x

Milutin Stefanović za zlatom iz Fort Beninga ide u Rio

Milutin Stefanović za zlatom iz Fort Beninga ide u Rio
Milutin Stefanović, reprezentativac krgujevačke družine „Čika Mata“ osvojio je zlatnu medalju u gađanju vazdušnom puškom na Svetskom kupu u američkoj vojnoj bazi Fort Bening sa 209,7 krugova što mu je donelo i olimpijsku vizu za Rio 2016! Rezultat je i novi državni rekord finala  bolji od njegovog starog (209,4,  VN Beograda 2014).

Stefanović je u finale koje je vredelo 625,6 krugova ušao kao četvrti iza Haoran Janga (Kina) sa 630,5, Italijana Kamprianija sa 629,5 i Sang Do Kima iz Koreje sa 628,2 kruga. Stevan Pletikosić je završio na 44. mestu sa 616,7 krugova, dok je Milenko Sebić, posle gađanja pozvan na kontrolu opreme i utvrđeno je da mu je pododelo bilo debelo 2,7 milimetra a dozvoljeno je 2,5 i diskvalifikovan je.

U finalu, Stefanović je pobedio Kineza Janga, broj jedan na svetskoj rang listi,  koji je završio na drugom mestu sa 209 krugova. Treći je bio Anton Rizov (Bugarska) sa 185, 8 krugova i pripala mu je druga (od tri) olimpijske vize koje su se delile. Poslednju je osvojio petoplasirani Aleksander Šmirl (Austrija).

 - Fort Bening je za mene srećno strelište, ovde sam 2014. osvojio prvu medalju u karijeri na Svetskim kupovima i to srebrnu – kaže Milutin Stefanović (30 godina) koji je lane osvojio i bronzu u Minhenu. - Presrećan sam zbog medalje i vize, sada mogu u pravom ritmu i bez žurbe da se pripremam za olimpijske igre, prve u karijeri. Dugo sam čekao na priliku da gađam  za olimpijske kvote. Trudio sam se da ne razmišljam o olimpijskoj vizi. Danas sam objedinio dva dobra gađanja u kvalifikacijama i u finalu. Cilj je bio da osvojim medalju  a znao sam da će sa njom doći i kvota za Rio. Posebno mi je drago što sam popravio i rekord Srbije. Volim da gađam sa vrhunskim strelcima, to je  izazovno, a ja volim izazove...

Kako je napisao komentator „ISSF njuza“ Marko Dala Dea, „Stefanović je u finalu pokazao da je jedan od najboljih strelaca vazdušnom puškom u svetu“. Vrlo brzo došao je na drugu poziciju iza Janga koji je vodio u toj fazi. U drugom delu meča, borili su se rame uz rame i posle 17. dijabole Stefanović je imao samo 0,2 kruga manje od Kineza. Obišo ga je maksimalnim rezultatom u 18. hicu 10,9 a završio je sa dva sjajna pogotka od po 10,7 krugova  dovoljno za pobedu!

Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije, kome u stručnom štabu asistiraju Dragan Donević i Jelena Arunović, je rekao:
- Čestitke Stefanoviću, sjajan plasman i rezultat! Na žalost imali smo i pehove, prvo Sebićevo pododelo i ne znamo koji je razlog da se „udebljalo“ za 0,2 milometra. Diskvalifikovan je iz istog razloga i Španac. Možda je u pitanju vlaga. Takođe, Zorani Arunović je pukla udarna igla u trećoj seriji brze paljbe MK pištoljem i  nije mogla da je završi, ostala je na 72 kruga. Dobro je što smo osvojili odmah olimpijsku vizu, to daje podstrek i ostalima.

Ni jedna srpska takmičarka nije prošla u finale MK pištoljem, koje je vredelo visoka 584 kruga. Jasna Šekarić je završila na  39. mestu sa 571 krugom, a Jasmina Grgić na 45. sa 570. Zorana Arunović je bila 70. sa 553 kruga.

Održane su eliminacije MK pištoljem za muškarce. U prvoj grupi Dimitrije Grgić se plasirao sa za kvalifikacije u četvrtak 14. marta sa  562 kruga. Damir Mikec je iz druge eliminacione grupe prošao kao šesti sa 561 krugom.

Drugog dnan gađaće muškarci  MK pištoljem za ulazak u finale gde će se, uz tri medalje, deliti i dve olimpijske vize. Andrea Arsović i Ivana Masimović gađaće vazdušnom puškom (obe imaju olimpijsku vizu) a održaće se i  eliminacije MK puškom 60 metaka ležeći (Pletikosić, Sebić i Stefanović).

Stefanović je doneo petu olimpijsku vizu SS Srbije i OKS. Dve su u Granadi prošle godine na SP osvojile Andrea Arsović (puška) i Jasna Šekarić (pištolj) a dve ove godine na Svetskom kupu u Koreji Ivana Maksimović (puška) i Dimitrije Grgić (pištolj).

Datum: 14.05.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...