x

Zbog krive kičme sportski čas ponovo u školama Srbije

Zbog krive kičme sportski čas ponovo u školama Srbije
Četvrta sezona nacionalno-rasprostranjene sportsko-edukativne akcije pod nazivom „Sportski čas - Ispravi se!“, koja ima za cilj da ukaže na sve ozbiljniji problem krivljenja kičme kod dece i da animira što veći broj osnovaca da počnu aktivnije da se bave sportom, otvorena je u Sremskoj Mitrovici i trajaće do završetka školske godine u školama širom Srbije.

Organizovana uz podršku Ministarstva omladine i sporta i na inicijativu Viner štediše osiguranja, akcija će i u 2015. godini okupiti stručne timove sastavljene od lekara fizijatara i odbojkašica i odbojkaša, koji će motivisati decu uzrasta od 11 do 14 godina da što pre počnu da se bave sportom. 

Na zanimljiv način stručnjaci će deliti savete osnovcima o pravilnom rastu i razvoju, objašnjavati kakve sve posledice po njihovo zdravlje može imati fizička neaktivnost i dugo sedenje za računarima, dok će ne kraju svakog sportskog časa odbojkaši i odbojkašice zajedno sa decom i profesorima odigrati egzibicioni odbojkaški meč.

Akcija je pokrenuta 2011. godine nakon što su rezultati sistematskih pregleda pokazali da u nekim sredinama čak 60 odsto mališana, odnosno svako drugo dete, ima neki oblik deformiteta kičme. Do deformiteta kičme najčešće dolazi u periodu kada dete naglo raste i razvija se, a uzrok krivljenja kičmenog stuba posledica je pre svega nedostatka bavljenja sportom, nepravilnog držanja i sve dužeg vremena koje deca provode u sedećem položaju ispred kompjutera ili mobilnih telefona.

„Naš primarni zadatak bio je da damo svoj doprinos rešavanju ovog problema, te smo uz veliku logističku podršku Odbojkaškog saveza Srbije i Udruženja odbojkaških klubova prvih liga pre četiri godine pokrenuli Sportski čas pod jasnim sloganom - Ispravi se. Do danas smo obišli čak 30 škola i u akciju uključili više od pet hiljada osnovaca, a podaci sa terena govore da se posle svake ovakve akcije, interesovanje za odbojku u određenoj sredini poveća za 15 odsto“, objašnjava Aleksandar Eror iz Viner štediše osiguranja.

Zašto baš odbojka?
Odbojka je sport koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj kičme. Obiluje brzinom i svestranim i simetričnim pokretima tela, te direktno utiče na pravilan razvoj deteta. Redovan trening u odbojci dovodi do maksimalnog mogućeg rasta kostiju, pa će visina deteta biti na gornjoj granici njegovih telesnih mogućnosti. Ona će takođe uticati i na pravilno oblikovanje i povećanje mišića, povećanje kapaciteta pluća, broja crvenih krvnih zrnaca, ali i na smanjenje masnoće u krvi. Deca koja redovno treniraju odbojku biće otpornija na bolesti, stres i sve češće nagle promene u spoljašnjoj sredini.
Datum: 25.02.2015. Autor: Marko Velbl

PROČITAJTE JOŠ...