x

Streljački savez Srbije se predstavio na Sajmu sporta

Streljački savez Srbije se predstavio na Sajmu sporta

Nenad Petković generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije predstavio je jedan od najtrofejnijih olimpijskih sportva, streljaštvo, na Sajmu sporta „Susret šampiona 2015“ u hali 1 „Beogradskog sajma“.


Voditelji desetominutnog programa bili su novinari RTS Predrag Milinković i Radovan Simić, da bi potom Petković dao izjavu i za najbolju sportsku TV mrežu u Srbiji „Sportnetvork“:

- Streljaštvo se diči sa 12 olimpijskih medalja i obzirom da smo za Rio osvojili devet viza, da imamo 18 nastupa i šansi za medalje, očekujemo da se taj broj poveća- rekao je Nenad Petković.- U Londonu 2012. streljaštvo je srpskom sportu donelo polovinu medalja – srebro Ivana Maksimović MK puškom i bronzu Andrija Zlatić vazdušnim pištoljem. Nama jedno nedostaje  kvalitetno strelište da ne trošimo ionako tanak sportski dinar na treninzima i pripremama u inostranstvu. San mnogih generacija strelaca je da na Carevoj ćupriji izgradimo nacionalni trenažni centar i očekujemo pomoć države. Dugujemo veliku zahvalnost Ministarstvu omladine i sporta Srbije i OK Srbije bez čije pomoći, slobodno mogu da kažem, naš sport ne bi imao ovakve uspehe a možda ne bi ni postojao.


U 2015. strelci su osvojili sedam od ukupno devet olimpijskih viza i 22 medalje.  Kako je u najavi sjajno istakao Predrag Milinković, strelci su sa svakog takmičenja na kome su učestvovali doneli makar jednu medalju, što je podvig i u okvirima celog srpskog sporta!

- Streljaštvo je bilo najuspešniji sport u olimpijskom timu Srbije na prvim Evropskim igrama u Bakuu, Damir Mikec je osvojio dve, Andrea Arsović i Zorana Arunović po jednu zlatnu medalju.  Na  svakom Svetskom kupu oktili smo se trofejima a u Fort Beningu smo sa tri zlata bili najuspešnija nacija na listi osvajača medalja.  Zorana Arunović je osvojila veliki „zlatni“, a Andrea Arsović i Milutin Stefaanović male „bronazne“ kristalne globuse u finalu Svetskog kupa.  Doneli smo i medalje sa EŠ, Ivana Mkasimović je postala šampionka Evrope MK puškom. Posebno nas raduju rezultati mladih strelaca, juniori su prvaci Evrope, juniorke imaju evropsko srebro MK puškom i bronzu vazdušnom puškom. Predolimpijska godina nam je bila fantastična, uverene sam da će takva biti i 2016.- dodao je Petković.


U 2015. streljaštvo je proslavilo i veliki jubilej 150 godina od osnivanja prve Beogradske streljačke družine 1865. Na štandu SS Srbije je postavljena i informacija o 40. „Internacinalnom prvesntvu Beograd“ od 11. do 13. decembra koje organizuje SS Beograda i biće, takođe, u znaku ovog ogromnog jubileja sporta Srbije.


Puška i pištolj u „skat“ sistemu na štandu SS Srbije i dalje su pravi hit sajma. Veliki i mali žele da se okušaju gađajući mete i asistiraju im mladi strelci iz beogradskih klubova koji su i prvi ukras štanda... Posetila ih je i maskota Prvenstva Evrope u vaterpolu 2016. koja se fotografisala sa pištoljem.


Sajam, koji organizuje Sportski savez Srbije uz veliku podršku Ministarstva omladine i sporta Srbije trajaće do nedelje 29. novembra. Pomogli su organizaciju Koka Kola sistem i Derbi banane.Ulaz je slobodan.

Datum: 29.11.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...