x

Devet srpskih aduta za olimpijska finala

Devet srpskih aduta za olimpijska finala
Kraj četvorogodišnjeg olimpijskog ciklusa se bliži kraju. Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, počinju 5. avgusta, a srpski strelci će među prvima od naših sportista ući u olimpijsko selo. 24.07. rano ujutro putuju u Francusku, a posle nekoliko dana završnih priprema rada u Rio odlaze 31. jula.

Povodom odlaska strelaca i misije OKS u Rio, Olimpijski komitet Srbije organizovao je konferenciju za medije na Aerodromu "Nikola Tesla".

U Rio putuje devetoro strelaca. Pištoljem će gađati Bobana Veličković, Zorana Arunović, Damir Mikec i Dimitrije Grgić (svi vazdušni i MK pištolj), a puškom Stevan Pletikosić, kapiten ekipe (MK puška ležeći i trostav), Milenko Sebić (MK puška ležeći, trostav, vazdušna puška), Milutin Stefanović (vazdušna puška), Andrea Arsović (vazdušna i MK puška trostav) i Ivana Anđušić Maksimović (vazdušna puška i trostav), koja će kao barjaktar predvoditi srpski olimpijski tim u defileu na svečanom otvaranju.

U stručnom štabu su Srećko Pejović, sportski direktor SSS, i treneri Boban Marković i Dragan Donević.

Srećko Pejović je na konferenciji za štampu istakao:
- Kroz vrlo težak kvalifikacioni period devetoro naših takmičara došlo je do Rija, toliko predstavnika nismo nikad imali. Srpska reprezentacija je jedan od najboljih timova u svetskom streljaštvu. Svako od njih devetoro može da uđe u borbu za finale, a u streljaštvu ulazak u finale znači i borba za medalje. Svi koji se plasiraju među osam najboljih imaju podjednake šanse za odličja.

Veliki je krug kandidata za medalje na streljačkom olimpijskom turniru.
- Ne osećamo breme favorita, a ono u šta sam siguran je da će svako od naših reprezentativaca dati sve od sebe, "ostaviće srce na terenu" - istakao je Pejović, koji je dodao da Streljački savez Srbije ima odličnu saradnju sa Olimpijskim komitetom i zahvalio se na podršci u pripremama za Rio.

Andrea Arsović, lider na svetskoj i evropskoj rang listi vazdušnom puškom je poručila:
- Iza nas je dugačak pripremni period. Sa svojim trenerom Draganom Donevićem sam uradila sve što smo planirali, a tako je i sa svim ostalim našim strelcima. Spremno odlazimo u Rio, sa željom da obradujemo sve u Srbiji.
 
Drugo mesto na svetskoj rang listi za vazdušni pištolj drži Bobana Veličković, koja je istakla:
- Put do Rija smo odavno počeli, došli smo pred kraj. Ne sumnjam da će svako od nas dati sve od sebe da se vratimo s nekom medaljom. Želim mnogo sreće kako streljačkom timu, tako i svim ostalim srpskim sportistima.

Srećko Pejović je, između ostalog, kazao da je devet olimpijskih kvota veliki uspeh, a nadao se bar još jednoj, jer kako je rekao: "desetka je srećan broj za streljaštvo". Pogodak u centar. 

Damir Mikec je podsetio da strelci konstantno napreduju po broju olimpijskih kvota.
- Na prvim Olimpijsskim igrama u 21. veku, u Atini 2004. učestvovalo je troje srpskih strelaca. U Pekingu 2008. bilo nas je petoro, u Londonu 2012. osmoro i sada devetoro. Nadam se da ćemo nastaviti tako i da će nas u Tokiju biti desetoro, ako ne i više. Što se Rija tiče, uveren sam da imamo kvalitet za medalju, nadam se da će neko od nas do nje i doći. Nije bitno ko.

