x

Srećko Pejović o zimskom delu sezone: Premašena očekivanja

Srećko Pejović o zimskom delu sezone: Premašena očekivanja

Šampionatom države u Kragujevcu proteklog vikenda je za srpsko streljaštvo završena sezona vazdušnim oružjem, čija kruna je bilo Evropsko prvenstvo u Đeru, na kome su naši strelci osvojili sedam medalja. Prethodno su srpski reprezentativci beležili dobre rezultate i na pripremnim takmičenjima. Sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Srećko Pejović pozitivnim ocenama analizira učinak u prva dva meseca olimpijske godine:

– Sezona vazdušnim oružjem je realizovana po Planu i Kalendaru u potpunosti. Tokom zime su testirani oružje i municija, tako da je reprezentacija spremna za nastavak sezone. Svi individualni planovi se ostvaruju na vreme. Realizacija programskih sredstava Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije je počela odmah u januaru što je svakako uticalo na kvalitetniju realizaciju planova i samim tim došli su i bolji rezultati.

Srpski strelci su na Evropskom prvenstvu u Đeru postigli istorijski uspeh. Nikad do sada na EP  vazdušnim oružjem nije osvojeno sedam medalja. Iz Mađarske su se vratili sa četiri zlatne, srebrnom i dve bronzane medalje, od toga dve pojedinačne - zlato Andrea Arsović (puška, seniorke) i bronza Zorana Arunović (pištolj, seniorke) i pet ekipnih trofeja (miksevi se računaju kao ekipe): tri zlata (miks pištoljem Zorana Arunović - Damir Mikec, miks puškom: Andrea Arsović - Milutin Stefanović i  ženska juniorska reprezentacija puškom), jedno srebro (ženska reprezentacija pištoljem) i jednu bronzu (muška reprezentacija pištoljem).

– Rezultati su nešto iznad očekivanja, posebno na Evropskom prvenstvu u Đeru, na kome smo sem sedam medalja, od toga četiri zlatne, imali smo još nekoliko finala i visokih plasmana bez medalje. Sve četiri zlatne su veoma vredne, a obe medalje u miksevima, na pušci i pištolju su istorijske jer su osvojene na prvom zvaničnom takmičenju. Do sada su nadmetanja u ovim disciplinama bila eksperimentalna –ističe Pejović, dodajući i da je došlo do osveženja u selekcijama. Brankica Zarić i Duško Petrov su gađali u seniorskoj reprezentaciji pištoljem. Juniorka Marija Kolarević (puška) je bila najmlađa učesnica PE u Đeru...

Sezona Svetskih kupova startovala je početkom marta na Tajlandu, u Bangkoku. Srbiju je predstavljala olimpijska vicešampionka MK puškom iz trostava Ivana Anđušić Maksimović, koja je u oba izlaska na vatrenu liniju ušla u finale. Vazdušnom puškom zauzela je sedmo , a MK puškom trostav osmo mesto.

– Na prvom ISSF Kupu je učestvovala je samo Ivana Anđušić Maksimović jer je njoj prioritetna MK puška i ona je već imala nekoliko priprema ovim oružjem. Odlično je gađala obe discipline u kvalifikacijama i pokazala da će biti jedan od naših najvećih aduta u Riju. Naravno mora još dosta da se radi posebno na finalima, ali to je posebno pitanje za sve olimpijce.

Podvlačeći crtu za završnu ocenu Pejović ističe:
– Generalno, polusezona je bila uspešna. Individualni rezultati su mogli biti nešto i bolji, ali je bitno da svi jako dobro rade i da će tokom sezone sigurno doći i do skoka rezultata. Kada dođe do relaksacije vazdušnim oružjem mali kalibar će svakako biti veliko osveženje za sve reprezentativce.

Dok je Ivana Maksimović bila u Bangkoku, deo naših reprezentativaca se pripremao u Srbiji, a jedna grupa u Kuvajtu. U Kuvajtu su trenirali: puškom Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Stevan Pletikosić, pištoljem Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Zorana Arunović i Bobana Veličković. Andrea Arsović se pripremala u Kragujevcu.

– Pripreme u Kuvajtu su došle u pravo vreme u sjajnim uslovima po veoma dobrim vremenskim uslovima. Reprezentativci su trenirali marljivo i za početak sezone MK oružjem, ove pripreme veoma važne za nastavak rada – zaključio je Pejović.

