x

Uspešno održan 4. Svetski karling kongres u Beogradu

Uspešno održan 4. Svetski karling kongres u Beogradu Autor fotografije: Antonio Ahel
Završen je 4. Svetski karling kongres u beogradskom hotelu Kraun Plaza u organizaciji Svetske karling federacije, Nacionalnog saveza za karling Srbije, Saveza za karling Beograda i agencije DMC Vekol specijalizovane za organizaciju ovakvih događaja.

Kongres kojem je prisustvovalo više od 145 delegata i gostiju iz 47 zemalja je bio više nego uspešan i doneo je puno novina u organizaciji i promociji kongresa, karlinga kao sporta, ali i samog grada i države u kojoj je organizovan, odnosno Beograda, Srbije i srpske kulture.
Time su domaći organizatori, Nacionalni savez za karling Srbije, Savez za karling Beograda i agencija DMC Vekol zadali ”domaći zadatak” kolegama iz Švedske koji će naredne godine biti domaćini kongresa u Štokholmu kada Karling federacija Švedske obeležava 100 godina postojanja.

Svojim prisustvom su podršku kongresu, razvoju karlinga u Srbiji i svojim sunarodnicima delegatima kongresa dali NjE ambasador Kanade g.Filip Pinington (Philip Pinnington), NjE ambasador Ujedinjenog Kraljevstva g.Denis Kif (Denis Keefe) sa suprugom, NjE ambasador Katara g.Mubarak Bin Fahad Al Tani (Mubarak Bin Fahad Al Thani), Prvi sekretar ambasade Italije g.Marko Leone (Marco Leone), Vojni ataše pri ambasadi Švajcarske pukovnik Lars Vejlstrup (Lars Vejlstrup), Politički savetnik pri ambasadi Francuske g.Žerom Kel (Jérôme Kelle) i Počasni kozul Estonije g.Petar Rakočević.

”Mnogi prijatelji iz sveta karlinga, čak i oni koje poznajemo već 10 godina su nam priznali da su došli u Beograd sa negativnim predrasudama, ali su potpuno promenili mišljenje o Beogradu, Srbiji i srbima koji su ih oduševili svojim gostoprimstvom, prijateljstvom i ljubaznošću.” kaže Marko Stojanović, predsednik Nacionalnog saveza za karling Srbije i nastavlja:”Ta promena odnosa prema našem narodu i našoj zemlji je najveći uspeh kongresa koji smo organizovali i truda koji smo uložili promovišući našu kulturu na različite načine pre i tokom kongresa.”
Dara Gravara, potpredsednica saveza navodi da nam je samo bila potrebna prilika da pokažemo ko smo i šta znamo i da ovakvi događaji i direktan kontakt sa strancima koje dovodimo u našu zemlju je jedini način da se promeni mišljenje o nama u svetu.
”Verovatno je najvažniji događaj tokom kongresa bilo potpisivanje predugovora o zemljištu i izgradnji prve hale za karling na Balkanu sa Gradskom opštinom Surčin”, ističe generalni sekretar saveza Miodrag Kastratović.

Među delegatima je bila i Anet Norberg (Anette Norberg) iz Švetske koja je proglašena za jednu od najboljih karlingašica svih vremena koja je osvojila zlato na ZOI u Vakuveru (2010.), Torinu (2006.) i srebro u Kalgariju (1988.) i ima 3 zlatne medalje sa svetskih prvenstava i 7 zlatnih sa evropskih prvenstava.

Andreas Endi Švaler (Andreas "Andi" Schwaller) poznati karlingaš iz Švajcarske je osvojio bronzu na ZOI u Solt Lejk Sitiju (2002.), srebro na svetskom prvenstvu u Lozani (2001.) i zlato na evropskom prvenstvu u Bazelu (2006.), srebro u Vijerumakiju (2001.) i bronzu u Lojkerbadu (1993.).

Oboje su iz Beograda otišli oduševljeni našim gradom, ljudima i kulturom i sa željom da se vrate u našu zemlju na odmor sa svojim porodicama što je postala uobičajena rečenica mnogih delegata kada su se zahvaljivali domaćinima na gostoprimstvu.

Datum: 09.09.2015. Autor: Nacionalni asocijacija za karling Srbije

PROČITAJTE JOŠ...