x

Arsovićeva i Mikec pobedili u Fort Beningu

Arsovićeva i Mikec pobedili u Fort Beningu
Fantastičan dan za srpsko streljaštvo na Svetskom kupu u Fort Beningu u SAD: dva finala i dve zlatne medalje Damira Mikeca MK pištoljem i potom Andree Arsović vazdušnom puškom, sa onom koju je osvojio Milutini Stefanović prvog dana ukupno tri! Uspeh za istoriju!

Prvo je Damir Mikec reprezentativac beogradskog Policajca osvojio zlatnu medalju MK pištoljem sa 193,1 krug i olimpijsku vizu za Rio 2016. Drugo mesto pripalo je svetskom broj jedan Jingoh Jinu iz Koreje, sa 191,9 krugova, dok je treću poziciju zauzeo Ksuan Vinh Hoang iz Vijetnama sa 168,3 kruga. Druga olimpijska vizu pripala je  četvrtoplasiranom, 47-godišnjem Amerikancu Džejmsu Hendersonu. Pre finala Mikec je bio četvrti sa 567 krugova. Finale je vredelo 563 kruga, Drugi srpski predstavnik Dimitrije Grgić se plasirao na 19. mesto sa 558 krugova.

Potom je i Andrea Arsović, koja ima olimpijsku kvotu,  osvojila zlatnu medalju vazdušnom puškom  sa 208,1 krug. Srebro je pripalo Hrvatici Snježani Pejčić sa 207,8  krugova a bronza Dankinji Tini Nilsen sa 184,5 krugova. Druga srpska predstavnica Ivana Maksimović, koja takođe ima olimpijsku vizu, zauzela je odlično deseto mesto sa 415,5 krugova. Finale je vredelo 415,7  krugova!! Pošto su prve tri već imala olimpijske vize, tri kvote za Rio pripale su četvrtoplasiranoj  Nandinzavi Ganhujad (Mongolija), petoplasiranoj Sari Brd (SAD) i šestoplasiranoj  Šimas Hašad (Egipat).

- Za mene je Fort Bening srećno strilište. Na njemu sam osvojio vizu za moje prve olimpijske igre u Pekingu 2008, pobedio 2010. i ali i upoznao moju suprugu Melisu – rekao je Mikec posle meča.-  U Čangvonu mi je izmakla ulaznica za Rio i zato sam sa trenerom Goranom Mikecom  napravio program sa ciljem da u Fort Bening ispunim najvažniji cilj u ovom delu sezone. U kvalifikacijama  sam  startovao teško, ali sam do kraja druge serije uhvatio ritam  i sa solidnim rezultatom od 567 krugova otišao kao četvrti u finale. U finalu sam bio maksimalno koncentrisan,  u borbi “rame uz rame” bio sam bolji od  dvostrukog olimpijskog šampiona u svetskog broj jedan Jongoh Jina iz Koreje.

Mikecu je ovo treće zlato sa Svetskih kupova: Fort Bening 2010, Minhen 2012. i Maribor 2014. Ima i tri srebra: Minhen 2009. i 2012. i Peking 2010.

Andrea Arsović je u finale ušla sa pete pozicije sa 415,2 kruga.  Finale je vredelo 415,7 krugova i druga srpska reprezentativka  Ivana Maksimović je bila “kratka“ za dve desetinke (415,5). U finalu Arsovićeva je već u prvoj fazi izbila na čelo i nije vođstvo ispuštala do finala finala sa Hrvaticom Pejčić:
- Lepe uspomene me vežu za Fort Bening. Ovo mi je peti put u karijeri da gađam na ovom strelištu i  imam šest učešća u finalu. Tu sam 2011. osvojila bronzu i olimpijsku vizu za London, a 2013. i zlatnu medalju MK puškom. Sada sam „pozlatila“ vazdušnu pušku  i to mi je prva najsjajnija medalja tim oružjem! U osnovnom delu sam bila malo stegnuta, ali sam u finalu zasta dobro gađala. Hvala mom treneru Draganu Doneviću, pshologu Mariji Srećkov i svima koji  pomažu u ostvarenju naših ciljeva, bez njih ne bi bilo ni ove zlatne medalje.

Arsovićevoj je ovo  treće zlato sa svetskih kupova (Čangvon 2013, Fort Bening 2013. i 2015). Ima srebro iz Minhena 2012. i dve bronze iz  Fort Beninga 2011. i Minhena 2014.

Sada Srbija ima ukupno šest olimpijskih viza. Dve su u Granadi prošle godine na SP osvojile Andrea Arsović (puška) i Jasna Šekarić (pištolj), a dve ove godine na Svetskom kupu u Koreji Ivana Maksimović (puška) i Dimitrije Grgić (pištolj)  dok su u Fort Beningu zlatnim medaljama karte za Rio izvadili Milutin Stefanović (puška) i Damir Mikec (pištolj).

U eliminacijama MK puškom 60 metaka ležeći,  svi srpski strelci su se plasirali u kvalifikacija 15. maja.  Stefanović je bio peti u trećoj grupi sa 623,7 krugova, Stevan Pletikosić deveti u prvoj grupi sa 622,1 a Milenko Sebić 11. u drugoj grupi sa 620,1 krug. Boriće se za ulazak u finale (jedino tog dana) i gde će se deliti tri medalje i dve  olimpijske vize.

Prvog dana ni jedna srpska takmičarka nije uspela da se plasira u finale MK pištoljem za koje je bio potreban rezultat od 584 kruga.. Jasna Šekarić je završila na  39. mestu sa 571 krugom, a Jasmina Grgić na 45. sa 570. Zorana Arunović je bila 70. sa 553 kruga (kvar pištolja).

 Za “em – ku – es” (osnovni kvalifikacioni rezultat) gađala je Bobana Veliković i  zabeležila 563 kruga (norma 555). Pobedila je Otrijad Gundegma (Mongolija), ispred Antoanete Boneve iz Bugarske i Matilde Lamole (Francuska) junioske šampionke sveta. Bugarka i Francuskinja su osvojile olimpijske vize.

Datum: 15.05.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...