x

Sergej Lukić šesti u Evropi

Sergej Lukić šesti u Evropi

Malo je nedostajalo da Srbija osvoji medalju na Drugom evropskom prvenstvu za igrače do 15 godina koje je od 19. do 21. februara 2016. održano u Kazanju, ali je bez obzira na to ispunila očekivanja i pokazala da je postala pravi rasadnik badminton bisera. 


U konkurenciji preko 160 najelitnijih evropskih takmičara u ovom uzrastu, iz 34 zemlje Starog kontinenta, i Sergej Lukić i Marija Sudimac su tokom čitavog turnira bili na visini zadatka iako su nasupot sebe imali i dve godine starije rivale, što u ovom periodu razvoja može da donese ogromnu prednost. Lukić, koji je poslednjeg dana šampionata proslavio tek 13-ti rođendan, došao je do meča za odličje. U četvrtfinalu pošteno je namučio trećeg nosioca, Francuza Hrista Popova, potonjeg osvajača vicešampionske titule u singlu i prvaka Evrope u muškom dublu, ali je na kraju morao da pruži ruku iskusnijem i, u ovom trenutku, boljem rivalu. Izgubio je s 2:0. Prethodno naš reprezentativac, koji je u Kazanju bio u grupi od petog do osmog nosioca, odigrao je dva nezaboravna meča u kojima je pobedama prokrčio sebi put do šestog mesta u Evropi.


Pošto je kao nosilac bio slobodan u prvom kolu, u drugom se sastao sa odličnim Izraelcem Maksimom Grinblatom koga je savladao, posle preoketa, s 2:1, a na preslikan način došao je do pobede i u osmini finala gde mu je rival bio sjajni Poljak Lukas Cimos. S druge strane Sudimčeva, koja će 27. marta napuniti 14 godina, stigla je među 16 najboljih u ženskom singlu. Ona je poput Lukića, kao nosilac, preskočila prvo kolo, dok je u drugom bila ubedljiva protiv Švajcarskinje Julije Frankonvajl savladavši je s 2:0. U borbi za četvrtfinale izgubila je posle velike borbe u tri seta od Francuskinje Romane Klote-Fokult, kasnije osvajačice bronze u ženskom dublu. U mešovitom dublu naš par je na početku turnira poražen od domaćih takmičara Egora Kolkina i Marije Sukove s 2:1.


“Priželjkivali smo medalju, ali bilo je mnogo kvalitetnih igrača i nijanse su odlučivale u mnogim mečevima. Značaj takmičenja je takođe odigrao svoju ulogu, naročito u prvom meču u miksu protiv domaćih takmičara, gde nismo uspeli da odigramo na našem nivou. U singlovima i Lukić i Sudimčeva su odigrali u skladu sa svojim mogućnostima. Važno je da gotovo uopšte ne zaostaju za najboljim evropskim igračima u ovoj konkurenciji, jer su i u mečevima u kojima su izgubili bili ravnopravni protivnici, a samo su nijanse odlučile. Učestovati na Evropskom prvenstvu bilo je jedno veliko i važno iskustvo, a pokušaćemo da ga iskoristimo za dalji napredak“, kazao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić.


Evropske titule u Kazanju osvojili su Englez Hari Hang u muškom singu, Dankinja Matilda Kramer Arens u ženskom singlu, Francuzi Keni Lovang i Hristo Popov u muškom dublu, Turkinje Bengisu Erčetin i Zehra Erdem u ženskom dublu, te Danci Sebastijan Gronbjerg i Klara Graversen u mešovitom dublu. Inače, upredo sa Evropskim prvenstvom za igrače do 15 godina u Kazanju je održano i Evropsko prvenstvo za muške i ženske timove i Medijski seminar Evropske badminton konfederacije na kojem je Srbiju predstavljao Miodrag Kaličanin.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskih predstavnika na Evropskom prvenstvu za igrače do 15 godina u Rusiji i Medijskom seminaru Evropske badminton konfederacije.


Datum: 22.02.2016. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...