x

Pejović - Ćorak iz prazne kase

Pejović - Ćorak iz prazne kase
Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, sumirajući ovogodišnje uspehe srpskih strelaca pred poslednje veliko takmičenje u sezoni, finale Svetskog kupa u Minhenu od 1. do 6. septembra,  razapet je između zadovoljstva i – velike brige:

- Zadovoljstvo je ogromno, najuspešniji smo olimpijski pojedinačni sport u Srbiji, jer smo ove sezone osvojili sedam olimpijskih viza i imamo ih ukupno devet, na dva Prvenstva Evrope osvojili smo sedam medalja,  tri zlatne i po dve srebrne i bronzane, bili smo najuspešniji sport u srpskoj ekspediciji na prvim Evropskim igrama u Bakuu sa četiri zlatne medalje, imamo šest medalja sa Svetskih kupova, a u Fort Beningu smo sa tri zlata bili najuspešnija zemlja na listi „medaljaša“, imamo šestoro kvalifikovanih za finale Svetskog kupa ali nam iz prazne kase saveza preti finansijski ćorak koji može da ugrozi sve što smo uradili do sada - zabrinut je Srećko Pejović.-  

Savez trenutno nema sredstava da pošalje strelce na finale Svetskog kupa koje je na pragu i, što je najgore nemamo novca za najmlađe za finale Evropske lige mladih u oktobru u Švedskoj iako imamo obe kvalifikovane ekipe od kojih je ona puškom  favorit za prvo mesto.

Na Svetski kup u Gabalu strelci ne bi išli da nije bilo podrške Olimpijskog komiteta Srbije, ali je i tu savez „grebao dno“ u kasi da nađe novac za Milenka Sebića koji još nije u programu „Rio 2016“:
- Savez je dobio za ovu godinu od Ministarstva omladine i sporta Srbije, sa kojim imamo uspešnu saradnju i bez čije pomoći ne bismo opstali, 23 procenata manje sredstava, ili u dinarima 11 miliona, i taj za nas ogroman manjak nam je ozbiljno uzdrmao sve planove. Uvek smo domaćinski trošli, a ove godine smo šedeli maksimalno, na EŠ u Maribor se išlo kombijima po grupama, vraćalo se na dan kada se završi takmičenje kako bi troškovi bili što manji, vodili smo, iako je Slovenija blizu, samo one koji su bili kandidati za visoke plasmane,  sa sportskog aspekta smo bili sjajni, ali nam je zato kasa potpuno prazna. Najveća je šteta što će se, ako se nešto ne promeni, kola slomiti i na onima od kojih očekujemo mnogo narednih godina a to su najmlađi strelci –upozorava Srećko Pejović.

Pejović ističe da je ove godine nekoliko mladih strelaca ozbiljno zakucalo na vrata reprezentacija:
- Juniori su šampioni Evrope u najtežoj disciplini MK puškom trostav u Mariboru, juniorke imaju dva evropska srebra- vazdušnom puškom u Arnhemu i MK puškom trostav u Mariboru i to je naša zlatna budućnost. Milica Babić i Stevan Jovanović su predvodnici te fantastične generacije, jedne od najboljih u poslednjoj deceniji. Iduće godine planiram da ih, sa još nekoliko mladih strelaca,  ozbiljno uključim u programe seniorskih reprezentacija. Oboje su, sa Sanjom Vukašinović i Lazarom Kovačevićem, bili u ekipi koja je u Osijeku na kvalifikacionom turniru Lige mladih Evrope -  grupa Istok osvojila prvo mesto vazdušnom puškom i planirani su i za finale u Švedskoj. Ali, to je  skupa akcija i trenutno daleko od naših finansijskih mogućnosti.

Sa devet olimpijskih viza (pet puškom - Andrea Arsović, Ivana Maksimović, Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Stevan Pletikosić i četiri pištoljem- Jasna Šekarić, Bobana Veličković, Dimitrije Grgić i Damir Mikec), Srbija je osma nacija (Kina 22, SAD 20, Rusija 19, Italija i Nemačka po 14, Koreja 13, Francuska 11, Srbija devet) u konkurenciji 54 zemlje čiji strelci  imaju trenutno kvote za Rio. Brazil je automatski dobio, kao domaćin, devet mesta.  Ukrajina ima osam, Indija sedam... Od zemalja u okruženju, Hravatska ima pet, Mađarska pet, Bugarska tri, Slovenija dve, Grčka dve. Rumunija nema ni jednu...

