x

Miks tim puškom četvrti u Bakuu

Miks tim puškom četvrti u Bakuu
Miks tim Srbije vazdušnom puškom zauzeo je četvrto mesto poslednjeg sedmog dana streljačkog turnira na prvim Evropskim igrama u Bakuu u Azerbejdžanu. Andreu Arsović i Milutina Stefanovića, prvake Evrope ove godine u Arnhemu u ovoj novoj disciplini, u meču za bronzu sa 5:3 u poenima savladao je ruski miks Daria Vdovna i Sergej Kruglov. Zlato je pripalo Italiji (Petra Cublasing i Nikolo Kampriani) koja je sa 5:4 savladala Dansku (Stene Nilsen i Stefan Olsen).
 
U gađanju pištoljem, srpski miks Bobana Veličković i Dimtrije Grgić probio se u polufinale, ali je u svojoj polufinalnoj grupi zauzeo četvrto mesto i nije se izborio za mečeve za trofeje.

U kvalifikacijama, srpski miks vazdušnom puškom bio je  sedmi sa 518 krugova (Arsović 258,7, Stefanović 259,3). Ušao je u polufinalnu grupu sa Italijom, Norveškom i Mađarskom, dok su u drugoj polufinalnoj grupi bili Danska, Rusija, Austrija i Hrvatska. U polufinalu Srbija je zazela drugo mesto sa 247,5 krugova iza Italije sa 249,4 kruga. Koliko je ova grupa bila jaka svedoči i podatak da su u drugoj prošli dalje Danska sa 244 i Rusija sa 243,8 krugova.  U meč za zlato plasirali su se Italija i Danska, u meč za bronzu Srbija i Italija.

U meču za bronzu rezultat se kretao ovako: 1:0 za Rusiju (20,3:19,7), 1:1 (19,8:21,0), 1:2 (20,6:20,9) 2:2 (20,8:19,4), 3:2 (20,8:19,3),  u narednoj seriji nije bilo poena jer je bilo 21,1:21,1, potom je Rusija povela sa 4:2 (20,8:20,5), a Srbija je smanjila na 4:3 (20,4:21,3) da bi u odlučujućoj devetoj seriji Rusija bila sigrunija 20,7:19,7 za ukupno 5:3 
- Nemamo mnogo vremena da se pripremimo za duel. Nisam uspela dobro da se namestim, a sam meč traje prekratko da bih to mogla da ispravim. Iako smo mi strelci osvojili već četiri medalje, žao mi je što nismo uspeli da osvojimo još jedno odličje za Srbiju na ovim Igrama - rekla je Andrea Arsović  po završetku.

Pištoljem, srpski miks je sjajno gađao u kvalifacijama i u konkurenciji 17 timova bio je  drugi sa 481 krugom (Bobana Veličković 242, Dimitrije Grgić 239) i samo su vodeća Španija (483) i Srbija imali više od 480 krugova. Srbija se plasirala u polufinalu grupu sa Nemačkom, Rusijom i Poljskom, dok su u drugoj grupi bili Grčka, Španija, Ukrajina i Litvanija. Međutim u polufinalu srpski miks nije bio na nivou, zauzeo je četvrto mesto u grupi i nije se plasirao u duele za trofeje. U meč za zlato Nemačka (Monika Karš – Kristian Ric) pobedila je sa 5:4 Grčku (Ana Korakaki – Konstantinos Malgarinos). Bronza je pripala Rusiji (Ekaterina Karšunova - Vladimir Gončarov)  koja je sa 5:4 savladala Španiju (Sonja Franket -  Pablo Karera).  

U miksu (disciplina je zvanično  zove “50”) u kvalifikacijama svaki član gađa po pet serija od pet dijabola (ukupno 50 po čemu je disciplina i dobila ime) i na osnovu ukupnog rezulata dvoje strelaca (pištoljem se pogoci ocenjuju na pun krug, puškom na dicimalu) osam najboljih mikseva ide u dve polufinalne grupe. U polufinalu se pogoci ocenjuju na decimalu i pobednici grupa gađaju za zlato, drugoplasirani za bronzu. U mečevima za trofeje, takmičar i takmičarka opaljuju po dijabolu, rezultat se sabira i pobednik dobija jedan poen. Pobeđuju ekipa koja prva sakupi pet poena. Takmičenje je uz glasnu muziku, navijanje i upotrebu svih mogućih navijačkih rekvizita. 

Srbija je na streljačkom turniru u Bakuu osvojila četiri zlatne medalje: Damir Mikec dve (MK i vazdušni pištolj), Andrea Arsović (vazdušna puška) i Zorana Arunović (vazdušni pištolj) i  streljaštvo je najuspešniji pojedinačni sport u celoj srpskoj ekspediciji.

- Moramo biti prezadovoljni učešćem, jer smo sa četiri zlatna trofeja najuspešnija nacija, iako smo učestvovali  u devet olimpijskih disciplina od ukupno 15 – istakao je Srećko Pejović  sportski direktor SS Srbije.- Damir Mikec je bio apsolutno najuspešniji na streljačkom turniru, osvojio je obe zlatne medalje vrlo ubedljivo. Mikec je i prvi rekorder igara MK pištoljem u osnovnom delu i finalu i vazdušnim pištoljem u finalu, Zorana Arunović i Andrea Arsović su prve rekorderke finala. Ivana Maksimović je učestvovala u oba finala i osvojila četvrto i šesto mesto, ali sa povredom leve šake, nije mogla bolje u finalnim okršajima. 

Pejović je rekao i da, na žalost, ni jedan strelac u disciplinama MK oružjem nije uspeo da se domogne olimpijske vize:
- Seniori puškom nisu uspeli da se kvalifikuju u finalne borbe u sve tri discipline. Na žalost, jak vetar na MK strelištu  je pokvario takmičenje. Nemanja Mirosavljev, Milenko Sebić i Andrija Zlatić se nisu snašli iako su rezultati bili izuzetno niski. Mirosavljev je posle dva stava bio u vrhu, Sebić je u stojećem morao da nadoknadi zaostatak, sve je bilo otvoreno, ali  nisu uspeli. Moram da im odam priznanje na velikoj borbenosti i zalaganju. Još uvek je prisutan pritisak da se osvoje olimpijske kvote. Ostaju još dva takmičenja MK i dva vazdušnim oružjem ove godine - Prvenstvo Evrope MK oružjem u Mariboru i Svetski kup u Gabali MK i vazdušnim oružjem i dogodine Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem u Đeru. Uveren sam da ćemo u Rio otići u kompletnom sastavu kako smo planirali.

Srbija je na listi osvajača medalja na streljačkom turniru druga sa 4 medalje (4 – 0 – 0). Pretekla je Italija osvajanjem zlata u miks timu u gađanju glinenih golubova – skit sa 10 trofeja (4 – 3 - 3). Treća je Nemačka sa  6 medalja (3 – 0 - 3), četvrta Rusija sa 7 (2 – 2 - 3) a peta Slovačka sa 4 (1 – 2 - 1). Ukupno su strelci iz  23 zemlje osvajali medalje.

Srbija ima ukupno osam kvota za Rio, četiri puškom i četiri pištoljem. Dve su u Granadi prošle godine na SP osvojile Andrea Arsović (vazdušna puška) i Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), a po dve su ove godine na Svetskom kupu u Koreji osvojili Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj), u Fort Beningu Milutin Stefanović (vazdušna puška) i Damir Mikec (MK pištolj) i u Minhenu Stevan Pletikosić (vazdušna puška) i Bobana Veličković (vazdušni pištolj). 

Datum: 23.06.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...