x

Milić i Barbir otputovali na šampionat Starog kontinenta

Milić i Barbir otputovali na šampionat Starog kontinenta

U ponedeljak, 21. marta 2016. u Lubinu u Poljskoj počinje Evropsko prvenstvo za igrače do 17 godina koje će okupiti preko 300 takmičara iz 37 zemalja. Boje Srbije na najjačem kontinentalnom takmičenju u ovom uzrastu braniće Luka Milić, evropski viceprvak sa šampionata Starog kontinenta za igrače do 15 godina u Švajcarskoj 2014. Naš daroviti badmintonac sa glavnim trenerom badminton reprezentacija Srbije Milanom Barbirom u subotu rano ujutru otputovao je u Poljsku. Pred odlazak za Lubin Milić je rekao da ga očekuje mnogo težak posao, ali da je maksimalno spreman i motivisan za sve izazove na Evropskom prvenstvu.


“Za protivnike ću imati igrače s kojima sam se ogledao pre dve godine u Švajcarskoj. Međutim, svi su sada mnogo iskusniji, stariji za dve godine, mnogo su napredovali i siguran sam da će biti mnogo teže nego u Bazelu 2014. Istovremeno, tada se od mene nije očekivalo ništa, dok ću sada, zbog tadašnjeg uspeha, biti pod posebnom lupom“, kaže Milić.


Milić u Lubinu, kao i pre dve godine u Bazelu, nije postavljen za nosioca. U prvom kolu muškog singla, u ponedeljak od 16,30 č, igraće sa Špancem Barbadom Miguelom. Ukoliko preskoči prvu prepreku, u drugom kolu će mu protivnik za plasman među 32 najbolja igrača biti Islanđanin Ejštajn Hognason. Taj meč je na programu u utorak od 13 č.


“Španca Miguela nikada nisam gledao i on je potpuna nepoznanica za mene. Ipak, sudeći prema njegovoj statistici u mečevima sa meni poznatim igračima smatram da ću biti favorit u tom meču. Ukoliko pobedim u drugom kolu bi trebalo da imam lakši posao jer Islanđanin Hognason ne spada u red najkvalitetnijih igrača. U svakom slučaju prvi meč je, kao što je slučaj sa svim turnirima, najbitniji, tim pre što nikada nisam igrao u dvorani u Lubinu u kojem se održava prvenstvo. Trebaće vremena da se malo prilagodim uslovima i siguran sam da će posle prvog meča sve biti mnogo lakše“, istakao je Milić.


Pored Srbije i domaćina Poljske predstavnike u Lubinu imaće još 35 zemalja i to Farska Ostrva, Francuska, Španija, Ukrajina, Rumunija, Slovačka, Island, Austrija, Češka, Holandija, Hrvatska, Izrael, Italija, Norveška, Letonija, Litvanija, Belorusija, Bugarska, Danska, Belgija, Turska, Moldavija, Engleska, Kupar, Vels, Republika Irska, Škotska, Rusija, Portugalija, Švedska, Nemačka, Estonija, Finska, Mađarska i Švajcarska. Po Milićevim rečima pet takmičara je u najužem krugu favorita za najviši plasman.


“Po mom mišljenju najveći favoriti za odličja u Lubinu su Ukrajinac Danilo Bosniuk, Francuz Arno Merkle evropski prvak iz Švajcarske 2014. Danac Jesper Toft, prvi nosilac u Poljskoj Čeh Jan Lauda i sjajni takmičar iz Republike Irske i Nat Nijen. Ukoliko dođem do osmine finala najverovatniji protivnik bio bi mi Ukrajinac Bosiuk, a odmah nakon toga, naravno ako pobedim, gotovo sigurno bih naišao na Francuza Merklea. Ova dva rivala pripadaju samom vrhu evropskog badmintona u ovom uzrastu i u tim duelima, ako do njih dođe, videću da li sam kadar za odličje. Protiv Bosiuka nikada ranije nisam igrao, dok sam Merklea pobedio 2014. u Švajcarskoj, ali i izgubio početkom februara ove godine na turniru u Pečuju. Radi se o izuzetnim igračima, ali sam ih već sada dobro prostudirao i biću spreman za eventualne okršaje sa njima“, rekao je Milić.


Očekivanja od Milićevog nastupa u Poljskoj dao je i Milan Barbir:


“Milić u Lubin dolazi u odličnoj formi. U završnim pripremama za predstojeće takmičenje pokušali smo da ispravimo sve nedostatke sa prethodnih turnira, a videćemo na licu mesta za koji plasman je naš reprezentativac kadar u ovom trenutku. Uz malo sportske sreće i uz maksimalan učinak u svakom meču nadam se da je Milić sposoban da ponovi sjajan rezultat od pre dve godine iz Švajcarske kada je došao do finala Evropskog prvenstva za igrače do 15 godina. Pred početak šampionata u Lubinu odradićemo par treninga, pred meč sa Miguelom u ponedeljak“.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću Luke Milića na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina u Poljskoj.

Datum: 20.03.2016. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...