x

Ceo karling svet u Beogradu

Četvrti po redu Svetski karling kongres (World Curling Congress) u organizaciji Svetske karling federacije (World Curling Federation), Nacionalnog saveza za karling Srbije, Saveza za karling Beograda i agencije DMC Vekol biće održan od 2. do 5. septembra 2015. u Beogradu u hotelu Kraun Plaza (Crowne Plaza).

Svetska karling federacija je ukazala veliko poverenje Nacionalnom savezu za karling Srbije na čelu sa Markom Stojanovićem, predsednikom, Miodragom Kastratovićem, generalnim sekretarom i Darom Gravarom, potpredsednicom i na taj način im odala priznanje kao osnivačima ovog sporta u Srbiji i za sav uloženi trud u prethodnim godinama. 

Ovo će biti najposećeniji kongres Svetske karling federacija do sada jer će prisustvovati preko 140 delegata i gostiju iz 46 zemalja od ukupno 53 članice Svetske karling federacije. Po broju prisutnih zemalja to je ujedno jedan od najvećih kongresnih i sportskih događaja u Beogradu, koji će hotelu i prestoničkim ugostiteljima doneti više od 100.000 Evra prihoda. Kongres su podržali Kongresni centar i Turistička organizacija Beograda.

Ove godine se obeležava i 10 godina od kada je gurnut prvi kamen u Srbiji 18 februara 2005. na otvorenom klizalištu na Starom DIF-u. Odmah nakon toga je Nacionalni savez za karling Srbije, a tada Karling savez Srbije i Crne Gore primljen u članstvo Svetske karling federacije i Olimpijskog komiteta Srbije.

Najveći uspeh koji su naši reprezentativci do sada postigli je osvajanje bronzane medalje na Evropskom prvenstvu grupe ”C” 2013 godine u Kopenhagenu.

Pre samo nekoliko sedmica je Međunarodni olimpijski komitet zvanično odobrio uvođenje nove karling discipline na Zimske olimpijske igre 2018 u Pjongčangu, mešoviti parovi (Mixed Doubles). Disciplina u kojoj tim čine jedan muškarac i jedna dama je velika novina i za karling uopšte.

Kongresu će, naravno prisustvovati i predsednica Svetske karling federacije Kejt Kejtnes (Kate Caithness), prva dama koja je izabrana za predsednika federacije u zimskim olimpijskim sportovima i koja je ujedno i članica Programske komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), komisije koja odlučuje o programima, sportovima, sportskim disciplinama, broju sportista, ali i samim sportskim događajima u MOK.


IZGRADNjA PRVE HALE ZA KARLING U SURČINU - INVESTICIJA U SRPSKI SPORT

Pre početka kongresa 1.septembra će predsednica Kejt Kejtnes i članovi upravnog odbora Svetske karling federacije zajedno sa Markom Stojanovićem, Miodragom Kastratovićem, Darom Gravarom potpredsednicom i predstavnicima i reprezentativcima Nacionalnog saveza za karling Srbije i predsednicom Gradske opštine Surčin gospođom Vesnom Šalović i predstavnicima opštine simbolično sazidati prvi zid buduće hale za karling, jedine na Balkanu. Početnu investiciju za izgradnju hale je obezbedila Svetska karling federacija.

Datum: 24.08.2015. Autor: Marko Stojanović

PROČITAJTE JOŠ...