x

Kad metla postane koplje

Kad metla postane koplje

Na Atletskom prvenstvu Beograda za starije juniore, reprezentativac Srbije u karlingu Filip Stojanović, osvojio je zlatnu medalјu u bacanju koplјa.


Iako prethodna rečenica čudno zvuči, istinita je. Šesnaestogodišnji Filip Stojanović, učenik Sportske gimnazije u Beogradu trenira karling u Kralјevskom karling klubu i od skora bacanje koplјa u Atletskom klubu Partizan. U karlingu je pre tri godine osvoji bronzanu medalјu na Evropskom karling prvenstvu grupe C sa seniorskom reprezentacijom, ove godine je prvi put učestvovao i na Svetskom karling prvenstvu za mešovite parove, a od pre nešto više od šest meseci trenira i bacanje koplјa u Atletskom klubu Partizan. U martu mesecu je na zimskom Juniorskom atletskom prvenstvu Srbije u Sremskoj Mitrovici bio sedmi u Srbiji.
Prošle subote 28. maja na atletskom stadionu Vojne Akademije na Banjici je prvi put bacao koplјe od 800g i dobacio do 42,35 m što je bilo dovolјno za prvo mesto.

Atletski trener AK Partizan Bojan Bradić je Filipov trener, ali i dugogodišnji trener Karling reprezentacije Srbije. Tako su se i upoznali i Bojan je pomno pratio Filipov razvoj kao sportiste. I sam koplјaš, Bojan je prepoznao u Filipu potencijal i mudrim pedagoškim pristupom je kod njega probudio interesovanje za atletiku. Prvi put je Filip bacao koplјe prošlog leta tokom letnjih kondicionih priprema karlingaša, da bi od novembra meseca počeo aktivno da trenira i bacanje koplјa.

Filip je prethodno trenirao i košarku, ali je i rastao uz manifestacije Olimpijskog komiteta Srbije namenjene mladima kao što su ”Olimpijski čas”, ”Olimpijska soba”, ”Olimpijsko dvorište”, ”EkOlimpijada” što je kod njega razvilo lјubav prema sportu i olimpijskim idejama i poseban osećaj rodolјublјa kada se igra za reprezentaciju.
Filip želi da ostane odličan đak i damu je škola i učenje na prvom mestu, posebno sada jer je izostao mesec dana iz škole zbog obaveza sa Karling reprezentacijom Srbije. A o sportskim snovima Filip kaže da ima dva: ”San mi je da učestvujem na Olimpijskim igrama i branim boje srpske zastave. Voleo bih da učestvujem i na zimskim i na letnjim igrama sa karlingom, odnosno bacanjem koplјa.”


Datum: 31.05.2016. Autor: Nacionalni savez za karling Srbije

PROČITAJTE JOŠ...