- Mi smo mala zemlja, a velesila u streljaštvu i to je čudo nad čudima, jer imamo samo jedno zatvoreno i jedno otvoreno strelište za MK oružje i dva – tri za vazdušno i na njima se rađaju neviđeni talenti. Pogledajte ko nam pravi društvo u „top ten“ zemalja, sve su to streljački zmajevi! Ne treba zaboraviti i da se naš savez takmiči u devet od 15 olimpijskih disciplina. U klasičnom streljaštvu nemamo ni strelce MK pištoljem brza paljba. Pogledajte i svetske rang liste, Arsovićeva je treća, Mikec četvrti, Stefanović peti, Veličkovićeva šesta, Masimovićeva osma... U Rio vodimo moćan tim, nikada nismo imali brojniju olimpijsku ekipu,  možda će u Đeru  iduće godine na EŠ doći i deseta kvota – priželjkuje Pejović.

Olimpijske kvote su vlasništvo OKS i SS Srbije a ne strelca koji ih je osvojio.  Pejović još ne želi da govori o raspodeli, jer je previše rano, ali napominje da će  kriterijum biti pre svega – sportski:
- Putovaće oni koji u Riju mogu da se upuste u borbu za finale a samim tim  i za medalje i to je najvažnije merilo. U Londonu smo  imali osmoro strelaca i od četiri medalje Srbije oni su doneli pola -  Ivana Maksimović srebro i Andrija Zlatić bronzu.  To je teško breme i obaveza da u Riju bude i bolje – zaključio je Pejović.

Od prve tri olimpijske medalje u Seulu 1988. strelci nisu doneli trofeje samo iz Pekinga 2008. iako su tamo imali  četvoro finalista: Jasna Šekarić je bila šesta vazdušnim pištoljem, a sedma mesta osvojili su Damir Mikec MK pištoljem, Stevan Pletikosić vazdušnom puškom i Lidija Mihajlović MK puškom trostav. Streljaštavo ima 12 olimpijskih medalja -  tri zlatne, četiri srebrne i pet bronzanih.

Medalje srpskih strelaca u 2105. pred finale Svetskog kupa

Evropske igre u Bakuu 4 ( 4 – 0 –0)
 
Zlato: Andrea Arsović (vazdušna puška).
 Zlato: Zorana Arunović (vazdušni pištolj).
 Zlato: Damir Mikec (MK pištolj)
Zlato: Damir Mikec (vazdušni pištolj).

Prvenstva Evrope 7 (3- 2- 2)

Prvenstvo Evrope vazdušnim  oružjem u Arnhemu: 4 (1 – 1 -2)

Zlato: miks tim Srbije vazdušnom puškom (Andrea Arsović i Milutin Stafanović).
Srebro: Damir Mikec (seniori, vazdušni pištolj).
Bronza: muška seniorska reprezentacija Srbije vazdušnim pištoljem (Damir Mikec, Andrija Zlatić, Dimitrije Grgić).
Bronza:  ženska juniorska reprezentacija vazdušnom puškom (Sanja Vukašinović, Nina Radulović, Milica Babić).

Prvenstvo Evrope MK oružjem u Mariboru: 3 (2 – 1 – 0).

Zlato : Ivana Maksimović (seniorke, MK puška trostav).
 Zlato: juniorska muška reprezentacija MK puškom trostav (Stevan Jovanović, Miloš Ivanović i Jovan Čičevski )
Srebro: juniorska ženska reprezentacija MK puškom trostav (Milica Babić, Sanja Vukašinović, Nevena Armuš).


 Svetski kupovi 6 (4 – 2- 0)

Čangvon u Koreji 1 (0- 1 - 0): srebro Ivana Maksimović vazdušnom puškom.
Fort Bening u SAD 3 (3 – 0 - 0): Srbija je bila najuspešnije nacija sa tri zlatne medalje: Andrea Arsović i Milutin Stefanović (oboje vazdušnom puškom) i Damir Mikec (vazdušni pištolj).
Minhen 1 (0 - 1 - 0): srebro Bobana Veličković vazdušnim pištoljem.
Gabala u Azerbejdžanu 1 (1 - 0 – 0): zlato Zorana Arunović vazdušnim pištoljem

Univerzijada u Gvangdžuu 2 (0 - 1- 1).

Srebro: ženska reprezentacija vazdušnom puškom (Ivana Maksimović, Dragana Todorović i Katarina Biserčić).
Bronza: Ivana Maksimović (vazdušna puška).

Datum: 18.08.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...