x

Deset godina srpskog i 100 godina švedskog karlinga

Ove godine Švedska karling asocijacija obeležava 100 godina postojanja. Osnovana je davne 1916.godine. Obeležavanju ovog velikog jubileja će prisustvovati i Dara Gravara podpredsednica Nacionalnog saveza za karling Srbije koja se nalazi u Karlštadu i igra za mešovitu Karling reprezentaciju Srbije koja učestvuje na Svetskom prvenstvu mešovitih parova. Švedska karling asocijacija će prirediti malu svečanost u Elit Štadshotelu za predstavnike svih nacionalnih federacija, a glavna proslava će se održati tokom 5. Svetskog kongresa koji će se održati sredinom septembra u Štokholmu.

Da vas podsetimo da je Beograd bio domaćin 4. Svetskog karling kongresa koji je bio najposećeniji i najuspešniji do sada, a na završnoj večeri u restoranu Novak u Teniskom centru Novak na Dorćolu je Marko Stojanović, predsednik Nacionalnog saveza za karling Srbije uručio poseban poklon Mikaelu Marklundu, predsedniku Švedske karling asocijacije i tako mu predao ”štafetnu palicu” kao organizatoru narednog kongresa. To je prvi put da je jedan domaćin drugome i zvanično preneo ”domaćinstvo” Svetskog karling kongresa, po čemu će se posebno pamtiti kongres u Beogradu.

Ove godine se obeležava i 10 godina od prvog učešća Karling reprezentacije Srbije na jednom međunarodnom takmičenju - Evropskom prvenstvu 2006.godine u Bazelu u Švajcarskoj. U ovih deset godina smo stigli od prvog učešća na Evropskom do prvog učešća na Svetskom karling prvenstvu, a pre 3 godine je naša muška reprezentacija osvojila bronzanz medalje na Evropskom prvenstvu u grupi C. Svi navedeni uspesi su postignuti bez postojanja hale za karling gde bi naši reprezentativci i svi drugi zainteresovani mogli da treniraju svakodnevno.

Te 2006.godine ne bismo mogli da odemo na to Evropsko prvenstvo da nije bilo naših ljudi iz dijaspore i Olimpijskog komiteta Srbije (OKS). OKS je od prvog dana bio uz NSKS i naše entuzijaste koji su se, kao pioniri ovog sporta u Srbiji, uhvatili u koštac sa implementacijom i razvojem karlinga kao potpuno novog sporta u našoj zemlji. Nakon nekoliko godina podršku smo dobili i od Ministarstva omladine i sporta.

Posebnu zahvalnost dugujemo porodicama Vulin i Novaković i našim kuglašima iz Bazela i njihovim prijateljima koji su našim mladićima 2006.godina obezbedili besplatan smeštaj, ishranu u različitim restoranima čiji su vlasnici srbi u Bazelu i svakodnevni prevoz do ledene dvorane i nazad, ali i navijače na svim mečevima naše reprezentacije. Muška karling reprezentacija Srbije je na Evropskom prvenstvu 2006.godine u Bazelu sigurno imala najbrojnije navijače posle domaćina Švajcarske naravno.

Ovo je godina jubileja pošto je Svetska karling federacija obeležila 50 godina od osnivanja skromnom svečanom večerom u Bazelu toko Svetskog prvenstva za muškarce pre nepune dve nedelje. Večeri je prisustvovao i Tomas Bah predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je istakao da je karling sport sa najbržim razvoje u olimpijskoj porodici i sport koji je u prošloj godini povećao broj olimpijskih medalja za 50%, odnosno sa dve (za muškarce i žene) na tri (za mešovite parove).

Sve dodatne informacije o novoj karling disciplini i pravila igre možete pronaći na zvaničnom sajtu Nacionalnog saveza za karling Srbije www.karling.rs

Odlazak naše ekipe su pomogli Olimpijski komitet Srbije, Tehnološko partnerstvo i CMIK Kolibri.

Datum: 20.04.2016. Autor: Marko Stojanović

PROČITAJTE JOŠ...