BetWinner

U Gornjem Milanovcu održan Sportski čas pod sloganom ISPRAVI SE!

Rezultati sistematskih pregleda pokazali su da u pojedinim sredinama u Srbiji i do 60 odsto mališana, odnosno svako drugo dete, ima neki oblik deformiteta kičme, što je bio razlog da se i ove godine organizuje nacionalno-rasprostranjena edukativna akcija „Sportski čas - ISPRAVI SE!“. Treći ovogodišnji Sportski čas održan je u Gornjem Milanovcu uz podršku Ministarstva omladine i sporta, a inicijator projekta je Viner Štediše osiguranje (Wiener Städtische osiguranje) u saradnji sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga.

Cilj akcije je da se deci uzrasta od 11 do 14 godina ukaže na ozbiljnost sve rasprostranjenijeg problema krivljenja kičme i posledica koje deformiteti mogu imati po njihovo zdravlje, kako bi se što veći broj učenika počeo baviti sportom. To je razlog zbog kog su u projekat, pored lekara fizijatara, uključeni i odbojkaši i odbojkašice, koji imaju zadatak da igrajući odbojku sa decom, animiraju što veći broj mališana da se aktivno uključe u sport. U Gornjem Milanovcu, učenici su imali priliku da se druže sa Aleksom Polomcem i Stevanom Ćosićem, igračima OK „Metalac Takovo“ i kadetskim reprezentativcima Srbije, kao i Ivanom Jeremić i Natalijom Simović, igračicama OK „Takovo-Zvezda Helios“. Odbojkaši i odbojkašice upoznavali su decu sa osnovama odbojkaške igre, dok je dr Sanja Đurović održala zanimljivo edukativno predavanje.

„Deca danas mnogo vremena provode za računarima i mobilnim telefonima i jasno je koliko je ovaj problem uzeo maha. Dovoljno je pogledati jedno školsko igralište i videti da vise mališana sedi po okolnim klupama sa telefonima u rukama, nego sto se bavi nekim sportom. Zbog toga smo, u želji da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom, još 2011. godine zajedno sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga pokrenuli akciju Sportski čas – Ispravi se, i zadovoljstvo mi je što mogu da kažem da je Gornji Milanovac već trideseti grad koji je naš sportski karavan posetio. Do sada je kroz ovaj program prošlo više od pet i po hiljada osnovaca, a posebno smo ponosni na činjenicu da se posle svake akcije, interesovanje za odbojku u određenoj sredini poveća za 15 procenata“, objašnjava Sanjin Greda iz Viner Štediše osiguranja.

Akcija je pokrenuta 2011. godine nakon što su rezultati sistematskih pregleda pokazali da u nekim sredinama čak 60 odsto mališana, odnosno svako drugo dete, ima neki oblik deformiteta kičme. Do deformiteta kičme najčešće dolazi u periodu kada dete naglo raste i razvija se, a uzrok krivljenja kičmenog stuba posledica je pre svega nedostatka bavljenja sportom, nepravilnog držanja i sve dužeg vremena koje deca provode u sedećem položaju ispred kompjutera ili mobilnih telefona.

Zašto baš odbojka?
Odbojka je sport koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj kičme. Obiluje brzinom i svestranim i simetričnim pokretima tela, te direktno utiče na pravilan razvoj deteta. Redovan trening u odbojci dovodi do maksimalnog mogućeg rasta kostiju, pa će visina deteta biti na gornjoj granici njegovih telesnih mogućnosti. Ona će takođe uticati i na pravilno oblikovanje i povećanje mišića, povećanje kapaciteta pluća, broja crvenih krvnih zrnaca, ali i na smanjenje masnoće u krvi. Deca koja redovno treniraju odbojku biće otpornija na bolesti, stres i sve češće nagle promene u spoljašnjoj sredini.
Datum: 29.04.2015. Autor: Teodora Nešić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...