x

Šest hiljada mališana u borbi protiv krive kičme

Šest hiljada mališana u borbi protiv krive kičme
Proslavljeni odbojkaši Crvene Zvezde, Aleksandar Blagojević i Jelena Trnić, zatvorili su ovogodišnju sezonu nacionalno-rasprostranjenog edukativnog projekta „Sportski čas - Ispravi se“ usmerenog na borbu protiv krive kičme kod dece, odigravši egzibicioni odbojkaški meč sa 150 beogradskih osnovaca. Kroz program koji je za četiri godine trajanja organizovan u 31 gradu Srbije do sada je prošlo oko 6000 učenika, a rezulati sa terena pokazuju da se posle svake održane akcije interesovanje za odbojku poveća za 15 procenata.

Pokrenut još 2011. godine na inicijativu Wiener Städtische osiguranja, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta, „Sportski čas - Ispravi se“ ukazuje na sve izraženije probleme deformiteta kod dece, animirajući učenike da se bave sportom i promovišući odbojku koja se preporučuje kao najbolji dvoranski sport za pravilan telesni razvoj dece.

U saradnji sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga Wiener Städtische osiguranje je formiralo poseban stručni tim sastavljen od lekara fizijatara i odbojkaša, koji pored praktičnih saveta za pravilan rast i razvoj, kroz igru i druženje animiraju mališane da se uključe u sport. 

„Gledajući prethodnih godina decu po školskim dvorištima i na ulici, primetili smo da većina, i to iz godine u godinu sve više njih, umesto da se igra, trči i druži, gleda u mobilne telefone. Veći deo dana, mnogi sede ispred ekrana svog kompjutera, a taj položaj prilično utiče na kičmu. Onda smo potražili neka zvanična istraživanja, i saznali da čak 60 procenata dece u nekim sredinama ima krivu kičmu – praktično, to je više od polovine dece. Zato smo 2011. godine pokrenuli ovaj projekat, Sportski čas – Ispravi se!, sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga, i krenuli po osnovnim školama u Srbiji - da razgovaramo sa đacima, i da im pokažemo koliko je odbojka zdrav sport i koliko jako utiče na pravilno držanje kičme“, izjavila je Svetlana Smiljanić iz Wiener Städtische osiguranja.

„Telesni deformiteti u vidu krive kičme, ravnih tabana i gojaznosti sve su izraženiji problem kod mališana, a posledica su savremenog načina života koji se u njihovom slučaju u najvećoj meri svodi na preteranu upotrebu računara i mobilnih telefona, odnosno predugo i nepravilno sedenje i manjak fizičke aktivnosti. Deca, a pre svega roditelji moraju pod hitno postati svesni ovog problema, kao i činjenice da je redovna fizička aktivnost i bavljenje sportom najbolja preventiva i nezamenjiv lek u borbi protiv ovog problema“, objašnjava lekar Lazar Vrga.

Da podsetimo, rezultati sistematskih pregleda pokazuju da u Srbiji danas svako treće dete ima neki oblik deformiteta, a kriva kičma je najrasprostranjeniji među njima, posle kog slede ravni tabani i gojaznost.

Datum: 10.06.2015. Autor: Marko Velbl

PROČITAJTE JOŠ...