Rio de Žaneiro je ove godine Mikecu ostao u lepom pamćenju. Na Svetskom kupu u aprilu osvojio je srebro vazdušnim pištoljem. Na istom takmičenju Stevan Pletikosić se okitio bronzom MK puškom ležeći, kojom je ušao i u finale na naredna dva ovogodišnja svetska kupa (Minhen i Baku). Pletikosić je istakao da Streljački savez Srbije funkcioniše uz veliku podršku, kako Ministarstva omladine i sporta, tako i Olimpijskog komiteta. Zahvalio se na podršci i dodao:

- Odradili smo sve što smo zacrtali i mislim da smo svi više-manje zadovoljni formom. Nadam se da će u Riju srpski streljački dijamant zasijati punim sjajem!

Ivana Anđušić Maksimović: Bićete ponosni na nas!

U prvom delu konferencije za štampu čelnici Olimpijskog komiteta Žarko Paspalj, potpredsednik, Đorđe Višacki, generalni sekretar, i Damir Štajner, šef olimpijske misije u Riju, su svim sportistima poželeli mnogo sreće na predstojećim Igrama.

Novinarima se obratila i Ivana Anđušić Maksimović, koja će nositi srpsku zastavu na ceremoniji svečanog otvaranja OI. Istakla je da joj uloga barjaktara predstavlja veliku čast, koja se retko kome ukazuje

- Na Olimpijskim igrama sam debitovala u Londonu. Prve Igre se pamte ceo život, a ja imam sreću da London pamtim i po medalji. Nadam se da će strelci i u Rio de Žaneiru učestvovati u pisanju nove istorije. Sigurna sam da će svako od nas dostojno predstavljati svoju zemlju i da ćete biti ponosni na nas.

Misija OKS prethodnica sportista
Misija srpskog olimpijskog tima danas putuje u Rio de Žaneiro, kako bi na vreme pripremila sve da srpski sportisti od početka imaju adekvatne uslove na Olimpijskim igrama. 

- Zadatak je da budemo dobar i kvalitetan servis svim našim sportistima, što smo se trudili da budemo i u prethodne četiri godine. To uvek može bolje, ali mislim da sportisti mogu da budu zadovoljni, a potrudićemo se da tako ostane i u narednih mesec dana, kada treba da dođe kruna svega što smo radili u prethodne četiri godine - rekao je šef misije Damir Štajner novinarima.

Štajner je istakao da je atmosfera u timu izuzetno dobra.
- Dobra atmosfera je preduslov da tim Srbije živi kao jedan organizam narednih mesec dana u Olimpijskom selu. Želim svima puno sreće i radujem se što ću moći sve da sačekam i da se družimo - kazao je Štajner i dodao da bez podrške i bliske saradnje sa svim sportskim savezima ne bi bilo moguće pripremiti veoma zahtevan poduhvat.

Prvu ekspediciju za Rio ispratili su potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Paspalj i generalni sekretar Đorđe Višacki. Obojica su ocenili da se u četvorogodišnjem pripremnom ciklusu izuzetno dobro radilo. 

Paspalj je istakao da je siguran da je srpski tim spreman za najveće takmičenje koje postoji.
- Siguran sam da srpski tim odlazi spreman na najveće sportsko takmičenje. I samo ostvarenje olimpijske norme je  veliki uspeh. Čestitam svima ponaosob, kao i onima koji su pomagali. Svima želim puno zdravlja, a siguran sam da će svako od sportista uraditi sve što može da pruži najbolje i kada bude trebalo bude i najbolji.

Višacki je naveo: 
- Ponosan sam što sam deo ovog procesa i što smo kao mala zemlja došli u poziciju da imamo kvalitetan i respektabilan tim za Olimpijske igre. Sam plasman Srbije je sjajna stvar i svi treba da budemo ponosni na to. Očekivanja su najviša. Niko od nas ko je učestvovao u procesu, niti bilo ko iz naroda, može da ima više očekivanja od samih sportista koji su se za to spremali. Mi treba da ih podržimo

Na 31. olimpijskim igrama (5 – 21. avgust) učesvovaće 103 srpskih takmičara u 14 sportova.

Datum: 24.07.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...