x

Dva svetska rekorda u istom danu u Fort Beningu

Dva svetska rekorda u istom danu u Fort Beningu
Hrvatica Snježana Pejčić izjednačila je svetski rekord osnovnog dela MK puškom trostav 3 puta 20 metaka na  Svetskom kupu u Fort Beningu u SAD sa  592 kruga, dok je  Kineskinja  Jing Čang popravila svetski rekord finala na 463,3 kruga. Stari rekord od 463,0 kruga držala je Snježana Pejčić sa Svetskog kupa u Čangvonu u aprilu.

Ni jedna srpska takmičarka nije uspela da se plasira u finale koje je vredelo visoka 584 kruga. Andrea Arsović je zauzela 22. mesto sa 581 krug, dok je Ivana Maksimović diskvalifikovana posle dodatne kontrole opreme i oružja.
 
Sportski diretor SS Srbije Srećko Pejović je ovako je prkomentarisao diskvalifakaciju, drugu u našem timu, jer je u ležećem stavu MK puškom diskvalifikovan Milenko Sebić.
- Ovde je veoma mnogo strelaca palo na dodatnoj kontroli opreme posle meča. Velika je vlažnost i sparina, strelci se znoje i, verovatno, od vlage odela „nabubre“ pa pređu dozvoljenu granicu za debljinu. Organizator se poziva na propise i  drži ih se striktno. Nema ni trunke tolerancije.  Moj utisak je da su testirali odela svih učesnika, da više od polovine ne bi prošla! Juče se žalila grupa trenera, ali bez uspeha. Sada  je pokrenuta inicijativa da se preko Sportske komisije ISSF, čiji je član i Zorana Arunović, uputi zvanični protest. 

Kineskinja Čang, koja je lane u Fort Beningu osvojila zlato i srebro,  je sjajno gađala u finalu i zlatnu medalju okrunila i svetskim rekordom finala 463,3 kruga. Drugo mesto pripalo je Snježani Pejčić (Hrvatska) sa 461,1 krug, dok je bronzu osvojila Barbara Englader  iz Nemačke sa 449,8 krugova. Dve olimpijske vize osvojile su sedmoplasirana Emi Sovaš (SAD) i osmoplasirana, 20- godišnja  Kazahstanka Jelizaveta Korol kojoj je ovo bilo prvo finale u karijeri!

U eliminacijama MK puškom trostav za muškarce u prvoj grupi Sebić je bio treći sa odličnih 1.175 krugova (klečeći 393, ležeći 397, stojeći 386), samo tri kruga manje od državnog rekorda Mirosavljeva. U drugoj grupi odlično je gađao Stevan Pletikosić i zauzeo sedmo mesto sa 1.172 kruga (389, 396, 387) dok je Milutin Stefanović prošao u kvalifikacije kao 19. sa 1.162 kruga (392, 391, 379).

U ponedeljak 18. maja na vatrenu liniju će Mikec i  Grgić vazdušnim pištoljem, dok će se Pletikosić, Sebić i Stefanović MK puškom trostav boriti za tri medalje i dve olimpijske vize.

Datum: 18.05.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...