x

Srbija pokorila Grčku sa izvanrednih 15 odličja

Srbija pokorila Grčku sa izvanrednih 15 odličja

Srpski badminton podmladak imao je vodeću ulogu na jakim međunarodnim turnirima Hellas Junior 2016 i Youth International 2016 koji su od 21. do 24. aprila 2016. u gradiću na severu Grčke, Sidirokastru, okupili preko 200 takmičara i takmičarki iz 20-tak zemalja. Izliveno je izvanrednih 15 odličja, od toga sedam zlatnih, dva srebrna i šest bronzanih, što je najbolji učinak koji je zabeležila neka zemlja na takmičenjima u Grčkoj. Na Hellas Junior 2016, na kojem su učestovali neki od najboljih evropskih igrača, između ostalih i Francuz Toma Popov Junior, osvajač bronze na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu za igrače do 19 godina i član seniorske reprezentacije ove zemlje koja je ove godine postala evropski ekipni viceprvak, i Irac Nat Nijen, aktuelni evropski šampion za igrače do 17 godina, naši reprezentativci stigli su do dve bronze, što su prva odličja za Srbiju na turnirima Evropskog juniorskog kruga nakon godinu dana i takmičenja upravo u Grčkoj. Oba pohoda do medalja “režirao“ je Luka Milić. On je prvo stigao do bronze u singlu gde je u četvrtfinalnom meču, vrednom odličja, pobedio Bugarina Ivana Paneva, sedmog nosioca.


U polufinalu izgubio je od jednog od najboljih igrača sa Starog kontinenta Francuza Popova čime nije došao u priliku da se bori za zlato, iako je i sam plasman među četiri najboljih, u konkurenciji 64 igrača koji su se našli u žrebu muškog singla, ogroman uspeh. Drugu bronzu na ovom turniru Milić je osvojio u muškom dublu, u paru sa svojim dugogodišnjim kolegom iz reprezentacije Nenadom Miloševićem. Njih dvojica su ubedljivom igrom stigli do polufinala u kojem su ih zaustavili Francuzi Eli Adam i Sami Korve.


“Presrećan sam zbog dva odličja u Grčkoj, tim pre što sam osvojio svoju prvu medalju na nekom od turniru Evropskog juniorskog kruga u singl konkurenciji. Posebnu težinu ovim bronzama daje i to što je konkurencija na turniru bila izuzetna, sa velikim brojem najboljih evropskih igrača uzrasta do 19 godina. Bilo je teško od samog početka. Međutim, igrao sam maksimalno koncentrisano i zasluženo stigao do dva postolja. Ovu priliku koristim da čestitam i mom partneru u muškom dublu Nenadu Miloševiću koji je, takođe, odigrao na visokom nivou. Siguran sam da su uspesi iz Grčke samo uvod u nove pobede i medalje u ovoj konkurenciji u kojoj ću moći da nastupam i naredne dve godine“, kazao je Luka Milić.


U istoj konkurenciji naš drugi muški dubl Andrija Doder, Mateja Manić izgubio je meč osmine finala. Korak dalje od njih stigla je supertalentovana 14-godišnja Marija Sudimac, koja je stala na korak od odličja ali ju je u četvrtfinalu zaustavila potonja finaliskinja Marin Hadal iz Francuske. U muškom singlu Hellas Junior 2016, pored Milića, Srbija je imala još pet igrača. Aleksa Lutovac, Andrija Doder i Milošević zaustavljeni su u osmini finala, a Mateja Manić i Sergej Lukić u borbi za plasman među 16 najboljih.


