i 19:11. Domingez je dva puta kaznila nepreciznost našeg tima i po isteku desetog minuta rival je imao 21:11.


Srbija je dobro otvorila drugu deonicu, a Stanković se odlično snalazila u reketu rivala, pa je u 13. minutu smanjila na 17:22. Međutim, Španija je ponovo dodala gas i vratila deset poena prednosti za tri minuta – 27:17. Razigrale su se tada Jovanović i Butulija, smanjile na 26:31, ali su protivnice bile sigurne u šutu sa distance i dva minuta pre poluvremena ponovo imale velikih „plus devet“ – 37:28, a po isteku 20. minuta bilo je 37:30.


Na startu treće četvrtine, izabranice Marine Maljković vezale su četiri poena (34:39), ali je Španija i dalje pogađala iz polja i držala pet do devet poena viška. Naše devojke nisu imale rešenje za visoku Ndur, koja je lako poentirala pod košem. Pokušavala je borbena Butulija, pogađala odlična Stanković (45:51, 27. minut), ali se iskusne Španjolke nisu dale. Na poslednju pauzu, naše reprezentativke su otišle sa osam poena minusa – 50:58.


Pogodila je na početku poslednje četvrtine Crvendakić (52:58), pa slobodno bacanje, šut za dva i dva penala Bruks, Srbija je prišla na 59:62 u 35. minutu, a „Štark arena“ je zagrmela „Srbija, Srbija“! Špaljolke su bacile loptu u aut, Bruks je pogodila za dva, pa Butulija za tri za prvu prednost našeg tima – 64:62, 36. minut. Španija je izjednačila, a Petrović nam donela 66:64. Međutim, dosuđena je lična, a zatim i nesportska Ani Dabović, kojoj je to bila peta lična greška. Ndur je tri puta pogodila i ponovo je rival poveo – 67:66, na tri minuta pre kraja. Promašile su ulaz Bruks, pa Jovanović, ali i Španjolke nisu iskoristile dva napada, pa je na minut pre poslednje sirene bilo 67:66 za Španiju. Faulirana je Gil koja je jednom bila precizna – 68:66, 55 sekundi pre kraja. Petrović je promašila iz naskoka, pa faulirala Domingez, koja je dva puta pogodila za velikih 70:66 na pola minuta do isteka vremena. Petrović je ponovo promašila prodor, pa Bruks trojku i selektorka Marina Maljković zatražila je poslednji tajm aut na 16,7 sekundi pre kraja i 70:66 za Španiju. Nije pogodila ni Jovanović, a mrtva lopta je pripala protivnicama na 8,3 sekunde pre kraja. Čađo je faulirala Kruz, ona pogodila jednom za 71:66 i Španija je obezbedila plasman u finale, gde će u nedelju od 20.30 igrati protiv Francuske.


ŠPANIJA – SRBIJA 71:66 (21:11, 16:19, 21:20, 13:16)


Kompletnu statistiku sa meča možete videti ovde


http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2019/game/0607/Spain-Serbia#tab=boxscore


# Utakmici između Srbije i Španije, kao i pre dva dana četvrtfinalu, prisustvovali su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, njegov pomoćnik Darko Udovičić i posebni savetnik za pravna pitanja Ivana Dukić. Oni su pratili meč u društvu predsednika KSS Predraga Danilovića i generalnog sekretara Dejana Tomaševića. U prvom redu uz sedeli su i čelnici FIBA, kao i potpredsednici KSS Ana Joković, Igor Rakočević i Dušan Projović.


Izjave nakon utakmice:


Jelena Bruks, kapiten Srbije


Tužna sam što nismo došle do finala, ali sve je naša greška. Znali smo da protiv Španije ne možemo da igramo 20 minuta, već 40, plus ono sa zagrevanja. Nismo danas uradili dobar posao i, nažalost, izgubili smo. Ali, nije gotovo, moramo da dignemo glavu i da se držimo za sutra. Nadam se da ćemo uraditi dobar posao i odigrati najbolju utakmicu. Smatram da smo dovoljno iskusne i da ovu utakmicu ostavljamo iza nas. Pratili smo poslednje utakmice Velike Britanije i videli da su neugodan protivnik. Sutra će biti sve na nama ako budemo maksimalno fokusirane, treba da prespavamo ovu noć i izađemo sutra da budemo najbolje.


Marina Maljković, selektor Srbije


Nema mnogo priče posle ovakve utakmice, pre nismo igrale 40 minuta, a onda smo imale dobru utakmicu protiv Švedske i sada smo znali da moramo još bolje. Sutra je novi dan i to je jedina stvar koju imam da kažem i moramo što pre da se fokusiramo na tu utakmicu. Ponovo smo se zagrevali u prvom poluvremenu i u drugom počeli da igramo. Ne može se tako protiv Španije. Prosto, tek u drugom poluvremenu smo počeli da izgledamo normalno…


O razlozima poraza…


Nedovoljan broj skokova u napadu, zbog tog broja promašenih trojki. Znali smo da jako teško može da se desi da ubacimo 14 kao protiv Švedske. Nije mi iznenađenje, zato smo insistirali na skoku u napadu. Fino smo ubacivali protiv Švedske, teško je da se takav šuterski dan desi dva puta uzastopno, ali zato to treba nadoknaditi skokom. Zato prvo poluvreme nismo ličili na sebe, ali je borba bila naša, to ne možete da nam oduzmete. Sutra je novi dan, novi dan! To je poruka za moje košarkašice, tu staje sve… (Izvor: KSS)


Datum: 07.07.2019. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...