x

Košarkašice Srbije u polufinalu EP u Beogradu

Košarkašice Srbije u polufinalu EP u Beogradu

Fantastična partija Srbije i plasman u polufinale Evropskog prvenstva! Naše reprezentativke su prosto deklasirale Šveđanke u četvrtfinalu u „Štark areni“, pred nešto manje od 10.000 navijača, sjajnom igrom zakazale borbu za finale sa Španijom (subota 6. jul u 20.30) i overile vizu za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju 2020, na koji idu šest prvoplasiranih ekipa sa ovog EP.


Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2019 održava se u periodu od 27.  juna do 07. jula 2019. godine, u Letoniji i Srbiji, u organizaciji Košarkaškog saveza Letonije, Košarkaškog savez Srbije i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Naše košarkašice su očigledno prihvatile sugestiju selektorke Marine Maljković da se zagreva pola sata pre meča, a punom snagom se igra od prvog minuta, pa su odlično otvorile meč i preko Dabović i Bruks povele 7:0 već posle minut i po igre, a onda i 12:3 u 4. minutu. Igrale su sa puno energije u napadu i odbrani, a sjajna Dabović je za prvih sedam minuta već upisala 14 poena – 18:5. Nastavile su izabranice Marine Maljković da lome rivalke, pa je posle poena Milić minut pre kraja prve deonice bilo i „plus 14“ – 21:7. Šveđanke su tada vezale pet poena, pa je posle deset minuta igre bilo 21:12.


Druga četvrtina nastavljena je u istom ritmu, a posle dve uzastopne trojke Jovanović bilo je velikih 30:14, a na isti način publiku je na noge podigla i Petrović, da bi zatim ukrala loptu i posle polaganja povećala na 37:19 u 15. minutu. Crvendakić je poentirala za „plus 20“, a posle pogotaka Čađo i Miljković bilo je ogromnih 43:19 u 19. minutu, a na poluvremenu 43:21.


Šveđanke su na početku treće četvrtine krenule na sve ili ništa, iskoristile nekoliko grešaka Srbije i smanjile na 43:25, ali su ih Dabović trojkom, pa Bruks sa „2+1“ brzo spustile na zemlju – 49:25. Nastavile su naše devojke da dominiraju, Šveđanke nisu mogle da im pariraju ni u jednom segmentu igre. Ubedljivom, furioznom partijom, izabranice Marine Maljković sigurno su gazile ka polufinalu, a kada je posle serije trojki Bruks, Butulije i Čađo prednost iznosila čak 31 poen (64:33) na kraju treće deonice, sve je bilo jasno.


U poslednjem periodu naše košarkašice su nastavile da se poigravaju sa protivnicama, imale i „plus 38“ (76:38, 35. minut). Crvendakić, Miljković i ostale rutinski su privele meč kraju, a najveću prednost imale su u 39. minutu – 84:44.


SRBIJA – ŠVEDSKA 87:49 (21:12, 22:9, 21:12, 23:16)



Kompletnu statistiku sa meča možete videti ovde


http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2019/game/0407/Serbia-Sweden#tab=boxscore


# Utakmici između Srbije i Švedske prisustvovali su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, njegov pomoćnik Darko Udovičić i posebni savetnik za pravna pitanja Ivana Dukić. Oni su pratili meč u društvu predsednika KSS Predraga Danilovića. U prvom redu uz teren bio je i generalni sekretar KSS Dejan Tomašević sa čelnicima FIBA, kao i potpredsednici KSS Ana Joković, Igor Rakočević i Dušan Projović.


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2019


Izjave nakon utakmice:


Saša Čađo, košarkašica Srbije


Ponosna sam na moj tim i ponosna sam kako nas je trener pripremio… Nadam se da je Marina zadovoljna onim što smo uradili na terenu. Mnogo me raduje što smo imali ovakvu podršku, pobedile smo, nema puštanja, treba da se koncentrišemo na sledeću utakmicu… Samo to je važno!


Marina Maljković, selektor Srbije


Saša uvek kaže malo reči, ali pravih. Malo sam delimično zadovoljna, shvatile su poruku kada sam rekla da sada ne možemo da igramo košarku 20 minuta i da se zagrevamo tokom utakmice, kada počne, i to je danas napravilo razliku. Švedska je delovala kao ne baš jak tim zbog toga kako smo igrali. Sa druge strane, pre par dana su bile vrlo jake protiv Letonije i zadržale su je u Rigi. Da, čestitam igračicama na tome što su igrale 40 minuta u dobrom tempu.


Rival Srbije u polufinalu je snažna Španija.


Igraćemo, svi znaju kvalitet Španije, svi znaju Španiju, to je jedini tim koji nismo pobedili… Biće vrlo teško, vrlo, vrlo velika utakmica… Nadam se da ćemo imati mudrosti da ih pobedimo ovde u Beogradu i Srbiji prvi put, ali biće jako, jako teško… Dokaz za to je što smo gubili od njih. Nema potrebe da se kaže i jedna jedina reč o španskom timu i njihovom kvalitetu… Bilo je mnogo grešaka i večeras, 13 izgubljenih lopti, imali smo bolje procente, ali treba nam vipe skokova u napadu, da pojačamo broj osvojenih lopti… Treba da zadržimo ovo razmišljanje da se utakmica igra 40 minuta, jer ako ne igramo tako, nema šta da tražimo protiv Španije. Malo je previše lagana ispala ova utakmica, ispala je tako zato što smo igrali svih 40 minuta. Zadovoljna sam činjenicom da smo igrali 40 minuta, ali da smo u glavama to odradili na pravi način, onako kako treba da se igra košarka. To je suština svega, ako ne padaju dole i na pod, to je…To smo mi, to je naš tim, to je naša nacija, to je naš identitet. Bez toga ništa, bez toga ne možemo da pričamo košarkaški. Bez toga je sve besmisao… (Izvor: KSS)


Datum: 05.07.2019. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...