x

Zlatna kiša u Bakuu: Arunovićeva i Mikec pobedili

Zlatna kiša u Bakuu: Arunovićeva i Mikec pobedili
Zlatna kiša u Bakuu za srpsko streljaštvo: u istom danu još dve zlatne medalje osvojili su vazdušnim pištoljima prvo Zorana Arunović potom i Damir Mikec. Najsjajnijom medaljom okitila se prvog dana streljačkog turnira na prvim Evropskim igrama Andrea Arsović vazdušnom puškom.

Drugo zlato u prepodnevnom finalu drugog dana za srpsko streaštvo osvojila je Zorana Arunović, strelac Crvene zvezde u gađanju vazdušnim pištoljem sa 196,3 kruga, što je ujedno i prvi rekord finala Igara.Srebro je pripalo Solji Franket (Španija) sa 196,3 kruga, dok je bronzu osvojila Viktoria Čajka (Belorusija) sa 177,4 kruga. 

Pre finala, koje je bilo veoma „skupo“ (385) najbolja je bila Olga Kuznjecova (Rusija) sa 390 krugova što je prvi rekord osnovnog dela Igara. Arunovićeva je bila četvrta sa 388 krugova (po serijama 98, 95, 97, 98). Druga srpska predstavnica Bobana Veličković zauzela je 14. mesto u konkurenciji 36 takmičarki sa 379 krugova (94, 92, 99, 94).

- Ova medalja me je oskolila, sada sa mnogo optimizma čekam takmičenje MK pištoljem, gde ću se boriti i za olimpijsku vizu. Vazdušnim pištoljem nisam mogla da je osvojim, iako sam pobedila, jer je Srbija ispunila bonus od dve takmičarke u disciplini, pošto su vizu za Rio već obezbedile Bobana Veličković i Jasna Šekarić – rekla je posle meča Zorana Arunović. - Posebno me raduje što sam u osnovnom delu postigla odličnih 388 krugova, to sam pokušavala na svim svetskim kupovima ove godine jer bi to značilo i ulazak u finale, ali nisam uspevala. U finalu sam taktički dobro vodila meč i u završnici sam sa nekoliko  centara stekla prednost za miran finiš i ubedljivu razliku na kraju od čak od skoro tri kruga.

Od osam finalistkinja samo su dve imale olimpijske vize, tako da je borba bila žestoka i radovala se Viktoria Čajka iz Belorusje koja je trećim mestom donela svojoj zemlji ulaznicu za Rio.

Damir Mikec je u popodnevnom finalu, koje je obilovao obrtima, došao do zlata. Prvo se probio među tri najbolja, potom je iskoristio kiks Slovaka Tužinskog koji je “ispustio” ubedljivu prednost, naređavši četiri slaba hica 9,2, 9,6, 9,6 i 8,2 i izbio na drugo mesto. Portugalac Košta imao je dva metka pre kraja 181,1 krug, Mikec 181 krug. Sa 19. dijablom Mikec je “ubio” 10,7 a Košta 10,4 i  srpski as je stekao malu, ali dragocenu, prednost. Poslednjim metkom Mikec je pogodio 10,1 kruga, Košta 10,0 i zlato je pripalo srpskom strelcu sa 0,3 kruga. 

- Zorana i Andrea su osvojile zlatne medalje pa smo se šalili da moram i ja da osvojim zlato da se ne obrukam i da ne kvarimo niz. Od početka karijere želeo sam da gađam na jednom ovakvom takmičenju. Odavno postoje Panameričke, Afričke, Azijske igre, pa je dobro što je i Evropa dobila multisportsko takmičenje i veoma sam srećan što su konačno ustanovljene i Evropske igre. Finale je bilo neverovatno, bio sam jako loš na početku. Rekao sam sebi da nemam šta da izgubim, da moram da se opustim i dam sve od sebe. Tada sam počeo da gađam u pravom ritmu, sa dobrim pogocima. Bio sam sve opušteniji kako se meč bližio kraju. Poslednja dva hica su presudila i sportska sreća je bila uz mene. Hvala mom treneru Goranu Mikecu i ostalima iz mog štaba na podršci i pomoći. Prvi šampion u disciplini na Evropskim igrama se pamti - rekao je posle triler finala uzbuđeni Damir Mikec.

Sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović je  konstatovao:
- U četiri discipline klasičnog streljaštva, jer nemamo strelce u disciplinama glinenih golubova, osvojili smo tri zlata, podvig za istoriju a danas je bilo fantastično. Arunovićeva je imala izvanredan rezultat osnovnog dela i sjajnom taktikom u finalu došla do zlata. Mikec se jedva probio u finale kao osmi, borbu za medalju je loše počeo ali je je potom pokazao fantastičnu borbenost i doneo nam treći najsjajniji trofej. Sada smo u zlatnom ritmu, plan za Baku se ostvaruje u meri koji smo samo mogli da priželjkujemo. Finala su kao i uvek bila uzbudljiva i imala su ovog puta srećan kraj za nas. Moram da pohvalim organizatore, strelište je po nepodeljenim mišljenjima najbolje i najlepše u svetu. Jedino je problem jak vetar koji stalno duva i na strelištu za MK oružje zadaće dosta muka strelcima. U našem timu su iskusni takmičari koji umeju da se snađu u ovakvim uslovima i nadam se dobrim rezultatima.

Srbija je vodeća zemalja u bilansu medalja na streljačkom turniru. Trećeg dana gađaće Nemanja Mirosavljev i Milenko Sebić MK puškom 60 metaka ležeći. Cilj je plasman u finala gde će se uz tri medalje podeliti i jedna olimpijska viza za Rio.

Bilans medalja na streljačkom turniru

1. Srbija         3 0 0 3
2. Španija 1 1 0 2
3. Rusija         1 0 1 2
4. Belorusija 1 0 1 2
5. Italija         0 1 1 2
6. Slovačka 0 1 1 2
7. San Marino 0 1 0 1
8. Portugalija 0 1 0 1
9. Švajcarska 0 1 0 1
10. Nemačka 0 0 1 1
11. Izrael 0 0 1 1

NAPOMENA: 
* Kolone znače zlatnih, srebrnih, bronzanih i ukupno medalja

Datum: 18.06.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...