x

Srbija prvi put na Svetskom prvenstvu u karlingu

Karling reprezentacija Srbije će učestvovati po prvi put na Svetskom prvenstvu u karlingu za mešovite parove od 16. do 23. aprila 2016.godine u švedskom gradu Karlštadu. Ovo je veliki uspeh za srpski karling jer po prvi put će se direktno boriti za olimpijske bodove i učestvovati u procesu kvalifikacija za Zimske olimpijske igre 2018. godine u PjongČangu u Koreji.

Članovi naše reprezentacije su Dara Gravara, koja je i predsednica Saveza za karling Beograda i Filip Stojanović koji ima svega 16 godina i jedan je od naših najboljih igrača i osvajač bronzane medalje na Evropskom prvenstvu za muškarce 2013. godine. Trener naše reprezentacije je Kamila Jensen, koja je 2010. godine učestvovala na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru, Kanada braneći boj e svoje rodne Danske. Posebno smo zahvalni porodici Jensen koja već godinama pomaže Karling rteprezentaciju Srbije besplatnim treninzima i terminima u hali Karling kluba Tarnbi u Kopenhagenu u Danskoj.

Mešoviti parovi su nova karling disciplina koja je nakon nekoliko godina razvoja, na kojem su zajednički radili Svetska karling federacija i Međunarodni olimpijski komitet, zvanično uvedena u program Zimskih olimpijskih igara prošlog leta. Na ovo svetsko prvenstvo se prijavio rekordan broj ekipa odnosno zemalja, ukupno 42 od 55 zemalja i teritorija članica Svetske karling federacije.

Drugačija igra u kojoj ekipu ne čine četiri već samo dva igrača i to različitog pola igra se sa šest umesto osam kamenova po ekipi od kojih je jedan već postavljen u teren pre početka svakog enda. Zanimljiva i veoma dinamična disciplina je u veoma kratkom roku postala popularna.

Sve dodatne informacije o novoj karling disciplini i pravila igre možete pronaći na zvaničnom sajtu Nacionalnog saveza za karling Srbije www.karling.rs 

Ove godine se obeležavaju dva značajna jubileja u karlingu globalno i lokalno. Ove godine je 50 godina od osnivanja Svetske karling federacije i skromna svečana večera je održana u Bazelu tokom Svetskog prvenstva za muškarce pre nepune dve nedelje. Večeri je prisustvovao i Tomas Bah predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je istakao da je karling sport sa najbržim razvojem u olimpijskoj porodici i sport koji je u prošloj godini povećao broj olimpijskih medalja za 50%, odnosno sa dve (za muškarce i žene) na tri (za mešovite parove).

Odlazak naše ekipe su pomogli Olimpijski komitet Srbije, Tehnološko partnerstvo i CMIK Kolibri.

Datum: 15.04.2016. Autor: Marko Stojanović

PROČITAJTE JOŠ...