Na Youth International 2016 izliveno je čak 13 odličja čime je Srbija bila apsolutno neprikosnovena na ovom turniru. Od 15 konkurencija u čak sedam je zlato otišlo u ruke srpskih reprezentativaca, a dva finala su bila “čistokrvno“ srpska. Naši igrači su bili apsolutno superiorni u konkurenciji igrača i igračica uzrasta do 15 godina osvojivši zlata u četiri od pet konkurencija. U srpskom okršaju za zlato u muškom singlu Lukić je savladao Matiju Cuparu. Sudimčeva je trijumfovala u ženskom singlu, Lukić i Mihajlo Tomić u muškom dublu, a Lukić i Sudimčeva u mešovitom dublu. Cupara i Lazar Josijević su osvojili bronzu u muškom, a Sara Lončar i Sudimčeva u ženskom dublu. U ovoj uzrasnoj kategoriji na korak od odličja stali su Tomić, koga je u četvrtfinalu savladao Lukić, i Josijević u muškom singlu, Lončareva u ženskom singlu, Cupara i Lončareva, odnosno Aleksandar Šafarik i Ana Slamarski u mešovitom dublu, te Šafarik i Grk Simeon Karpatsis u muškom dublu. Šafarik je izgubio u osmini finala muškog singla, a isti stepenik, samo u ženskom dublu, nije preskočila i Slamarski koja je nastupila u tandemu sa Antonijom Andreadou iz Rumunije. Slamarski je nastupila i u ženskom singlu gde nije prošla grupu.


U dve godine mlađem uzrastu Viktor Petrović je trijumfovao u muškom singlu pobedivši u finalu svog reprezentativnog kolegu Aleksandra Jovičića kojem je tako priplao srebro. Njih dvojica su osvojili titulu u muškom dublu. Jovičiću je pripao i najsjajnije odličje u mešovitom dublu u kojem je nastupio sa Anđelom Vitman, koja je osvojila i bronzu u ženskom dublu u paru sa Ninom Bogdanović. I u ovoj konkurenciji, da je bilo samo malo više sreće, došlo bi se do još nekog odličja. Naime, u četvrtfinalima su izgubili Bogdanovićeva u ženskom singlu, Bogdan Stanišić u muškom, te Petrović i Bogdanovićeva u mešovitom dublu. Vuk Dimitrijević i Stanišić stali su u osmini finala muškog dubla, dok Vitmanova nije prošla grupu u ženskom singlu. Naš jedini predstavnik u najmlađoj uzrasnoj kategoriji, igrača do 11 godina, Vuk Dimitrijević osvojio je bronzu u muškom singlu.


“Milić je odigrao fenomenalan turnir na Hellas Junior 2016. U singlu je, posle nešto lakšeg posla u prvim mečevima, u četvrtfinalu pobedio izuzetnog reprezentativca Bugarske Paneva. Iako je izgubio prvi set u naredna dva je našao svoju igru i velikim preokretom stigao do polufinala. U meču za finale bio je još bolji. U većem delu prvog seta bio je egal sa Popovim ali jednostvano nije imao snage za senzaciju i pobedu nad seniorskim reprezentativcem Francuske. Milić je bio sjajan i u paru sa Miloševićem. Njih dvojica su imali izuzetne partije, ali na kraju su morali da se zadovolje bronzom jer su i u polufinalu muškog dubla po nas bili kobni Francuzi. Međutim, i bronza je, sama po sebi, ogroman uspeh. Na turniru Youth International 2016 hteli smo da proverimo naše trenutne sposobnosti i da osvojimo što više medalja. Uspeli smo i u jednom i u drugom. Gotovo svi naši su osvojili barem po jedno odličje, a raduje i to što su prikazali igru u skladu sa svojim trenutno maksimalnim mogućnostima. Briljirala je Sudimčeva koja je osvojila tri odličja, od toga dva zlatna, a prethodno je stigla do četvrtfinala Hellas Junior 2016 u ženskom singlu. Sergej Lukić je bio sjajan sa “het-trikom“, a posebne pohvale zalužuju i Jovičić i Petrović koji se iz Grčke vraćaju sa po dva zlata. Iako smo prezadovoljni učinkom u Grčkoj istovremeno smo uočili i neke detalje koji i dalje nisu na najvišem niovu i na njima ćemo raditi u narednom periodu“, istakao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić, koji je uz Nikolu Mijačića i Igora Šešića činio naš stručni štab na turnirima u Sidirokastru.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskih timova na turnirima u Grčkoj.


Datum: 25.04.2016. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...