x

Dva aduta za šampionat Starog kontinenta u Kazanju

Dva aduta za šampionat Starog kontinenta u  Kazanju

Ruski Kazanj će od 19. do 21. februara biti domaćin drugog po redu Evropskog prvenstva za igrače do 15 godina na kojem će se za odličja boriti 161 učesnik iz 34 zemlje – Holandije, Portugalije, Estonije, Španije, Slovačke, Škotske, Rusije, Češke, Hrvatske, Belorusije, Italije, Gruzije, Nemačke, Litvanije, Danske, Engleske, Poljske, Francuske, Moldavije, Izraela, Ukrajine, Srbije, Rumunije, Kipra, Turske, Švajcarske, Švedske, Češke, Finske, Grčke, Letonije, Jermenije, Mađarske i Bugarske. Boje Srbije na šampionatu Starog kontinenta braniće dvoje reprezentativaca – Sergej Lukić, koji će poslednjeg dana prvenstva napuniti tek 13 godina, i Marija Sudimac koja je u Kazanj stigla sa nepunih 14 godina (rođena 27. marta 2002). Bez obzira na činjenicu da će biti mlađi od konkurencije i Lukić i Sudimac su dva dana pred početak prvenstva gotovo uglas najavili veliku borbu u svakom meču u Rusiji. Oboje su postavljeni u grupu od petog do osmog nosioca tako da će biti slobodni u prvom kolu singlova. Led u Kazanju probiće u mešovitom dublu u kojem će im na startu turnira protivnik biti ruska kombinacija Egor Kolkin, Marija Sukova. Taj meč je na programu u petak od 8 časova po našem vremenu (10 č po lokalnom). Ukoliko preskoče prvu prepreku za plasman među 16 najboljih parova istog dana u 13,15 č igraće sa Izraelcima Orijem Šapirom i Juvalom Pugač, koji su slobodni u prvom kolu.


U petak naši reprezentativci će odigrati i prve mečeve u singlu. Lukić će se u drugom kolu, za plasman u osminu finala, od 16 č boriti za pobednikom meča Antonijo Neves (Portugalija) – Maksim Grinblat (Izrael), dok će Sudimčevoj u istoj fazi takmičenja ženskog singla od 15,10 č protivnik biti bolja iz duela između Švajcarskinje Julije Frankonvajl i Hrvatice Inge Sadajić.


“Evropsko prvenstvo je jedno novo iskustvo, kako za mene kao trenera tako i za Sergeja i Mariju kao igrače. Nismo postavili neki određeni cilj pred dolazak u Kazanj jer nam je, pre svega, bitno da se oboje prikažu u najboljem svetlu. To će uspeti samo ako u svaki meč uđu bez bilo kakvog opterećenja zbog veličine i značaja samog događaja. Nema sumnje da smo dobri u svim konkurencijama u kojima ćemo igrati, ali kvalitet će doći do izražaja samo uz maksimalnu skoncentrisanost i uz igru bez ikakvog pritiska“, kazao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić i tvorac mnogobrojnih badminton bisera iz Kruševca.


Po njegovim rečima žreb je bio relativno dobar, ali on po sebi ne mora ništa da znači.


“I Sergej i Marija su među nosiocima, što im je za sada donelo samo to što će biti slobodni u prvom kolu singla. U ovom uzrastu sve je mnogo otvorenije, a sam žreb i epitet nosioca ne mora ništa značajno da odredi. Recimo, pre dve godine na Evropskom prvenstvu za igrače do 15 godina u Bazelu, na kojem je evropski vicešampion postao naš Luka Milić, prvi nosilac u muškom singlu izgubio je već u drugom kolu. Takođe, većinu igrača i igračica koji će nastupiti u Kazanju uopšte ne poznajemo. O Rusima s kojima igramo u prvom kolu mešovitih dublova ne znamo apsolutno ništa. Isto važi i za Portugalca Nevesa i Švajcarskinju Frankonvajl, potencijalne rivale Lukića, odnosno Sudimčeve u drugom kolu singla. Sve u svemu spremni smo za izazove koji nam predstoje, uprkos tome što se Lukić povredio mesec dana pred šampionat. Išao je na terapije u Beograd i sada je potpuno spreman“, istakao je Antić.


Supertalentovana Marija Sudimac sa nestrpljenjem očekuje start šampionata.


“Za ovo se spremam sedam godina, tj. od 2009, kada sam prvi put uzela badminton reket u ruke. Biti učesnik nekog evropskog prvenstva jeste jedan od snova svakog igrača, a meni se već sada ostvario. Iskrena da budem imam tremu zbog veličine i značaja takmičenja, ali sam sigurna da će me ona samo dodatno pogurati u svakom meču. Poslednju proveru za šampionat Starog kontinenta imala sam pre nedelju dana na turniru evropskog juniorskog kruga u Pečuju – 6th Multi Alarm Hungarian Junior 2016, na kojem sa se ogledala i sa pet godina starijim igračima i igračicama. Bila sam na korak od plasmana u osminu finala singla i mešovitog dubla gde mi je partner bio Andrija Doder. Upravo ovaj turnir mi je pomogao da u Kazanj dođem sa mnogo više samopouzdanja. Verujem u sebe i svoj kvalitet i nadam se najboljem iako je žreb mogao da bude i bolji. Naime, u singlu bi, najverovatnije, već u četvrtfinalu igrala sa prvim nosiocem Dankinjom Matildom Kramer Arens, naravno ako uopšte dođem do najboljih osam“, rekla je Marija Sudimac.


Sergej Lukić kaže da će, iako mu je predstojeći turnir najveći izazov u dosadašnjoj karijeri, pokušati da ga odigra bez opterećenja i kao i svaki drugi.


“Dugo smo se spremali za šampionat u Kazanju, a nadam se da ćemo ispuniti očekivanja i da ćemo postići dobre rezultate. Malo me je u završnim pripremama poremetila povreda ruke zbog koje nisam mogao da imam taktičke treninge. Ipak, terapija je učinila svoje i sada sam odlično. Zadovoljan sam žrebom. Mislim da mogu do pobeda na startu turnira i u singlu i u mešovitom dublu. Nakon toga sve bi bilo lakše“, smatra Sergej Lukić.


Inače, uporedo sa Evropskim prvenstvom za igrače do 15 godina u Kazanju će se održati i Evropsko prvenstvo za muške i ženske timove koje počinje 16. februara, a završava se 21. februara, kao i Medijski seminar Evropske badminton konfederacije od 19. do 21. februara na kojem će Srbiju predstavljati Miodrag Kaličanin.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpske reprezentacije na Evropskom prvenstvu za igrače do 15 godina u Rusiji.


Datum: 18.02.2016. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...