x

Čačani se uključili u Sportski čas - Ispravi se

Čačani se uključili u Sportski čas - Ispravi se

Nacionalno rasprostranjena sportsko-edukativna akcija "Sportski čas - Ispravi se", pokrenuta nakon što su rezultati sistematskih pregleda pokazali da u pojedinim sredinama gotovo svako drugo dete ima neki oblik deformiteta kičme, održana je i u Čačku. Započeta još 2011. godine na inicijativu Viner štediše osiguranja (Wiener Städtische osiguranja), a uz podršku Ministarstva omladine i sporta, akcija koja ima za cilj da motiviše decu da se aktivno bave odbojkom kao najboljim dvoranskim sportom za pravilan razvoj kičme, u Osnovnoj školi "Filip Filipović" je okupila više od 150 mališana uzrasta od 11 do 14 godina.

Na sportskom času u Čačku, učestvovali su dr Ljiljana Milovanović, sportski lekar i Srđan Kuzmanović, fizioterapeut, koji su osnovcima održali predavanje o pravilnom rastu i razvoju, kako bi ih upozorili na posledice nepravilnog držanja i dugog sedenja po kičmeni stub. Kroz igru i druženje, odbojkaši čačanskog "Libera Ča", Dragana Rutović i Aleksa Tešić, promovisali su aktivno bavljenje sportom i na kraju, zajedno sa učenicima i profesorima, odigrali egzibicioni odbojkaški meč.

"Podstaknuti saznanjem da u nekim sredinama čak više od 60 odsto dece ima krivu kičmu, mi smo oktobra 2011. godine zajedno sa Odbojkaškim savezom Srbije i Udruženjem odbojkaških klubova prvih liga pokrenuli akciju "Sportski čas - Ispravi se!", u želji da što više osnovaca uključimo u sport. Za ove tri godine, obišli smo škole u 28 gradova i družili se sa više od četiri i po hiljade učenika, motivišući ih da se odvoje od računara i televizora i počnu da igraju odbojku", rekao je Sanjin Greda iz Wiener Städtische osiguranja i dodao: "Danas smo u Čačku, a već sledećeg meseca idemo u Beograd, kako bismo što više mališana usmerili na zdravo odrastanje, uz aktivno bavljenje sportom i odbojku kao našu preporuku".

Odbojka je sport koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj kičme. Obiluje brzinom i svestranim i simetričnim pokretima tela, te direktno utiče na pravilan razvoj deteta. Redovan trening u odbojci dovodi do maksimalnog mogućeg rasta kostiju, pa će visina deteta biti na gornjoj granici njegovih telesnih mogućnosti. Ona će takođe uticati i na pravilno oblikovanje i povećanje mišića, povećanje kapaciteta pluća, broja crvenih krvnih zrnaca, ali i na smanjenje masnoće u krvi. Deca koja redovno treniraju biće otpornija na bolesti, stres i sve češće nagle promene u spoljašnjoj sredini.

Do sada je uspešno organizovano 29 sportskih časova u 28 gradova širom Srbije, okupivši više hiljada mališana iz Beograda, Požege, Loznice, Sombora, Leskovca, Inđije, Jagodine, Kruševca, Vršca, Novog Pazara, Kragujevca, Kraljeva, Ljiga, Niša, Novog Sada, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Subotice, Užica, Valjeva, Vranja, Kleka, Bačke Topole...Datum: 10.04.2014. Autor: Marko Velbl

PROČITAJTE JOŠ...