Ovih dana su u toku individualne pripreme članova nacionalnog tima, a novi veliki izazov je Svetski kup u Rio de Žaneiru u aprilu.

DESETORO STRELACA NA SVETSKOM KUPU U RIO DE ŽANEIRU

Sezona Svetskih kupova nastavlja se za nešto manje od mesec dana. Od 13. do 25. aprila biće održan SK u Rio de Žaneiru, koji će biti i kontrolno takmičenje za Olimpijske igre.

Srbiju će na drugom SK u sezoni predstavljati desetoro strelaca

Seniorke pištolj: Jasna Šekarić, Zorana Arunović (obe Crvena zvezda) i Bobana Veličković (Bor 030).
Seniori pištolj: Damir Mikec (Policajac) i Dimitrije Grgić (Akademac).
Seniorke puška: Andrea Arsović (Partizan) i Ivana Anđušić Maksimović (Akademija Maksimović).
Seniori puška: Milutin Stefanović („Čika Mata“), Milenko Sebić (Crvena zvezda) i Stevan Pletikosić („Čika Mata“).
Trenerski tim za Rio će naknadno biti određen.

SRPSKA STRELJAČKA ZIMA KROZ PODATKE

Medalje na Evropskom prvenstvu

Zlato: Andrea Arsović (vazdušna puška, seniorke).
Zlato: Zorana Arunović - Damir Mikec (seniorski miks tim pištoljem)
Zlato: Andrea Arsović - Milutin Stefanović (seniorski miks tim puškom).
Zlato: ženska juniorska reprezentacija puškom (Milica Babić, Marija Kolarević, Sanja Vukašinović) - državni rekord.

Srebro: ženska seniorska reprezentacija pištoljem (Zorana Arunović, Brankica Zarić, Bobana Veličković).

Bronza: Zorana Arunović (seniorke, pištolj)
Bronza: muška seniorska reprezentacija pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov).

Prvaci Srbije

Puška, seniori: Milenko Sebić (Crvena zvezda)/ ekipno „Čika Mata“
Puška, seniorke: Dragana Todorović (Novi Beograd Ušće)/Policajac
Pištolj, seniorke: Branikca Zarić (Valter Pistols)/ Crvena zvezda
Pištolj, seniori: Dimitrije Grgić (Akademac)/Policajac
Puška, juniorke: Milica Babić (Palilula)/Novi Sad 1790
Puška, juniori: Veljko Ilić (Smederevo)/ „Čika Mata“
Pištolj, juniorke: Teodora Simić (Crvena zvezda)/Novi Beograd Ušće
Pištolj, juniori: Dragan David Vukadinović (Partizan)/“Aleksa Dejović“

Osvajači Kupa Srbije

Puška, seniori: Milenko Sebić (Crvena zvezda)/“Čika Mata“
Puška, seniorke: Andrea Arsović (Partizan)/ Novi Sad 1790
Pištolj, seniorke: Bobana Veličković (Bor 030)/ Crvena zvezda
Pištolj, seniori: Dimitrije Grgić (Akademac)/Policajac
Pištolj, juniorke: Natalija Anastasijević (Partizan)
Puška, juniorke: Marija Kolarević (Jedinstvo, Stara Pazova)
Pištolj, juniori: Lazar Pantelić („Aleksa Dejović“)
Puška, juniori: Đorđe Rančić („Lukanjac“, Pirot)

Devet olimpijskih kvota

Evropskim prvenstvom u Đeru završen je olimpijski kvalifikacioni ciklus za strelce sa Starog kontinenta. Srbija je u Đeru imala samo jednu šansu za kvotu (pištolj, muškarci), ali malo ko je očekivao da će je nego „prigrabiti“. Tako, naša zemlja ostaje sa, ionako velikim, brojem od devet kvalifikovanih strelaca.

Puškom su kvote doneli: Ivana Anđušić Maksimović (vazdušna puška), Andrea Arsović (vazdušna puška), Milutin Stefanović (vazdušna puška), Milenko Sebić (MK puška trostav) i Stevan Pletikosić (vazdušna puška).

Pištoljem su vizu ispunili: Damir Mikec (MK pištolj), Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj), Bobana Veličković (vazdušni pištolj) i Jasna Šekarić (vazdušni pištolj).

Kvote su vlasništvo Olimpijskog komiteta Srbije i Streljačkog saveza Srbije.

Olimpijski streljački turnir u Riju je na programu od 6. do 14. avgusta.


Datum: 17.03.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...