x

Sportski čas - Ispravi se u Valjevu

 Sportski čas - Ispravi se u Valjevu

Nacionalno rasprostranjena akcija Wiener Städtische osiguranja, "Sportski čas - ISPRAVI SE!", koja se već treću godinu zaredom organizuje uz podršku Ministarstva omladine i sporta u školama širom Srbije, nakon zimske pauze nastavljena je u Valjevu, gde je okupila više od 150 đaka uzrasta od 11 do 14. godina. Ukupan broj mališana koji su prošli kroz ovaj sportsko-edukativni program veći je od četiri i po hiljade.

Sistematski pregledi sprovedeni u osnovnim školama pokazali su da u nekim sredinama čak 60% dece ima krivu kičmu. Do deformiteta kičme u periodu kada deca naglo rastu i razvijaju se, dolazi zbog nedovoljne fizičke aktivnosti, nepravilnog držanja i dugog sedenja, što dovodi do poremećaja kičmenog stuba.

Projekat "Sportski čas - ISPRAVI SE!", Wiener Städtische osiguranje sprovodi u saradnji sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga, sa ciljem da ukaže javnosti na problem krive kičme i motiviše decu da se aktivno bave sportom. U akciju su uključeni lekari fizijatri i odbojkaši, koji kroz igru i druženje sa decom ukazuju na posledice predugog sedenja za računarom i naglašavaju važnost bavljenja sportom za prevenciju krivljenja kičme. Odbojka se u tom smislu smatra najboljim dvoranskim sportom koji se preporučuje za pravilan telesni razvoj dece.

U Valjevu se akcija ne završava: "Ovim projektom mi smo se aktivno uključili u preventivu zdravlja školaraca i evo već treću godinu zaredom organizujemo sportske časove u gradovima širom Srbije. Do sada smo obišli škole u 25 gradova i družili se sa više od četiri i po hiljade učenika", rekao je Slobodan Ristanović, rukovodilac ekpozizure Wiener Städtische osiguranja u Valjevu. "Već sledećeg meseca nastavljamo projekat u Čačku, a potom i u Beogradu, kako bismo što više mališana usmerili na zdravo odrastanje, uz aktivno bavljenje sportom i odbojku kao našu preporuku".

Odbojka je sport koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj kičme. Obiluje brzinom i svestranim i simetričnim pokretima tela, te direktno utiče na pravilan razvoj deteta. Redovan trening u odbojci dovodi do maksimalnog mogućeg rasta kostiju, pa će visina deteta biti na gornjoj granici njegovih telesnih mogućnosti. Ona će takođe uticati i na pravilno oblikovanje i povećanje mišića, povećanje kapaciteta pluća, broja crvenih krvnih zrnaca, ali i na smanjenje masnoće u krvi. Deca koja redovno treniraju biće otpornija na bolesti, stres i sve češće nagle promene u spoljašnjoj sredini.

Do sada, edukativna akcija "Sportski čas - Ispravi se!" uspešno je organizovana u 26 gradova u Srbiji, okupivši više hiljada mališana iz Beograda, Požege, Loznice, Sombora, Leskovca, Inđije, Jagodine, Kruševca, Vršca, Novog Pazara, Kragujevca, Kraljeva, Ljiga, Lajkovca, Niša, Novog Sada, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Subotice, Užica, Valjeva, Vranja, Kleka, Rume i Bačke Topole.Datum: 13.03.2014. Autor: Marko Velbl

PROČITAJTE JOŠ...